Socialiniai tinklai

Aktualijos

Žvėriškai nužudytą Matuką apraudojo visa Lietuva

Avatar

Paskelbta

data

Sausio 31-osios dieną žmonės iš visos Lietuvos Pakiršinyje atsisveikino su šaltakraujiškai nužudytu keturmečiu. Kančių patyrusį berniuką į paskutinę kelionę palydėjo gausus būrys žmonių. Žmonės prie Pakiršinio etninės kultūros ir amatų centro dėjo žvakutes, žaislus.

Medikai buvo apstulbę

Įtariama, kad ketverių metų berniuką sausio 25 d. mirtinai sumušė patėvis Gediminas Kontenis. Jis teisėtvarkai jau žinomas – buvo du kartus teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir disponavimo narkotikais. Vaikui padaryti sužalojimai buvo labai sunkūs: kūnas nusėtas mėlynėmis, sužeistos galvos smegenys, plaučiai. Berniukas buvo skubiai operuotas, tačiau medikų pastangos buvo bevaisės – Matukas mirė. Pasak medikų, berniukui buvo suduota apie 20 smūgių, dauguma jų į galvą. Šiuo metu įtariamasis, mirusio keturmečio patėvis Gediminas Kontenis yra suimtas trim mėnesiams, o 23 metų motina Monika – savaitei.

Atėjo atsisveikinti su draugu

Matas Abromaitis užaugo Radviliškio rajone, Pakiršinio kaime. Berniuką augino viena mama Monika, o kai ji buvo išvykusi į užsienį – seneliai, mamos tėvai. Matukas lankė Pakiršinio vaikų lopšelį darželį, tad su buvusiu draugu atėjo atsisveikinti darželio auklėtiniai. „Matukas lankė darželį Pakiršinyje, dvejus metus buvau jo auklėtoja. Jį prisimenu kaip labai linksmą, laimingą vaiką. Kadangi Monika gyveno netoli darželio, dažnai Matuką atsinešdavo ant pečių užsikėlusi, visada buvo linksma, gerai nusiteikusi. Kai Monika dirbo, berniuką iš darželio pasiimdavo jo dėdės – mamos broliai arba seneliai. Vaikas niekada nebuvo atvestas nei sumuštas, nei apstumdytas“,- sakė buvusi berniuko auklėtoja Genovaitė. Nevalingai kyla klausimas – jeigu berniukas būtų likęs gyventi pas senelius Pakiršinyje, gal šiandien būtų gyvas?

Atsisveikinti su draugu atėjo ir Vido Antonovo sūnus, su nužudytu berniuku lankęs tą patį darželį. „Aš Matukui dovanoju savo mylimiausią mašinytę, nes jį Dievulis pasiėmė. Jis buvo su manimi geras, žaisdavome lauke su kamuoliu ir dar į parką eidavome su juo pažaisti”, – sakė berniukas. Sūnų atlydėjęs V. Antonovas sakė, kad iš smurtaujančių tėvų reikia atimti vaikus. „Aš savo nei vieno vaiko nemušiau, su jais reikia kalbėti, juos reikia mokyti. Už tokį žiaurų mažo vaiko sumušimą reikia teisti mirties bausme. Jeigu išgėręs ar apsvaigęs nuo narkotikų vyras pradeda vaiką barti, nuo rėkimo jis dar labiau įsiaudrina, pasipila smūgiai, neapskaičiuoja jėgos ir viskas baigiasi tragedija“,- sakė V. Antonovas.

Reikia būti pilietiškiems

Prie Pakiršinio dvaro besiburiuojančios moterys kaltino šeimos kaimynus, kurie išgirdę vaiko riksmą neiškvietė policijos ir taip neužbėgo nelaimei už akių. „Kai gyvenau Pakiršinyje daugiabučiame, išgirdusi už sienos
muštynių triukšmą visada belsdavau į duris, pasiimdavau kartu ir vyrą, kad drąsiau būtų. Ten juk irgi gyveno žmonės, nejaugi jie negirdėjo mušamo vaiko riksmo, negalėjo jam padėti“,- sakė pakiršinietės. Pasak kalbintų žmonių, jeigu smurtautojams laiku būtų pakviesti pareigūnai, aukų būtų daug mažiau, viskuo kaltas tas mūsų lietuviškas abejingumas.

