Socialiniai tinklai

Aktualijos

Pirmą kartą ruošiate žuvį? Štai, ką reikėtų žinoti

Avatar

Paskelbta

data

Kasmet birželio 27 d. švenčiama Tarptautinė žvejų diena. Tad šia proga „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.   

Pasak maisto ekspertės, vasarą, kai norisi lengvesnio ir sveikesnio maisto, žuvis gali tapti puikia išeitimi. Dauguma jos rūšių turi Omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat, žuvyje yra daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams, todėl daugelis mitybos ekspertų teigia, kad žuvį reikia valgyti bent kartą per savaitę.

„Norint kuo sveikiau paruošti žuvies filė, rekomenduoju pamiršti tokius apdorojimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant susidaro kancerogeninės medžiagos, o naudojamas rafinuotas aliejus prideda kalorijų ir didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, neapsunkinkite žuvies riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių“, – pataria V. Juodkazienė.

  1. Rinkitės lengvai paruošiamą žuvį

V. Juodkazienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokią žuvį norite gaminti. Pirmam kartui verčiau rinktis lengviau apdorojamą ir paruošiamą žuvį.

„Savo pažintį su žuvimi siūlyčiau pradėti nuo Lietuvoje populiarios šviežios lašišos arba karpio. Rinkitės jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius, taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuvies apdorojimui. Taip pat, galite išbandyti ir įvairias šaldytos žuvies rūšis, pavyzdžiui, tilapijų filė arba atlantinę menkę. Šaldyta žuvis dažnai turi mažiau kaulų, būna švariai išskrosta ir be žvynų, todėl vos ją atšildžius, galėsite iš karto gaminti“, – sako V. Juodkazienė.

  • Saikingai naudokite prieskonius

Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.

„Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat, kaip prieskonius galima naudoti ir darže augančius svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V. Juodkazienė.

  • Kepkite orkaitėje

Vienas populiariausių ir lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų, tačiau užtikrins, kad greičiau nei per pusvalandį galėtumėte mėgautis gardžiu patiekalu.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, supjaustykite ją didesniais gabalėliais. Taip būsite tikri, kad žuvis  bus nesausa. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad filė gabalėlius reikėtų dėti odelėmis į apačią ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

  • Derinkite su įvairiais garnyrais

Prie žuvies patiekiami garnyrai gali būti patys įvairiausi. Jei norisi kažko sotesnio – rinkitės ryžius, kuskusą, pastarnokų ar bulvių košę, o mėgstantiems lengvesnius patiekalus maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Daugelis žuvies rūšių yra pakankamai riebios, todėl prie jų ypač dera rūgštūs vaisiai ir daržovės. Drąsiai rinkitės sezonines gėrybes, pavyzdžiui, pomidorus ar špinatus ir derinkite juos su citrinų sultimis ar granatų sėklomis. Taip pat, nebijokite eksperimentuoti, nes prie žuvies puikiai dera ir rūgštesni obuoliai ar kiviai“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi skaniais, paprastais ir greitai paruošiamais žuvies receptais:

Lašišos kepsniai su garstyčiomis ir medumi

Jums reikės (2 asm.):

  • 200 g lašišos filė
  • 1 citrinos
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 a. š. žuvies prieskonių
  • 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių
  • 1 a. š. skysto medaus
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su medumi, garstyčiomis, susmulkintu česnaku ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite lašišos gabalėlius ir pagardinkite druska. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 15 minučių, 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lašiša truputėlį apskrus.

Aštrūs karpio gabalėliai

Jums reikės (2 asm.)

  • 1 kg išskrosto karpio
  • 3 v. š. citrinų sulčių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Čili pipirų prieskonių
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Karpį supjaustykite storais gabalėliais. Juos gerai įtrinkite aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 30 minučių 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Justina Polikaitytė

„Publicum“ projektų direktorė

Mob. tel. +370 618 29792 El. p. j.polikaityte@publicum.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kovo 8-ąją – dėmesys moterims: kaip ir kasmet, karaliauja tulpės

