Socialiniai tinklai

Aktualijos

Pakiršinio kaimą sukrėtusio nusikaltimo atomazga: nukentėjusysis išgyveno, įtariamasis eilinį kartą stos prieš teismą

Avatar

Paskelbta

data

Plėšimu įtariamas 34 metų Radviliškio rajono, Pakiršinio kaimo, gyventojas teismo už 2018 metais gruodžio 30-osios vakare savo kaime įvykdytą plėšimą laukia pataisos namuose, atlikdamas bausmę už anksčiau padarytus nusikaltimus. Tarp jų – ir neatsargaus gyvybės atėmimo.

2018 m. kovą jo namuose buvo rastas negyvas dvejų metukų jo sūnus. Vaiką pražudė elektros lempučių girlianda, prie kurios jis prisilietė. Teismas konstatavo, kad vaiko tėvas, dėl neatsargumo, pažeisdamas specialiąsias elgesio saugumo taisykles, atėmė gyvybę savo sūnui. Jis įrengė ir eksploatavo nesaugią elektrinę girliandą, kuri buvo sujungta su dvigysliu kabeliu, o laidų galai izoliuoti lipnia juosta.

Miegamajame kabanti girlianda buvo vaikams prieinamoje vietoje Mažametis nutraukė laido su kištuku dalį, įkišo ją į kištukinį lizdą, o kitą laido galą įsikišo sau į burną. Už neatsargų gyvybės atėmimą 2018 m. lapkričio pabaigoje teismas vaiko tėvui skyrė dvejus metus nelaisvės.

Nuteistasis nuosprendį apskundė ir, laukdamas apeliacinio teismo, sugebėjo padaryti dar vieną nusikaltimą – plėšimą

2018 m. gruodžio 30-osios vakare Pakiršinį apskriejo žinia, kad iš darbo grįžusi viena kaimo gyventoja rado išdaužtą namo langą ir prieangyje, kraujo klane, gulintį savo tėvą. Žiauriai sumuštas, sąmonės netekęs vyras buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę. Čia įvertinus sveikatos būklę nukentėjusįjį nuspręsta pervežti į Respublikinę Šiaulių ligoninę. 78 metų žiaurią egzekuciją patyrusiam senoliui buvo nustatytos įvairių kūno vietų kraujosruvos ir nubrozdinimai, dviejų šonkaulių, perdūrusių plautį, lūžiai,
galvos smegenų sumušimas. Jo būklė buvo kritinė. Žmogus balansavo ant gyvybės ir mirties slenksčio.

Po šio įvykio namuose nukentėjusiojo artimieji pasigedo mobilaus ryšio telefono įkroviklio ir nešiojamojo kompiuterio „Asus“ su kompiuterio krepšiu. Policijos pareigūnai dėl plėšimo pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris buvo sudėtingas dėl vienos aplinkybės – nukentėjusiajam dėl patirtos galvos traumos buvo sutrikdyta psichinė sveikata ir jis negalėjo nupasakoti, kas jį užpuolė ir sumušė.

Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų akiratyje vienas po kito atsidūrė septyni įtariamieji. Su jais buvo atliekami plataus spektro procesiniai veiksmai – apklausos, akistatos, parodymų patikrinimai, paskirtas ne vienas DNR bei trasologiniai tyrimai. Buvo apklausta per 30 liudytojų. Kaimo gyventojai, bijodami išduoti vieni kitus, bijodami, kad neišlįstų į viešumą jų pačių ar jiems artimų žmonių kokios nors nuodėmės, ne visada kalbėjo tiesą, klaidino tyrėjus. Kaltę buvo prisiėmęs net niekuo dėtas vyras. Tad tyrime teko naudoti ir melo detektorių.

Galiausiai, po metų kruopštaus darbo, pavyko nustatyti asmenį, kuris, priremtas įrodymų, prisipažino įvykdęs žiaurų nusikaltimą. Tai – recidyvistu pripažintas, 14 kartų už nusikaltimus, daugiausia vagystes, teistas 34 metų Pakiršinio kaimo gyventojas. Tas pats, kurio neatsargumas pražudė jo paties dvejų metų sūnelį. Vyras pripažino, kad į kaimo pakraštyje stovintį namą užsuko, turėdamas tikslą jį apvogti. Pamanęs, kad namuose nieko nėra, jis išdaužė langą, o išgirdęs atrakinamas duris puolė prie jų ir įsiveržė į vidų, smūgiuodamas jas atidariusiam senoliui. Apieškojęs namus, įsibrovėlis pagrobė maišelį su dviem ant galvos nešiojamais prožektoriais ir nešiojamąjį kompiuterį su krepšiu.

Šiomis dienomis ikiteisminis tyrimas jau baigtas ir perduotas nagrinėti teismui. Beje, šioje byloje vyrui yra pareikštas įtarimas ir dar dėl vieno nusikaltimo – 2018 m. lapkričio pradžioje įvykdytos vagystės iš Baisogalos miestelyje esančios parduotuvės. Įtariama, kad iš jos Pakiršinio gyventojas, išdaužęs laukųjų durų stiklą, pavogė įvairių alkoholinių gėrimų ir cigarečių, kurių bendra vertė 406 eurai

Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019