Socialiniai tinklai

Aktualijos

Triukai, kurie padės ilgiau mėgautis šviežiomis uogomis

Avatar

Paskelbta

data

Įpusėjus vasarai visi ir toliau mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Tiesa, kartais nutinka taip, kad virtuvėje stovintis dubenėlis šviežių braškių ar šilauogių ima ir sugenda, net nespėjus jomis paskanauti. Tačiau prekybos tinklo „Iki“ ekspertai žino, kaip galima to išvengti ir atskleidžia keletą triukų, kurie padės prailginti sezoninių uogų šviežumo laiką.

Pasak Andrej Pometko, prekybos tinklo „Iki“ rinkodaros vadovo, vasarą uogų populiarumas labai išauga, todėl pirkėjams stengiamasi pasiūlyti kuo didesnę jų įvairovę – nuo lietuviškų braškių iki šiuo metu ypač populiarių trešnių.

„Šiandien pirkėjai gali įsigyti šilauogių, aviečių, gervuogių, braškių, agrastų ir trešnių. Stengiamės, kad visos uogos būtų lengvai prieinamos visose mūsų tinklo parduotuvėse, ieškome būdų, kaip pasiūlyti geresnę jų kainą, tad uogų pardavimai sezono metu išauga net iki 10 kartų. Dabar perkamiausios yra trešnės ir lietuviškos braškės, mėnesio pabaigoje prasidės lietuviškų ir lenkiškų šilauogių pikas, o rugpjūtį paprastai išauga gervuogių pardavimai“, – sako A. Pometko.

Esant tokiai didelei uogų įvairovei, norisi jomis mėgautis kuo ilgiau, todėl prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia keletą triukų, kurie apsaugos jas nuo galimo pelėsio ir padės prailginti šviežumo laiką.

Acto ir vandens tirpalas

Pasak V. Juodkazienės, paprastas baltojo acto ir vandens tirpalas naikina bakterijas ir pelėsių sporas, o tai savo ruožtu padeda uogoms ilgiau išlikti šviežioms.

„Toks metodas gali padėti prailginti uogų šviežumą keliomis dienomis, o kartais net ir savaitėmis. Actas pašalina bet kokį pelėsi ir bakterijas, todėl galėsite mėgautis šviežiomis uogomis, nesibaimindami, kad jos greitai suges“, – sako maisto ekspertė ir pateikia instrukciją, kaip reikia paruošti acto ir vandens tirpalą.

1 žingsnis. Dideliame dubenyje pasidarykite praskiesto acto vonią, kurioje plausite uogas. Sumaišykite 1 puodelį acto su 3 puodeliais drungno vandens.

2 žingsnis. Šiame tirpale nuplovę uogas nusausinkite jas kiaurasamtyje ir nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Tai garantuos, kad vėliau nejausite jokių acto pėdsakų.

3 žingsnis. Būtina uogas kuo kruopščiau nusausinti. Tam galite naudoti salotų džiovyklę arba tiesiog paskleisti uogas ant popierinio rankšluosčio. Svarbu, kad jos visiškai išdžiūtų.

4 žingsnis. Išdžiūvusias uogas sudėkite į sandarų indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais. Jo dangtį palikite šiek tiek pravirą tam, kad pasišalintų perteklinė drėgmė. Mėgaukitės šviežiomis uogomis!

Alternatyvūs metodai

Pasak V. Juodkazienės, jeigu namuose nėra acto, o uogų jau pilnas šaldytuvas – galima išbandyti kitą, alternatyvų būdą, kuris padės išnaikinti bakterijas ir pelėsių sporas.

„Greita karšto vandens vonia taip pat puikiai tinka, jeigu norite prailginti uogų šviežumo laiką. Maždaug 30 sekundžių panardinkite jas į 50–60 laipsnių vandenį. Tuomet gerai išdžiovinkite ir laikykite taip pat, kaip po plovimo acto tirpalu“, – sako maisto ekspertė.

Be jau minėtų uogų plovimo būdų, yra ir kitų metodų, kurie bent šiek tiek gali prailginti uogų gyvavimo laiką. V. Juodkazienės teigimu, kai kurie iš jų yra ypač paprasti ir greičiausiai naudojami ne vienuose namuose.

„Pati paprasčiausia taisyklė, kuria galima vadovautis – neplauti uogų, kol neketinate jų valgyti. Sezoninės uogos yra linkusios greitai pelyti, tad jų saugojimas nuo drėgmės gali prailginti galiojimo laiką. Kitas svarbus dalykas – įsigijus maišelį uogų, būtinai peržiūrėkite, ar ant nei vienos iš jų nėra pelėsio. Jeigu randate, pažeistas uogas būtinai pašalinkite arba nupjaukite sugedusią dalį. Paskutinė taisyklė, kuri pravers – perdėkite uogas į kuo didesnį indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, uždenkite dangčiu ir padėkite į šaldytuvą“, – pataria maisto ekspertė. 

Justina Polikaitytė

„Publicum“ projektų direktorė

Mob. tel. +370 618 29792

El. p. j.polikaityte@publicum.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Gimtųjų žodžių apkabintas, aš gyvas kalboje…

Avatar

Paskelbta

data

Kalba, kurią kalbam ir didžiuojamės, yra mūsų kalba!

Joje užtenka žodžių meilei

ir neapykantai, džiaugsmui

ir liūdesiui…

Ji niekuo negrasina, ji nieko neatstumia… Kaip ir visos kitos… Ji nori gyventi!!!

Kas moka žodį, randa kelią

Visur ir visada…

J.Marcinkevičius

Vasario 25-ą Vinco Kudirkos progimnazijos Indigo mieste vyko edukacinės pamokėlės, skirtos Tarptautinei gimtosios kalbos dienai paminėti. Jose dalyvavo priešmokyklinio  ugdymo programos vaikai. Pamokėlės prasidėjo J. Marcinkevičiaus eilėraščiu Gimtųjų žodžių apkabintas, kurį deklamavo Pelėdžiukų grupės mokinė Ema Blinstrubaitė. Lietuvių kalbos mokytoja Jovita Brunienė vaikams papasakojo apie gimtosios kalbos kilmę, jos išskirtinumą iš kitų pasaulio kalbų. Vaikai sužinojo, kad pirmąją lietuvišką abėcėlę sudarė pirmosios lietuviškos knygos Katekizmas autorius Martynas Mažvydas. Su bibliotekininkėmis mokiniai rinko gražiausius žodžius, kuriais tapo Mama, Lietuva. Vėliau vaikai atsakinėjo į viktorinos klausimus apie Lietuvą ir kalbą. Džiugu, kad mokiniai žinojo, kas parašė Lietuvos himną, kas Lietuvos sostinė, iš ko susideda sakiniai, puikiai atsakinėjo į klausimus, iš raidžių dėliojo žodžių dėliones. Pasibaigus pamokėlėms, palinkėjome priešmokyklinės grupės vaikams, kad mūsų gimtoji kalba skambėtų ne tik lūpose, bet ir jų širdelėse.

Vladislava Šiaudvytienė, bibliotekininkė

Skaityti daugiau

Aktualijos

Į Radviliškio ligoninę pateko narkotikų perdozavusi moteris

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 25 d. 13.45 val. Radviliškyje, V. Kudirkos g. bute rastas
plastikinis maišelis, kuriame buvo balti milteliai, įtariama,
narkotinė medžiaga. Iš buto į Radviliškio ligoninės priėmimo
skyrių atvežta moteris, gim. 1994 m., įtariama, perdozavusi
narkotinių medžiagų.

Asociatyvi nuotr.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi