Socialiniai tinklai

Aktualijos

Šeduvos gimnazijos gerosios patirties sklaida respublikinėje parodoje  ,,Mokykla 2017“

Avatar

Paskelbta

data

 

2017 metų lapkričio 24-25 dienomis Vilniaus Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyko švietimo inovacijų paroda ,,Mokykla 2017“.   Tai svarbiausias Lietuvos švietimo bendruomenės renginys, kuriame  mokėsi ir gerąja patirtimi dalijosi mokyklų steigėjai, švietimo centrų ir mokyklų vadovai, verslo įmonių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, mokytojai, mokiniai ir jų tėvai. Parodoje interaktyviai ir gyvai buvo pristatomi ugdymo(si) metodai, paslaugos švietimui, demonstruojamos naujausios mokymo(si) priemonės ir technologijos, aptariami mokyklose veikiantys pavyzdžiai ir sėkmės istorijos.

Radviliškio rajono Šeduvos gimnazija dalyvavo atrankoje tarp 60 Lietuvos švietimo  įstaigų ir buvo pakviesta pristatyti savo gerąją patirtį parodos „Mokykla 2017“ stende „Atradimams įkvepiančios aplinkos“. Stendiniame pristatyme „Vidinių ir išorinių žaliųjų edukacinių erdvių panaudojimas ugdymui“ gimnazijos pedagogai pristatė edukacinių erdvių kūrimo patirtį siekiant įgyvendinti Gerosios mokyklos koncepcijos nuostatas.

Parodoje buvo pristatytos  gimnazijos edukacinės erdvės: Žalioji klasė, Svajonių parkas, terapijos takas, smėlio terapijos zona, pakeltų lysvių daržas, obelaičių sodelis, Mokomoji ferma. Šeduvos gimnazijos Žalioji  klasė – vidinė edukacinė erdvė, kurioje mokiniai įgyja gamtamokslinės kompetencijos pagrindus, mokosi prižiūrėti čia auginamus kambarinius augalus, gyvūnus – vabzdžius, roplius, žuvis. Žalioji klasė tai ne tik mokomoji pažintinė erdvė, bet ir poilsio zona.  2010 metais pradėtas kurti Svajonių parkas (lauko pavėsinė, laužavietė, estrados aikštelė, takai pasivaikščiojimui, gėlynai, aptvaras žirgams) – erdvė, kuri panaudojama integruotoms veikloms, renginiams, bendruomenės darbų ekspozicijoms, laisvalaikio užimtumui organizuoti. Svajonių parke įrengti terapinis pojūčių takas, smėlio terapijos zona skirta gamtinės medžiagos pažinimui, sensomotoriniam mokinių lavinimui, ugdytinių emocinės sveikatos stiprinimui.

Gimnazijoje jau ketverius metus  įgyvendinamas aplinkosauginio švietimo projektas „Langas į gamtą“. Šio projekto organizatorių dėka 2017 metų gegužės mėnesį  įrengtas pakeltų lysvių daržas. Įvairių veiklų metu mokiniai įgyja žinių apie ekologiją ir daržo sodinimą lysvėse, mokosi auginti daržoves, prieskoninius ir vaistinius augalus, ugdosi gebėjimą dirbti komandoje. Šių metų rugsėjo mėnesį pradėtas sodinti obelaičių sodelis, kuriame mokiniams suteikiami sodininkystės pradmenys.

Mokomojoje fermoje  – 2014 metų pavasarį sukurtoje  išskirtinėje edukacinėje erdvėje – vyksta žirgų terapijos  praktiniai ir teoriniai užsiėmimai, formuojami mokinių darbiniai įgūdžiai gyvulininkystės pradmenų srityje.  Pagal parengtas neformaliojo švietimo programas, taikant  mokomųjų dalykų integraciją,  mokomojoje bazėje vedami praktiniai darbai: žirgų priežiūra, pašarų ruošimas, šėrimas, jojimas.

