Socialiniai tinklai

Aktualijos

Nauji, seni lyderiai arba Seimo rinkimai – ant nosies

Avatar

Paskelbta

data

Rinkimai mina mums ant slenksčio. Trypia kaip pašėlę. Beldžia į langą. Pažiūrėkime, kas ten stovi. O stovi Seimo narys Aurimas Gaidžiūnas, rajono meras Antanas Čepononis, socialdemokratų rajono lyderis Kazimieras Račkauskis, visuomenininkas Gediminas Lipnevičius ir dar kitos personos. Šios keturios bene svarbiausios. Kažkuri iš jų tikrai atidarys rinkėjų duris. Kiti tegul nepyksta, kad apie juos nekalbėsime.

Kodėl Radviliškį keičia į Vilnių?

Pabandykime juos įvertinti. Gal pradėkime nuo Radviliškio rajono mero. Jau visi žino, kad meras kandidatuos į Seimą. Vieša paslaptis. Mero pliusas – charizmatiška asmenybė, kuri neieško žodžio kišenėje. Nors visiems atrodo geras ir artimas, kartu yra griežtas ir nelabai kuo pasitiki. Niekas, turbūt, to
nepaneigs. Kas Dievo duota, to žmogus nepridės. Gebėjimas bendrauti su skirtingo amžiaus rinkėjais, gebėjimas vadovauti ir viską sutelkti savo rankose, didelis ratas bendrapartiečių ir lojalių rinkėjų žada merui geras perspektyvas. Dar populiarumas rajone. Savivaldose rinkimuose jis galėjo pasitikrinti savo galias. Pasitikrino. Laimėjo. Iš esmės meras neturi, ko prarasti. Laimės rinkimus – taps Seimo nariu. Pralaimės – liks vadovauti rajonui. Kas yra geriau, o kas – blogiau spręs rinkėjai. Gal geriau merą išleisti ir jam padėkoti už darbą rajone? O gal reikia, kad meras liktų? Praeities šleifo meras jau atsikratė. Kaip nuo žąsies vanduo… Munduras švarus. Net sunku pasakyti, kas merui galėtų pakišti koją, siekiant tikslo.
Nebent kas nors slepia užantyje kažkokį kompromatą. Ir prieš rinkimus jį pateiks rinkėjams. Tai būtų staigmena, nes neaišku, kaip sureaguotų rinkėjai. Tiesa, kaip dabartinis meras planuoja rinkėjams paaiškinti, kad jis renkasi Vilnių vietoj Radviliškio? Bus nelengva. Ne visi gali suprasti, nes konkrečių ir įtikinamų argumentų kaip ir nėra. Daug kas gali įžvelgti tiesiog asmeninės naudos ir ramaus gyvenimo siekimą.
Svarbiausi merui yra miesto rinkėjai. Vien miestas atneša pusę visų balsų rinkimuose. Žodžiu, miestas verslus kaimas. Kaimiškų apygardų rinkėjai nėra „geriausi mero draugai“. Vieni balsuos už jį, nes tikrai
mėgsta ir palaiko, kiti balsuos, kad tik paliktų kuo greičiau Radviliškio miestą ir rajoną. Čia tie, kurie jo nemėgsta. Aišku, meras būtų nustebintas, jeigu netyčia nelaimėtų ir liktų vadovauti rajonui. Kai kas jam žada pergalę jau pirmame rinkimų ture. Kol kas tik žada. Reiktų surinkti daugiau negu penkiasdešimt procentų visų rinkėjų balsų. Gal ir įmanoma, o gal ir ne. Veikiau ne. Konkurentai nesėdės rankų sudėję.

Miestas – prieš kaimą?

O konkurentų yra bent keletas. Pavyzdžiui, dabartinis Seimo narys Aurimas Gaidžiūnas. Kol kas dar neaišku, ar jis kandidatuos Seimo rinkimuose. Kalba užuominomis, tiksliai nepasako, ar dalyvaus rinkimuose. Tikėtina, kad kandidatuos, nes praeitų rinkimų sėkmė įkvepia. Gal to neatsisakytų
„valstiečių“ stovykloje daryti ir vicemeras Mindaugas Pauliukas. Kas geriau? Sunku pasakyti. Vienas jau turi tam tikrą įdirbį ir rinkėjų simpatijas, kitas – mero šešėlyje. „Valstiečių“ stovykloje bus daug diskusijų.
A. Gaidžiūną ir „socdemų“ lyderį Kazimierą Račkauskį palaikys daug labiau negu rajono merą. Mieste meras šluos balsus su šluota… Konservatorių rinkėjas – irgi labai ištikimas ir lojalus. Štai A. Gaidžiūnas 2016 m. susirinko nemažai protesto balsų. Šiemet tų protesto balsų nebus arba bus labai mažai ir teks nagais ir dantimis skintis kelią į pergalę. Tuo labiau, kad ir „valstiečių“ medaus laikotarpis praėjęs.
Kazimiero Račkauskio atstovaujama partija lyg ir išvaikė vidinius demonus, tačiau vidinių bangų kartas nuo karto visgi kyla.

Rimčiausias mero konkurentas?

Vienintelis nepartinis Gediminas Lipnevičius – „tamsusis“ rinkimų arkliukas, kuris nuosekliai kasmet kaupia rinkėjų simpatijas. Rinkėjų palaikymo sulaukė savivaldos rinkimuose, sulauks ir rinkimuose į
Seimą. G. Lipnevičius gali nustebinti, nes dirba nuosekliai. Jis bene didžiausias ir pagrindinis rajono valdančiųjų kritikas, apnuoginantis visas rajono problemas. Nors kai kurie konkurentai daug iš G. Lipnevičius rinkimuose nesitiki, tai jam net naudinga. Jis gali būti tas, kuris mes rimčiausią iššūkį dabartiniam merui. Tiesą sakant, ir neturėdamas administracinių resursų judrumu ir veiklumu dabartiniam merui nenusileidžia. Tuo labiau, kalba ir daro tai, kas glosto rinkėjo širdį. Plius – ženkliai jaunesnis. O rinkėjai jaunus myli. Tai mato ir mero aplinka, todėl dažnai bando kaišioti pagalius į ratus. G. Lipnevičius neturi jokios naštos ant pečių. O didelę naštą neš rajono meras. Tiesa, jeigu rajono meras
bus išrinktas į Seimą, teks paišlaidauti. Bus skelbiami Radviliškio rajone nauji mero rinkimai, o jie gali kainuoti apie 500 tūkst. eurų. Suma didelė. Štai taip trumpai ir gana paviršutiniškai perbėgome per galimus kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą.
Bus ir išsamesnių analizių… Tikiuosi…

Bežemis valstietis

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019