Socialiniai tinklai

Namams

Sieniniai klozetai: privalumai ir trūkumai

Paskelbta

data

Jei įsirenginėjate naujus namus arba ruošiatės senųjų rekonstrukcijai, be abejo, darbai neaplenks ir vonios kambario. Nors paprastai tualetas nėra esminis kambario akcentas, o viso labo būtinasis įrenginys, tai neatsiejama kiekvieno būsto dalis. Atsižvelgiant į siekiamą bendrą vaizdą, galbūt susidomėjote aptakių formų, erdvę taupančiu pakabinamu klozetu

Sieninio klozeto privalumai

Šio tipo unitazai Europoje sutinkami kur kas dažniau negu Amerikoje. Nepaisant šio fakto, prie sienos pritvirtinti šie įrenginiai populiarūs tarp tų būstų savininkų, kuriems interjere svarbi elegancija, harmonija bei aptakumas. Taigi šio klozeto pasirinkimas vietoj tradicinio varianto ne tik suteiks lengvesnį pojūtį erdvėje, tačiau pasižymi ir kitais privalumais:

  • Daugiau laisvo grindų ploto

Pakabinamo unitazo pavadinimas jau sufleruoja, kad tai tualetas, pritvirtintas prie sienos. Kadangi tokio tipo įrenginys neliečia grindų, jis neužima papildomo ploto. Tai ypatingai pasitarnauja nedidelės kvadratūros patalpose bei suteikia vonios kambariui galimybę matomą bei jaučiamą erdvę.

  • Paslėptas vandens bakas

Prie sienos pritvirtinto unitazo vandens talpykla, dar kitaip vadinama baku, įmontuota ir paslėpta sienoje, todėl vonios kambarys atrodo didesnis ir minimalistinis. 

  • Patogus sėdėjimas

Vienas pagrindinių privalumų įrengiant tokio tipo klozetą yra tai, kad jį galite kabinti Jums patogiausiame aukštyje. Nesvarbu, ar esate itin aukštas, ar žemas, o gal vidutinio ūgio, galimybė pritaikyti tualeto aukštį pagal asmens poreikius šiuos įrenginius paverčia dar patrauklesniais daugeliui būstų savininkų.

  • Patogi priežiūra 

Iš tiesų išvalyti tualeto vidų ir išorę daug paprasčiau pakabinamo unitazo, kadangi Jums nėra būtina stipriai susilenkti. Šio įrenginio kabojimo aukštis parankus patogiai išvalyti grindis po klozeto dubeniu bei nuvalyti nešvarumus esančius paviršiuje.

Sieninio klozeto trūkumai

Nors jau susipažinote su patraukliais pakabinamų unitazų privalumais, svarbu žinoti ir trūkumus, į kuriuos verta atsižvelgti prieš priimant galutinį sprendimą. 

  • Sudėtingas montavimas

Prie sienos tvirtinamą unitazą instaliuoti įprastai yra daug sunkiau nei įprastą pastatomą. Darbų pradžioje Jums reikės nuimti gipso kartono plokštę bei sustiprinti, sutvirtinti sieną, prie kurios montuosite įrenginį. Jei to padaryti tinkamai nepavyks, laikui bėgant didės rizika, jog siena grius dėl pakabinamo klozeto nuolatinio eksploatavimo.

  • Paslėptas vandens bakas

Nors delikačiai įmontuotas ir paslėptas vandens rezervuaras vizualiai pagerina vonios kambario išvaizdą bei interjerą, dėl jo lokacijos už sienos gali būti sunku atlikti remontus, jei prireiktų. Jei neapgalvosite ir neįrengsite prieigos skydelio prie unitazo bako, gali tekti pašalinti dalį sienos, kad esant reikalui jį pasiektumėte. 

  • Didesnės išlaidos

Mažmenine prekyba užsiimantys atstovai į pakabinamus klozetus žiūri kaip į specialius, pagerintus įrenginius, todėl įprastai juos įsigyti kainuoja brangiau nei tradicinius tualetus. Šio tipo unitazuose dažnai būna instaliuotos aukštų technologijų funkcijos, tokios kaip automatiniai dangčiai ar apšviečiami dubenys. Dėl šių papildomų funkcijų šio įrenginio priežiūra dar labiau brangsta, jei šiuos priedus tektų taisyti ar keisti.