Radviliškio rajono Šeduvos gimnazija 2016 metais tapo geriausiai tvarkomų mokyklų edukacinių erdvių apžiūros konkurso nugalėtoja.  Lietuvos mokyklų neformaliojo švietimo centras inicijavo gerosios patirties sklaidą Šeduvos gimnazijoje, kuriant naują metodinę medžiagą – filmų ciklą „Mokyklų edukacinių erdvių geroji patirtis: sklaidos aspektas“.  Filmas „ Šeduvos gimnazijos edukacinės erdvės“ kurtas 2017 metų vasarą, skirtas Lietuvos ugdymo įstaigų bendruomenėms, kuriančioms vidines ir išorines edukacines erdves. Filme  pristatytos gimnazijos edukacinės erdvės ir gamtos ekspozicijos ugdymo įstaigos aplinkoje.  Filmuota metodine medžiaga siekiama plėtoti naujas ir originalias edukacinių erdvių kūrimo idėjas, išsaugant ugdymo įstaigų aplinkos ir vidinių erdvių biologinę įvairovę, atskleidžiant jų edukacinę reikšmę.

 Kurdami edukacines erdves  Šeduvos gimnazijos mokytojai įtraukia mokinius į bendrų gimnazijos erdvių projektavimą, įrengimą, dekoravimą. Mokiniai jaučiasi įstaigos aplinkos kūrėjais ir šeimininkais, jie vertina bendrakūrą kaip galimybę būti ir veikti drauge, prisiimti atsakomybę, įgyti patirties ir gebėjimų. Sukurtos  vidinės  ir išorinės  žaliosios edukacinės  erdvės įrodo  ugdymo(si) aplinkų dinamiškumą, atvirumą ir funkcionalumą, atveria naujas ugdymosi  galimybes stebint ir tyrinėjant aplinką.

 

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro sukurta naują metodinė medžiaga – „Šeduvos gimnazijos edukacinės erdvės”:

 

 

 

 

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Merui priekaištai dėl žemės mokesčių – ir šventės metu

Avatar

Paskelbta

data

Aistros dėl žemės ūkio paskirties žemės mokesčio Radviliškio rajone vis nerimsta. Priminsime, kad žemės ūkio paskirties žemės mokestis mūsų rajone 2019 m. yra vienas didžiausių apskrityje – 1,7 proc., kai kituose rajonuose, žymiai mažesnis, pvz.: Šiaulių rajone – 0,5 proc., Akmenės rajone – 1 proc., Kelmės rajone – 1,2 proc.
Ūkininkai dėl  patvirtinto ypač didelio žemės mokesčio Radviliškio rajone diskutuoja ne tik savivaldybės tarybos posėdžiuose ar žemdirbių susibūrimuose, bet  ši  diskusija persikėlė ir į viešuosius renginius.
Birželio 12 d. Radviliškyje vyko iškilmingas „Kauno grūdų“ naujo elevatoriaus Radviliškyje atidarymas, kuriame dalyvavo rajono meras A. Čepononis, Tarybos narys ir bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius, savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas A. Juozapavičius ir , aišku, šventės šeimininkas T. Barštys, kuris ir pristatė naują įmonę Radviliškio mieste. 
Po šventinės renginio dalies ūkininkai nebuvo nusiteikę skirstytis ir eiti prie vaišių stalo, o pasinaudoję proga „griebė“ merą: „Mere, pasakykite, kodėl Radviliškio rajone žemės mokesčiai vieni didžiausi visoje apskrityje?“
Meras puolė ieškoti kaltų. „Reikėjo ateiti į Tarybos posėdį ir viskas jums  būtų paaiškinta“,- teisinosi jis. Taip ir norisi merui priminti, kad būtent jo vadovaujami konservatoriai su koalicijos partneriais  ir sudaro daugumą, kurie nustatė žemės mokesčius, vienus didžiausių Šiaulių apskrityje.
„Tai kad mūsų į posėdį niekas nekvietė,- merui replikavo ūkininkai. – Turbūt pritrūkote pinigų miesto aikštės  žemaūgiams medeliams pirkti, tai ir norite pasipelnyti iš ūkininkų“,- pasipylė kandžios „strėlės“  rajono merui.
Merą iš bėdos bandė traukti  renginio vedantysis, kuris paprašė susirinkusiųjų šiandien švęsti šventę.  
Tad ūkininkai, numoję ranka į merą, kuris nesitikėjo, kad ūkininkai išsakys savo nuomonę jo atžvilgiu, nuėjo ragauti virtuvės šefo Ruslano Bolgovo paruoštų šventinių vaišių.
„Džiugu, kad ūkininkai netyli ir išsako savo nuomonę merui „tiesiai  šviesiai“ į akis renginių metu, be politikos, tik klausdami „Kodėl?“ Palaikiau ir palaikysiu mūsų krašto ūkininkus. Kadangi šiuo metu biudžete turime net 5  milijonų eurų likutį, tvirtinti didelius mokesčius už žemę  ūkininkams, verslininkams,  sodininkams ar gyventojams nėra jokio reikalo“,- situaciją pakomentavo  Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Lipnevičius.
Na, o rajono merui apetitą turbūt sugadino žemdirbių pašaipios pastabos ir  nekorektiški klausimai – jis, gretai užkandęs, kartu su A. Juozapavičiumi išskubėjo iš renginio.

„Radviliškio krašto“ informacija


 

Skaityti daugiau

Aktualijos

Mokykloje kvepėjo Italija

Avatar

Paskelbta

data

Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centre lankėsi virtuvės šefas iš Italijos Mindaugas Lucka, kuris  virėjo specialybės mokinius ir mokytojus supažindino su itališkos  virtuvės specifika, mokė gaminti itališkus patiekalus iš daržovių, žuvies, jūros gėrybių (krevečių, midijų, aštuonkojų), kepti tikrą itališką picą, lazaniją, gaminti makaronus (tagletelle). Per trumpą laiką  buvo perteiktos išradingos itališkų patiekalų gaminimo subtilybės –  Mindaugas Lucka mokyklai įnešė itališkų „prieskonių“, o mokiniams ir mokytojams – neįkainojamos patirties.
Karštis nesutrukdė pagaminti gurmaniškų  patiekalų
Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro virtuvėje  Mindaugas Lucka sukosi nuo birželio 10 dienos. Visą šį laiką, padedamas mokinių bei mokytojų, gamino itališkos virtuvės patiekalus, demonstruodamas, kaip juos gamina tikri italai. „Kai Mindaugas mušė tešlą, ruošdamasis kepti picą, girdėjosi net antrame aukšte“,- sakė Centro mokytojos.
Pasak Martyno, italai tešlą makaronams, picai tikrai  stipriai daužo, mėto ją ore ir tai ne šou elementai – tokiu būdu paruošta tešla būna  traški, puri.
Birželio 12 d.  svečias, padedamas virėjų specialybės mokinių, ruošė patiekalus iš jūrų gėrybių, būdingus Apulijos regionui. Prabėgus keturioms valandoms, ant stalo puikavosi  gausybė patiekalų iš aštuonkojų, midijų, krevečių, lašišos, buvo paruoštas rizotas su jūros gėrybėmis.
„Visus ingredientus, reikalingus šiems patiekalams, gavau Radviliškyje, iš Italijos vežtis nereikėjo“,- šypsojosi M. Lucka.
Paklaustas, kaip jam per tokį trumpą laiką pavyko paruošti tokią gausybę patiekalų iš jūrų gėrybių, meistras šypsodamasis atsakė, kad turėjo labai gerus pagalbininkus – Centro mokinius.
Tikrai gurmaniškų patiekalų buvo pakviesti paragauti  Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centro pedagogai. Taip pat į itališkų patiekalų degustacija Centro direktorius J. Pravilonis bei pavaduotoja S. Kavaliauskienė pakvietė  ir su šiuo Centru seniai draugaujantį bei bendradarbiaujantį Tarybos narį  ir  „Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininką Gediminą Lipnevičių.
Degustacijos dalyviai stebėjosi, kad tarpusavyje dera tokie ingredientai kaip lašiša, apelsinai bei česnakai, midijos, krevetės ir aštuonkojai.
„Taip skaniai paruoštas jūrų gėrybes galėtume valgyti kasdien“,- sakė renginio dalyviai ir svečiai.
Nukrausčius stalą, buvo įdomu sužinoti, kaip lietuvis atsidūrė Italijoje ir tapo virtuvės šefu.
Mindaugo sėkmės istorija
