Socialiniai tinklai

Aktualijos

Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes

Avatar

Paskelbta

data

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai – milžiniškas. Todėl visada bus dienų, kai norėsis prisidėti sklidiną lėkštę kvapnių balandėlių ar maltinių.

Ilgus metus pirkėjų įpročius stebinti maisto ekspertė teigia: žmonės mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius, bet dažnai grįžta prie to maisto, kurio skonis pažįstamas nuo vaikystės. Tokiems patiekalams apibūdinti vis dažniau vartojamas terminas „jaukusis maistas“ (ang. comfort food). Jis sukurtas nusakyti tiems patiekalams, kuriuos valgant ateina ramybė, grįžta vaikystės prisiminimai, pasijuntama saugiai ir jaukiai. Nors kiekvienas turi savo jaukiųjų patiekalų sąrašą, veikiausiai dauguma į jį įtraukia balandėlius ir baltąją mišrainę.

Vaikystės patiekalas – balandėliai

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi iš išimčių. Viena tokių: balandėliai – pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių. „Balandėliai yra sąlyginai nebrangus patiekalas. Jiems paruošti nebūtina laikytis tikslios receptūros ir palieka daug vietos išmonei. Vienintelis balandėlių minusas – gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia kelias balandėlių gamybos gudrybes, kurios padės sutaupyti laiko, išvengti nenorimo kvapo ir pagerinti skonį:

  • Jei naudosite tik jautienos faršą, balandėliai gali būti sausoki, todėl rekomenduojama į įdarą dėti ne tik ryžių, bet ir apkeptų daržovių.
  • Pomidorų tyrė bus išraiškingesnio skonio, jei į ją įtarkuosite nuluptą obuolį ir įlašinsite šlakelį obuolių acto.
  • Jei erzina verdamo kopūsto kvapas, į vandenį įmeskite žiupsnelį cukraus ir nedenkite puodo.
  • Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį. Atšildytas jis bus minkštas.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir 2 skirtingus balandėlių receptus.

Tradiciniai balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

2 v. š. sviesto;

1 l vandens arba jautienos sultinio;

400 g konservuotų trintų pomidorų;

2 v. š. grietinės;

300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį);

3–4 v. š. ryžių;

1 svogūno;

1 morkos;

druskos, pipirų.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų.

Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

Vegetariški balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

800 g konservuotų avinžirnių;

2 česnako skiltelių;

1 v. š. kario miltelių;

didelės saujos petražolių;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 mažo svogūno;

1 v. š. citrinų sulčių;

druskos, pipirų.

Padažui:

500 g konservuotų trintų pomidorų;

3 puodelių pomidorų sulčių;

1–2 v. š. pomidorų pastos;

 pusės stiklinės vandens;

 druskos.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Paruoškite padažą: pomidorų pastą sumaišykite su vandeniu, tuomet su pomidorų sultimis, sudėkite kapotus pomidorus, pasūdykite pagal skonį.

Paruoškite įdarą: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite. Apkeptą įdarą paminkykite, įpilkite citrinos sulčių, karį, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Suvyniokite balandėlius – ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir užvyniokite.

Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek parengto pažado ir vienu sluoksniu sudėkite balandėlius, užpilkite likusį padažą, kad juos pasemtų. Kai padažas užvirs, sumažinkit ugnį ir kepkite uždengtus apie 25 min.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Nuoširdžiai džiaugsimės, kad šiais iššūkių kupinais 2020 metais įsiliesite į margą Spalvoto meduolio dieną ir kartu tęsime tradiciją VIRTUALIAI !

Avatar

Paskelbta

data

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA – tai iniciatyva, suartinanti šeimą ir draugus, padedanti susitikti globotiniems vaikams ir būsimiems įtėviams, skatinanti globotinų vaikų savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. SPALVOTO MEDUOLIO DIENA visoje Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų. 

Šiemet tęsime tradiciją nuotoliniu būdu. Kepsime ir marginsime meduolius spalvotais cukraus glaistais, dalinsimės receptais, patarimais ir jaukiausiomis akimirkomis Spalvoto meduolio facebook paskyroje Spalvoto meduolio diena.