Dėl tragedijos kaltina motiną

Daugelis laidotuvėse dalyvavusių žmonių dėl tragedijos kaltina mirusio berniuko motiną Moniką. „Jeigu mane ar mano vaiką vyras muštų, pasiimčiau vaiką ir eičiau per Lietuvą“,- sakė moterys. Ne visi skubėjo smerkti berniuko motiną. „Gal ji ir norėjo palikti Kontenį, bet jis grasino jai, kad užmuš, jeigu jį paliks“,- sakė pakiršinietis V.Antonovas. Berniuko mama laidotuvėse nedalyvavo – nors prokuroras ir leido, ji parašė raštišką atsisakymą. „Gal ji dar turi širdį ir jai skaudu būtų matyti vienintelio sūnaus laidotuves“,- savo versijas išsakė pakiršiniečiai. Baisogalos bažnyčioje – pamaldos už nužudytą vaiką Baisogalos bažnyčioje vyko pamaldos už nužudytą keturmetį. Paskui baltą Matuko karstelį į bažnyčią žengė gedulingas palydinčiųjų būrys. „Nereikia išleisti dar daugiau įstatymų, kad nuo žiauraus elgesio būtų apsaugoti vaikai. Geros privalo būti žmonių širdys, o joms įstatymų niekas nerašo. Jeigu pradėsime gėrį kurti nuo savo aplinkos, panašių tragedijų nebus. Šiandien švenčiame Matuko gimtadienį – jo amžinojo gyvenimo gimtadienį“,- sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir kvietė visus pasimelsti už mirusį berniuką. Žemiškoji Mato Abromaičio kelionė truko labai trumpai – tik ketverius metus. Ji baigėsi netoli Baisogalos esančiose kapinėse.


1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Žvėriškai nužudytą Matuką apraudojo visa Lietuva – Naujienos CTL

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Merui priekaištai dėl žemės mokesčių – ir šventės metu

Avatar

Paskelbta

data

Aistros dėl žemės ūkio paskirties žemės mokesčio Radviliškio rajone vis nerimsta. Priminsime, kad žemės ūkio paskirties žemės mokestis mūsų rajone 2019 m. yra vienas didžiausių apskrityje – 1,7 proc., kai kituose rajonuose, žymiai mažesnis, pvz.: Šiaulių rajone – 0,5 proc., Akmenės rajone – 1 proc., Kelmės rajone – 1,2 proc.
Ūkininkai dėl  patvirtinto ypač didelio žemės mokesčio Radviliškio rajone diskutuoja ne tik savivaldybės tarybos posėdžiuose ar žemdirbių susibūrimuose, bet  ši  diskusija persikėlė ir į viešuosius renginius.
Birželio 12 d. Radviliškyje vyko iškilmingas „Kauno grūdų“ naujo elevatoriaus Radviliškyje atidarymas, kuriame dalyvavo rajono meras A. Čepononis, Tarybos narys ir bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius, savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas A. Juozapavičius ir , aišku, šventės šeimininkas T. Barštys, kuris ir pristatė naują įmonę Radviliškio mieste. 
Po šventinės renginio dalies ūkininkai nebuvo nusiteikę skirstytis ir eiti prie vaišių stalo, o pasinaudoję proga „griebė“ merą: „Mere, pasakykite, kodėl Radviliškio rajone žemės mokesčiai vieni didžiausi visoje apskrityje?“
Meras puolė ieškoti kaltų. „Reikėjo ateiti į Tarybos posėdį ir viskas jums  būtų paaiškinta“,- teisinosi jis. Taip ir norisi merui priminti, kad būtent jo vadovaujami konservatoriai su koalicijos partneriais  ir sudaro daugumą, kurie nustatė žemės mokesčius, vienus didžiausių Šiaulių apskrityje.
„Tai kad mūsų į posėdį niekas nekvietė,- merui replikavo ūkininkai. – Turbūt pritrūkote pinigų miesto aikštės  žemaūgiams medeliams pirkti, tai ir norite pasipelnyti iš ūkininkų“,- pasipylė kandžios „strėlės“  rajono merui.
Merą iš bėdos bandė traukti  renginio vedantysis, kuris paprašė susirinkusiųjų šiandien švęsti šventę.  
Tad ūkininkai, numoję ranka į merą, kuris nesitikėjo, kad ūkininkai išsakys savo nuomonę jo atžvilgiu, nuėjo ragauti virtuvės šefo Ruslano Bolgovo paruoštų šventinių vaišių.
„Džiugu, kad ūkininkai netyli ir išsako savo nuomonę merui „tiesiai  šviesiai“ į akis renginių metu, be politikos, tik klausdami „Kodėl?“ Palaikiau ir palaikysiu mūsų krašto ūkininkus. Kadangi šiuo metu biudžete turime net 5  milijonų eurų likutį, tvirtinti didelius mokesčius už žemę  ūkininkams, verslininkams,  sodininkams ar gyventojams nėra jokio reikalo“,- situaciją pakomentavo  Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Lipnevičius.
Na, o rajono merui apetitą turbūt sugadino žemdirbių pašaipios pastabos ir  nekorektiški klausimai – jis, gretai užkandęs, kartu su A. Juozapavičiumi išskubėjo iš renginio.