Avatar

Paskelbta

data

Nors šiemet orai šiluma nelepina, kovo 8-oji nuo seno asocijuojasi su vienomis pirmųjų pavasario gėlių – tulpėmis. Tarptautinę moterų solidarumo dieną įprasta koleges, drauges ar mylimąsias pasveikinti įteikiant jos simboliu tapusias gėles. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kovo 8-ąją kasmet tarp perkamiausių gėlių karaliauja tulpės, o jų pardavimai, lyginant su įprasta diena, padidėja net apie 30 kartų.
„Tradiciškai tapo įprasta, kad šią dieną sveikinti moteris, o tulpės turbūt yra ta pavasario gėlė, be kurios nė viena Moters diena neįsivaizduojama. Šią dieną tulpių pardavimai yra didžiausi, skaičiuojama, kad kovo. 7–8 dienomis jie padidėja net apie 30 kartų. Vis dėlto siekdami pasiūlyti platesnę įvairovę, turime ir didelį rožių, gerberų, narcizų pasirinkimą. Šias gėles pirkėjai taip pat mielai renkasi, tačiau tulpių pardavimai yra didžiausi“, – teigia V. Budrienė.
Pasak komunikacijos vadovės, per Moters dieną ir jos išvakarėse padidėja ne tik gėlių, bet ir saldainių pardavimai – švenčių dienomis paprastai auga susidomėjimas brangesnių prekių kategorijos produktais bei tradicinėmis šventinėmis prekėmis, tokiomis kaip desertai, įvairūs saldumynai, šokoladas, todėl ši šventė – taip pat nėra išimtis.
„Per kiekvieną šventinę dieną vartotojai ieško ypatingesnio skonio, todėl pastebime padidėjančius aukštesnės kokybės, brangesnių produktų pardavimus. Žmonės nori pasilepinti ir perka daugiau išskirtinių gaminių. Vis dėlto kovo 8-oji lieka labiau gėlės žiedo švente. Su ja aktyviai konkuruoja Valentino diena, kai sveikinamos ne tik moterys, bet visi mylimieji. Todėl ir romantiška vakarienė yra dažnesnė būtent pastarąją šventę“, – kalba V. Budrienė.
Anot jos, Moters dieną pardavimų atžvilgiu tikrai galima lyginti su Valentino diena, tačiau pastebima, kad Kovo 8-ąją ne tiek daug dėmesio tenka įvairiems meilę simbolizuojantiems suvenyrams ir atvirukams. Taip pat ir itin populiarūs iš desertų tortai dažniau pirkėjų krepšeliuose atsiduria meilės dieną. Skaičiuojama, kad pagal tortų pardavimų duomenis, Valentino diena yra trečia po Kalėdų ir Motinos dienos.

 

 Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Už žiaurų elgesį su gyvūnu Raseinių rajono gyventojui skirta 300 eurų bauda

Avatar

Paskelbta

data

Surištomis galinėmis kojomis į pusnį katiną išmetusiam 52 m. Raseinių rajono gyventojui A. G. teismas skyrė 300 eurų baudą. Į administracinio nusižengimo bylos nagrinėjimą vyras neatvyko.

„Asmuo netinkamai ir žiauriai elgėsi su savo katinu. Tinkamai nepasirūpino gyvūnu, kai šis buvo sužalotas, – sako administracinių nusižengimų bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėjas Vaidas Kazlauskas. – Vyras gyvūnui surišo galines kojas ir išvežęs paliko sniege, kad nugaištų.“

Katinas buvo sužalotas automobilio. A. G. dar pats bandė jį gydyti, bet šiam nesveikstant, nusprendė gyvūnu atsikratyti – išmetė katiną surištomis galinėmis kojomis į sniego pusnį. Surastas katinas buvo užmigdytas.

Teismas konstatavo, kad gyvūnų kankinimu laikomas veterinarinės pagalbos nesuteikimas, kai gyvūnams tokia pagalba būtina, gyvūnų gąsdinimas, sužeidimas ar nužudymas, išskyrus teisės aktuose numatytus atvejus. Raseinių rajono gyventojas paaiškinime raštu nurodė, kad dėl padaryto pažeidimo prisipažįsta ir gailisi. Tai yra atsakomybę lengvinanti aplinkybė, atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Bauda nuo 300 iki 1 750 eurų numatyta už žiaurų elgesį su gyvūnais, gyvūnų kankinimą, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas. Kadangi A. G. administracine tvarka nebaustas, dirbantis, pripažino, kad žiauriai pasielgė su savo katinu, savo veiksmus vertino kritiškai, todėl jam už padarytą nusižengimą teismas skyrė sankcijoje numatytą minimalią baudą. Manytina, kad pritaikius būtent tokią nuobaudą, bus pasiekti administracinės nuobaudos skyrimo tikslai. 

Teismas nustatė, kad A. G. 2021 m. vasario 8 d. 15 val. Raseinių rajone plastikiniu tvirtinimo dirželiu surišo savo katino galines kojas, kad jis nesiblaškytų, įdėjo katiną į maišelį ir automobiliu išvežė į nuošalią vietą, jį išmetė ir užkasė sniege nugaišti.

Nutarimas per 20 d. nuo nutarimo nuorašo išsiuntimo ar išdavimo dienos gali būti apskųstas Šiaulių apygardos teismui, skundą paduodant per Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmus.

Nijolė Damulė

Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėja

(ryšiams su žiniasklaida ir visuomene)

Mob. +370 676 50 348

el. p.  nijole.damule@teismas.lt

Asociatyvi nuotr.

https://siauliu.teismai.lt/

Skaityti daugiau

Skaitomiausi