Renginio transliacijos su linkėjimais globotiniems vaikams iš bendruomenių namų, šeimynų, žinomų žmonių namų vyks nemokamai. Partneriams padedant, padovanosime ir pristatysime globotiniems vaikams SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS meduolių marginimo rinkinius/ dirbtuvėles dovanų Kalėdoms.

Siunčiame trumpą sąrašą žingsnių – juos atlikus, šventė taps dar labiau visų mūsų:

  1. Iki gruodžio 5 d. 15 val. nufilmuokite neilgą, pageidautina iki 3 min. trukmės, vaizdo įrašą, kaip kepate, marginate ar dalinatės meduoliais  su savo bendruomene. Vaizdo siužete gali būti užfiksuotas tiek marginimo procesas, tiek rezultatas.
  2. Vaizdo įrašą užbaikite palinkėjimais visiems, šiemet dalyvaujantiems Spalvoto meduolio dienoje. Priminsime, kad šių metų Spalvoto meduolio dienos tikslas – džiaugtis bendryste.
  3. Atsiųskite savo vaizdo įrašą el. paštu renginiai@verslimama.lt. Jei vaizdo įrašas būtų per didelis siųsti tiesiogiai, maloniai prašome pasinaudoti nemokama perdavimo platforma wetransfer.com. Jūsų šeimos ar bendruomenės meduoliai ir linkėjimai gruodžio 4-5 dienomis bus paskelbti feisbuko paskyroje Spalvoto meduolio diena. 
  4. Apie tai kaip ketinate prisijungti praneškite užpildę anketą online iki gruodžio 3 d. https://docs.google.com/forms/d/1bknchdM7icThVhuQ2PxyWUtGhp4aO6URaCUl8epMDxQ/edit  (Pasitarimui – Donata 8 684/47824/)
  5. DALINKITĖS informacija apie savo dalyvavimą Spalvoto meduolio dienoje su savo bendruomenės, savivaldybės, rato žmonėmis pridėkite nukreipimą į SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS Facebook paskyrą https://www.facebook.com/Spalvoto-meduolio-diena-121430321250655
  6. Vizualai yra čia:
https://drive.google.com/drive/folders/1JfHCHitrUNZYXJGAdoxQLvNvKtsysG-K?usp=sharing

DĖKUI UŽ DALYVAVIMĄ ir TRADICIJOS PUOSELĖJIMĄ.

Kartu su jumis 2019 metų renginys

Įvyko 18-oje Lietuvos miestų, 28-iose kepyklėlėse;

Savanoriavo 153 žmonės(iš jų – 42 globotini vaikai);

Meduolius margino vaikai iš 35 vaikų globa besirūpinančių įstaigų

(VGN, Šeimynos, Dienos centrai);

Renginys suteikė gerų emocijų DEŠIMTIMS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ

ir buvo gerai matomas žiniasklaidoje.

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA suartina šeimą ir draugus – tapkite jos dalimi!

Organizatoriai:

VŠĮ „GMM Projektai” | Violeta Masteikienė |Idėjos ir atlikimas

Mob. tel. +370 655 04777, el. paštas violeta@gmmagency.com

INICIATYVA NĖRA IR NETURI BŪTI SIEJAMA SU JOKIA POLITINE PARTIJA AR ATSKIRŲ ŽMONIŲ POLITINE VEIKLA, VIENA ĮMONE AR JOS VEIKLA.

INICIATYVOS TIKSLAS – APJUNGTI, SUARTINTI, ĮTRAUKTI.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Maisto ekspertė pataria: gudrybės, kaip pagardinti parduotuvėje įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius?

Avatar

Paskelbta

data

Dėl karantino daugiausia laiko praleidžiame namuose, tačiau čia tenka ne tik užsiimti mėgstama veikla, bet ir dirbti nuotoliniu būdu. Tad ne visada norisi laisvą laiką praleisti virtuvėje. Skubantys žmonės keičia ir valgymo įpročius bei daug dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, tereikia trupučio fantazijos, kad šie gaminiai virstų restoranams nenusileidžiančiais kulinariniais šedevrais.