„Radviliškio krašto“ informacija


 

Skaityti daugiau

Aktualijos

Mokykloje kvepėjo Italija

Avatar

Paskelbta

data

Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centre lankėsi virtuvės šefas iš Italijos Mindaugas Lucka, kuris  virėjo specialybės mokinius ir mokytojus supažindino su itališkos  virtuvės specifika, mokė gaminti itališkus patiekalus iš daržovių, žuvies, jūros gėrybių (krevečių, midijų, aštuonkojų), kepti tikrą itališką picą, lazaniją, gaminti makaronus (tagletelle). Per trumpą laiką  buvo perteiktos išradingos itališkų patiekalų gaminimo subtilybės –  Mindaugas Lucka mokyklai įnešė itališkų „prieskonių“, o mokiniams ir mokytojams – neįkainojamos patirties.
Karštis nesutrukdė pagaminti gurmaniškų  patiekalų
Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro virtuvėje  Mindaugas Lucka sukosi nuo birželio 10 dienos. Visą šį laiką, padedamas mokinių bei mokytojų, gamino itališkos virtuvės patiekalus, demonstruodamas, kaip juos gamina tikri italai. „Kai Mindaugas mušė tešlą, ruošdamasis kepti picą, girdėjosi net antrame aukšte“,- sakė Centro mokytojos.
Pasak Martyno, italai tešlą makaronams, picai tikrai  stipriai daužo, mėto ją ore ir tai ne šou elementai – tokiu būdu paruošta tešla būna  traški, puri.
Birželio 12 d.  svečias, padedamas virėjų specialybės mokinių, ruošė patiekalus iš jūrų gėrybių, būdingus Apulijos regionui. Prabėgus keturioms valandoms, ant stalo puikavosi  gausybė patiekalų iš aštuonkojų, midijų, krevečių, lašišos, buvo paruoštas rizotas su jūros gėrybėmis.
„Visus ingredientus, reikalingus šiems patiekalams, gavau Radviliškyje, iš Italijos vežtis nereikėjo“,- šypsojosi M. Lucka.
Paklaustas, kaip jam per tokį trumpą laiką pavyko paruošti tokią gausybę patiekalų iš jūrų gėrybių, meistras šypsodamasis atsakė, kad turėjo labai gerus pagalbininkus – Centro mokinius.
Tikrai gurmaniškų patiekalų buvo pakviesti paragauti  Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centro pedagogai. Taip pat į itališkų patiekalų degustacija Centro direktorius J. Pravilonis bei pavaduotoja S. Kavaliauskienė pakvietė  ir su šiuo Centru seniai draugaujantį bei bendradarbiaujantį Tarybos narį  ir  „Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininką Gediminą Lipnevičių.
Degustacijos dalyviai stebėjosi, kad tarpusavyje dera tokie ingredientai kaip lašiša, apelsinai bei česnakai, midijos, krevetės ir aštuonkojai.
„Taip skaniai paruoštas jūrų gėrybes galėtume valgyti kasdien“,- sakė renginio dalyviai ir svečiai.
Nukrausčius stalą, buvo įdomu sužinoti, kaip lietuvis atsidūrė Italijoje ir tapo virtuvės šefu.
Mindaugo sėkmės istorija
