Kasmet birželio 27 d. švenčiama Tarptautinė žvejų diena. Tad šia proga
„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais
pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti
galės net virtuvės pirmokas.
Pasak maisto ekspertės, vasarą, kai norisi lengvesnio ir sveikesnio maisto,
žuvis gali tapti puikia išeitimi. Dauguma jos rūšių turi Omega-3 riebiųjų rūgščių,
kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais
procesais. Taip pat, žuvyje yra daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir
sveikiems kaulams, todėl daugelis mitybos ekspertų teigia, kad žuvį reikia
valgyti bent kartą per savaitę.
„Norint kuo sveikiau paruošti žuvies filė, rekomenduoju pamiršti tokius
apdorojimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant
susidaro kancerogeninės medžiagos, o naudojamas rafinuotas aliejus prideda
kalorijų ir didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, neapsunkinkite
žuvies riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius
priedus ir mažiau prieskonių“, – pataria V. Juodkazienė.
- Rinkitės lengvai
paruošiamą žuvį
V. Juodkazienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokią žuvį
norite gaminti. Pirmam kartui verčiau rinktis lengviau apdorojamą ir paruošiamą
žuvį.
„Savo pažintį su žuvimi siūlyčiau pradėti nuo Lietuvoje populiarios šviežios
lašišos arba karpio. Rinkitės jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius, taip
sutaupysite nemažai laiko, skirto žuvies apdorojimui. Taip pat, galite
išbandyti ir įvairias šaldytos žuvies rūšis, pavyzdžiui, tilapijų filė arba
atlantinę menkę. Šaldyta žuvis dažnai turi mažiau kaulų, būna švariai išskrosta
ir be žvynų, todėl vos ją atšildžius, galėsite iš karto gaminti“, – sako V.
Juodkazienė.
- Saikingai naudokite
prieskonius
Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti
prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su
kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.
„Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami
prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio,
tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius
pipirus. Taip pat, kaip prieskonius galima naudoti ir darže augančius svogūnus,
česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V.
Juodkazienė.
Vienas populiariausių ir lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją
orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų,
tačiau užtikrins, kad greičiau nei per pusvalandį galėtumėte mėgautis gardžiu
patiekalu.
„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, supjaustykite ją didesniais
gabalėliais. Taip būsite tikri, kad žuvis
bus nesausa. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad filė gabalėlius reikėtų
dėti odelėmis į apačią ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos.
Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus
– užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio –
kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.
- Derinkite su įvairiais
garnyrais
Prie žuvies patiekiami garnyrai gali būti patys įvairiausi. Jei norisi kažko
sotesnio – rinkitės ryžius, kuskusą, pastarnokų ar bulvių košę, o mėgstantiems
lengvesnius patiekalus maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar
salotas.
„Daugelis žuvies rūšių yra pakankamai riebios, todėl prie jų ypač dera
rūgštūs vaisiai ir daržovės. Drąsiai rinkitės sezonines gėrybes, pavyzdžiui,
pomidorus ar špinatus ir derinkite juos su citrinų sultimis ar granatų
sėklomis. Taip pat, nebijokite eksperimentuoti, nes prie žuvies puikiai dera ir
rūgštesni obuoliai ar kiviai“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi skaniais, paprastais ir greitai
paruošiamais žuvies receptais:
Lašišos kepsniai su garstyčiomis ir medumi
Jums reikės (2 asm.):
- 200 g lašišos filė
- 1 citrinos
- 2 skiltelių česnako
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 a. š. žuvies prieskonių
- 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių
- 1 a. š. skysto medaus
- Druskos, pipirų
Paruošimas:
Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su medumi, garstyčiomis, susmulkintu
česnaku ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite lašišos gabalėlius ir
pagardinkite druska. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie
15 minučių, 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lašiša truputėlį apskrus.
Aštrūs karpio gabalėliai
Jums reikės (2 asm.)
- 1 kg išskrosto karpio
- 3 v. š. citrinų sulčių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- Čili pipirų prieskonių
- Druskos, pipirų
Paruošimas:
Karpį supjaustykite storais gabalėliais. Juos gerai įtrinkite aliejumi,
citrinos sultimis ir prieskoniais. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir
kepkite apie 30 minučių 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Patiekite su mėgstamu garnyru.
Justina Polikaitytė
„Publicum“ projektų direktorė
Mob. tel. +370 618 29792 El. p. j.polikaityte@publicum.lt