„Įsigiję parduotuvėje jau paruoštus patiekalus pagardinkite mėgstamu garnyru, nepamirškite pasiruošti padažo – taip suteiksite namuose gaminto maisto prieskonį. Kulinarijos gaminiai ruošiami iš aukščiausios rūšies ingredientų, todėl jų skonis nenusileidžia su meile namie ar restorane pagamintiems patiekalams. Įsigiję kulinarijos gaminių ne tik sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti šeimai, bet ir be ypatingų pastangų nustebinsite artimuosius išskirtiniais patiekalais“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, atšalus orams norisi grįžti prie vaikystėje pamėgto vadinamojo jaukaus maisto. Taip pat ir šventinis laikotarpis skatina ieškoti įmantresnių patiekalų, o laiko suktis virtuvėje lieka vis mažiau. Vis dėlto pasitelkus vaizduotę galima nesudėtingai praturtinti valgiaraštį.

Padažai ir garnyras – neatsiejama patiekalo dalis

V. Juodkazienė teigia, kad europiečių itin mėgstami padažai lietuvių neretai nepelnytai pamirštami. Tačiau padažas yra puiki galimybė atrasti vis naujų mėgstamo patiekalo poskonių. Be to, padažus nesudėtinga pasiruošti pagal mėgstamą skonį – pavyzdžiui, su grybais ar prieskoninėmis žolelėmis. „Dažnai kaip padažą žmonės renkasi grietinę, tačiau vos per kelias minutes galima sukurti gardų padažą. Žinoma, svarbu nepersistengti su ingredientais, kad padažas neužgožtų patiekalo, o kaip tik papildytų ir atskleistų skonius“, – pataria maisto ekspertė.

Ne mažiau svarbu paruošti ir garnyrą. Jis papildys pagrindinį patiekalą, suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Taip pat garnyras – puikus būdas valgyti daugiau daržovių ir ypač pratinti jas valgyti vaikus, kurie kartais atsisako daržovių patiekalų. Daržovės itin naudingos virškinimui ir yra puikus skaidulų šaltinis, o sunkesniam maistui suteikia lengvumo.

Maisto ekspertė siūlo kelis paprastus būdus, kaip paruošti garnyrą ar padažą.

Kijevo kotletas su grietinėlės padaže troškintomis daržovėmis

Garnyrui Jums reikės:

šaldytų daržovių mišinio arba mėgstamų šviežių daržovių

30 g sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

150 ml grietinėlės

Paruošimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite pasirinktas daržoves. Daržoves kelias minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Joms suminkštėjus supilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų ir patroškinkite dar 5 minutes. Patiekalą galite pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Blyneliai su kumpiu ir sūriu grietinėlės ir pievagrybių padaže

Padažui Jums reikės:

300 ml grietinėlės

30 g sviesto

pievagrybių

svogūno

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną ir pievagrybius. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite sviestą, tuomet ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepinkite svogūną, jam įgavus auksinį atspalvį sudėkite pievagrybius ir juos taip pat pakepinkite kelias minutes. Pievagrybiams apkepus supilkite grietinėlę, sudėkite druską, pipirus ir padažą patroškinkite kelias minutes. Jeigu mėgstate, galite pagardinti šviežiais krapais.

Keptos vištienos šlaunelės su kuskuso ir fetos salotomis

Salotoms Jums reikės:

175 g kuskuso

250 ml vandens

1 vnt. agurko

saujos vynuoginių  pomidoriukų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

270 g fetos sūrio

granatų sėklų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite vandenį. Jam užvirus suberkite kuskusą ir įdėkite žiupsnelį druskos. Pamaišykite ir  išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min palikite pastovėti. Tuomet šaukštu pamaišykite išbrinkusias kuopas ir leiskite joms atvėsti. Kol kuskusas vėsta pasiruoškite daržoves. Nedideliais gabaliukais supjaustykite agurką ir pomidorus.

Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite paruoštas daržoves. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių. Salotas pagardinkite druska, pipirais, suberkite pjaustytą fetą. Viską gerai sumaišykite. Patiekalą galite pagardinti mėgstamais žalumynais ir granatų sėklomis.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019