REKLAMA
Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Namams

Apšilimas prieš šventes: kalėdinės anties receptai

Paskelbta

data

Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus. Pastebima, kad jau pradedama ruoštis Kalėdoms ir perkamos įvairios dekoracijos bei papuošimai. Virtuvės mėgėjai tampa išrankesni maistui, ypač per šventes – didžiausias dėmesys atitenka ne produktų kainai, o kokybei. Šventėms žmonės renkasi įmantresnius sūrius, pavyzdžiui, mėlynojo pelėsinį ar bri sūrį, bei Viduržemio jūros regionuose pamėgtus Parmos bei Serano kumpius. Be to, vis dažniau perkami egzotiškesni vaisiai, uogos, ne tik kasdien mėgstama kiauliena, bet ir šventinį valgiaraštį papuošianti antiena.

Kalėdos be anties – ne Kalėdos

Orkaitėje kepta antis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamos Kalėdos. Žąsis arba antis yra tradicinis Kalėdų patiekalas Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos. Namuose kepta antis Kalėdų dieną mėgstama ir daugelyje Lietuvos šeimų. Antiena – ganėtinai ryškaus skonio mėsa. Dažniausiai ji marinuojama itin paprastai – iš vakaro antis įtrinama su česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Visgi, nors šis anties paruošimo būdas tradiciškiausias, prie jo prisirišti tikrai nebūtina.

Antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais, tokiais kaip apelsinai ar klementinai. Tačiau antis galima įdaryti ne tik vaisiais ar daržovėmis, bet ir duonos gabalėliais, ryžiais, netgi kaštainiais.

Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Tai – gana riebus paukštis, todėl jos riebaluose kepamos bulvės arba kitos mėgstamos, dažniausiai šakninės daržovės, kurios šalia pagrindinio patiekalo patiekiamos kaip garnyras. Vis dėlto, norint per šventes patiekti pačią skaniausią antį, galvoti apie jos receptus jau dabar. Siūlome virtuvėje iš anksto pasidaryti kalėdinio stalo pažibos – anties paruošimo repeticiją.

Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu

Prieš kepant paukštį svarbiausia yra jį įtrinti pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikti šaldytuve. Išėmus antį iš šaldytuvo reikėtų nuvalyti druską popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai į anties vidų prikimšti baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų. Prieš kepant ant anties odos peiliu ar žirklėmis padaryti nedidelius įpjovimus, kad anties riebalai galėtų paprasčiau nutekėti. Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 160 laipsnių ir antį kepti apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).

Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti. Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais. Be to, prie taip paruoštos anties siūlome pasigaminti ir nepaprasto skonio padažą. Apelsinų džemą reikėtų sumaišyti su sojų padažu, iškepusios anties riebalais, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu tarkuotos apelsino žievelės. Tuomet juo apšlakstyti paruoštą antį.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis

Kaip ir pirmajame recepte, pirmiausiai antį reikėtų įtrinti druska ir pipirais bei palikti šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo antį, patariama prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, tuomet įpjauti anties odą. Galiausiai antį reikėtų įdaryti kubeliais pjaustytomis kriaušėmis, obuoliais bei smulkiai supjaustytais svogūnais ir apie 3 val. kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norintiems šalia anties patiekti gardų garnyrą, į nuo anties nuvarvėjusius riebalus siūlome sudėti bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves, viską paprieskoniuoti ir apie 20 min. pakepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Imbierinė antis su citrusais

Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti. Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą. Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį. Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų. Taip paruoštą antį patariama kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekti su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis

Skaityti daugiau

Namams

Šermukšnių kekėm…

Paskelbta

data

Šermukšnių kekėm

spalio

vakarai nuraudę

dar kužda

šildančius žodžius,

dar laukia

žingsnių

gelsvas lapų

valsas,

aistringai apkabinęs

tylą

po nusirengusiu

klevu.

Sudeginsim žvaigždes

juodų

šakų žvakidėse.

Išeis naktis,

nors svajos

nuodėmę tebesapnuos.

O šitam laikui

tegul

vardą išrenka –

kur neseniai sėdėjome –

akmuo

Lidija Kubilienė

Skaityti daugiau
REKLAMA

Skaitomiausi