„Aš, kaip ir daugelis lietuvių, prieš 16 metų į užsienį  išvažiavau ieškoti geresnio gyvenimo. Baigęs duonos kepėjo kursus su draugais atsidūrėme Pietų Italijoje, Apulijos regione, kur Adrijos jūros pakrantėje įsikūręs Rodi Garganico miestelis netruko tapo naujaisiais namais“,- pasakojo Mindaugas.
Padirbėti itališkos duonos kepėju lietuviui teko tik pusmetį, po to vienas įtakingas italas pasiūlė jam darbą savo viešbutyje ir restorane. Mokytis Viduržemio jūros regiono virtuvės paslapčių pas įžymiausius virėjus M. Luckai sekėsi, ir netrukus jis tapo restorano virtuvės šefu ir dirbo septynerius metus. Mindaugas taip pat yra Italijos ir regiono virėjų asociacijų narys, noriai dalyvaujantis ir prisidedantis prie federacijos organizuojamų renginių.
Šiuo metu lietuvis su šeima gyvena mažame miestelyje prie Adrijos jūros, virėju nebedirba, daugiau užsiima mokymais, dalyvauja „Erasmus“ projektuose.
„Pastaruoju metu daugiau užsiimu socialine veikla, turiu senelių ir vaikų namus, rengiu mokymus vaikams iš įvairių Lietuvos profesinių mokyklų, dirbu su vaikais, sergančiais alzheimerio liga“,- apie dabartinę savo veiklą pasakojo Mindaugas.
Itališkai – lietuviškas valgiaraštis
Pasiteiravome Mindaugo, kaip italai vertina lietuviškus patiekalus. „Daugelis mano, kad užsieniečiams turi patikti lietuviški šaltibarščiai, didžkukuliai, vėdarai. Tačiau taip nėra. Italams šaltibarščiai nepatiko – pavadino juos rožiniu jogurtu, nepatiko ir tradiciniai didžkukuliai, bet labai gerai įvertino didžkukulius iš virtų bulvių, žemaičių blynus, valgomi jiems pasirodė ir bulviniai vėdarai. Italijoje gaminami „Milano“ kotletai – tai paprastas kepsnys, apvoliotas džiūvėsėliais. Aš sumaniau savo klientams pagaminti „Kijevo“ kotletus, sakydamas, kad tai pagerintas „Milano“ kepsnys. Patiekalas visiems patiko, prašė dar pagaminti“,- italų bei lietuvių patiekalų pomėgio skirtumais pasidalino M. Lucka.
Pačiam Mindaugui labiausiai patinka patiekalai iš spagečių – juos galima pagardinti įvairiais skaniausiais padažais, o ruošti labiausiai patinka žuvienę.
Paklaustas apie ateities planus, lietuvis sakė, kad  norėtų turėti nedidelį, dešimties staliukų, restoranėlį, kuriame dirbtų savo malonumui, tačiau tai nebūtų jo pragyvenimo šaltinis. Tokio restoranėlio Lietuvoje Mindaugas dar neplanuoja atidaryti, nors sakėsi apie tai kartais pamąstantis.
Pagal kartu su mokiniais paruoštų patiekalų įvairovę matyti, kad  itališkos pamokos nenuėjo veltui, o M. Lucka pažadėjo dar apsilankyti mokykloje.

„Radviliškio  krašto“ informacija


 




Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019