„Aš, kaip ir daugelis lietuvių, prieš 16 metų į užsienį  išvažiavau ieškoti geresnio gyvenimo. Baigęs duonos kepėjo kursus su draugais atsidūrėme Pietų Italijoje, Apulijos regione, kur Adrijos jūros pakrantėje įsikūręs Rodi Garganico miestelis netruko tapo naujaisiais namais“,- pasakojo Mindaugas.
Padirbėti itališkos duonos kepėju lietuviui teko tik pusmetį, po to vienas įtakingas italas pasiūlė jam darbą savo viešbutyje ir restorane. Mokytis Viduržemio jūros regiono virtuvės paslapčių pas įžymiausius virėjus M. Luckai sekėsi, ir netrukus jis tapo restorano virtuvės šefu ir dirbo septynerius metus. Mindaugas taip pat yra Italijos ir regiono virėjų asociacijų narys, noriai dalyvaujantis ir prisidedantis prie federacijos organizuojamų renginių.
Šiuo metu lietuvis su šeima gyvena mažame miestelyje prie Adrijos jūros, virėju nebedirba, daugiau užsiima mokymais, dalyvauja „Erasmus“ projektuose.
„Pastaruoju metu daugiau užsiimu socialine veikla, turiu senelių ir vaikų namus, rengiu mokymus vaikams iš įvairių Lietuvos profesinių mokyklų, dirbu su vaikais, sergančiais alzheimerio liga“,- apie dabartinę savo veiklą pasakojo Mindaugas.
Itališkai – lietuviškas valgiaraštis
Pasiteiravome Mindaugo, kaip italai vertina lietuviškus patiekalus. „Daugelis mano, kad užsieniečiams turi patikti lietuviški šaltibarščiai, didžkukuliai, vėdarai. Tačiau taip nėra. Italams šaltibarščiai nepatiko – pavadino juos rožiniu jogurtu, nepatiko ir tradiciniai didžkukuliai, bet labai gerai įvertino didžkukulius iš virtų bulvių, žemaičių blynus, valgomi jiems pasirodė ir bulviniai vėdarai. Italijoje gaminami „Milano“ kotletai – tai paprastas kepsnys, apvoliotas džiūvėsėliais. Aš sumaniau savo klientams pagaminti „Kijevo“ kotletus, sakydamas, kad tai pagerintas „Milano“ kepsnys. Patiekalas visiems patiko, prašė dar pagaminti“,- italų bei lietuvių patiekalų pomėgio skirtumais pasidalino M. Lucka.
Pačiam Mindaugui labiausiai patinka patiekalai iš spagečių – juos galima pagardinti įvairiais skaniausiais padažais, o ruošti labiausiai patinka žuvienę.
Paklaustas apie ateities planus, lietuvis sakė, kad  norėtų turėti nedidelį, dešimties staliukų, restoranėlį, kuriame dirbtų savo malonumui, tačiau tai nebūtų jo pragyvenimo šaltinis. Tokio restoranėlio Lietuvoje Mindaugas dar neplanuoja atidaryti, nors sakėsi apie tai kartais pamąstantis.
Pagal kartu su mokiniais paruoštų patiekalų įvairovę matyti, kad  itališkos pamokos nenuėjo veltui, o M. Lucka pažadėjo dar apsilankyti mokykloje.

„Radviliškio  krašto“ informacija


 




Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019