Socialiniai tinklai

Aktualijos

Norima drastiškai didinti rinkliavą už atliekas

Avatar

Paskelbta

data

Lapkričio 15 d. Radviliškio rajono savivaldybėje vyko darbo grupės posėdis, kuriame nagrinėta  Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) pateikta medžiaga dėl komunalinių atliekų rinkliavos didėjimo Radviliškio rajone. Darbo grupė svarstė, ką daryti, kad rinkliava Radviliškio rajone, ŠRATC pateiktais duomenimis, gyventojams nedidėtų  net 30 procentų.

Darbo grupė, kurią sudaro  pirmininkas J. Povilaitis, pavaduotoja J. Margaitienė, tarybos nariai G. Lipnevičius, E. Pranevičius, K. Račkauskis, verslininkai  A. Sipavičius  bei  V. Stasiukynas, administracijos darbuotojas  V. Varanavičius, pasikvietę ŠRATC  direktorę J. Šalkauskinę, jos pavaduotoją P. Žaltauską bei finansininkę I. Porfirjevą, paprašė jų įrodyti tokio didelio rinkliavos šuolio reikalingumą.

ŠRTC atstovai kvietė nežiūrėti į praeitį

Darbo grupės nariams papriekaištavus, kodėl ŠRATC atstovai nepateikė įkainių  duomenų  už 2016-2017 metus, o tik 2018-2019 metus, jiems buvo pasiūlyta  „nežiūrėti į praeitį, nes buvusieji teisės aktai nebeturi galios, keičiasi kainos“.

Pasak ŠRATC atstovų, rinkliavos didėjimui nemažos įtakos turi taršos mokesčio, kurį nustato LR Aplinkos ministerija, didėjimas. Šiuo metu taršos mokestis už toną atliekų yra 5 eurai, 2020 metais planuojama, kad jis sieks 27,51 eurą (Beje, Aplinkos ministerija šį mokestį siūlo 2020 metais didinti iki 15 eurų).

Rinkliavos kainą dar kelia ir deginimo kaštai – jeigu šiuo metu tonos atliekų sudeginimas Klaipėdos UAB „Fortum“  kainuoja 38,5  eurai, nuo kitų metų šį paslauga brangs iki 49 eurų už toną.

„Deginimo kaina padidėjo dėl įmonei reikalingo papildomo taršos leidimo, mes be atliekų deginimo neišsiversime, tad turime mokėti tokią kainą. Kitų įmonių, kuriose atliekos būtų deginamos pigiau, nėra“,- sakė J. Šalkauskienė.

Į darbo grupės narių pasiūlymus, kad gal reikėtų tartis su greitai pradėsiančiomis dirbti atliekų deginimo įmonėmis Kaune bei Vilniuje – juk atsiradus konkurencijai kaina mažėja, buvo atsakyta: „Ten tikrai nebus pigiau, kitos alternatyvos kaip Klaipėdos „Fortum“ neturime.

Beje, ŠRATC atstovai teigė, kad  jie atliekų deginti kitąmet veš dar daugiau, nes padidėjus taršos mokesčiui, jas pigiau vežti deginti nei šalinti.

Apetitas kyla bevalgant?

Darbo grupės nariams vartant ŠRATC atstovų pateiktus dokumentus  beliko tik stebėtis šio Centro apetitu pinigams.

Centras 2020 – 2022 metasi planuoja  įsisavinti net 1,7 milijono eurų investicijų, tik klausimas, ar visos jos pagrįstos? Štai planuojamas pirkti naujas sunkvežimis atliekų transportavimui už 200 tūkst. eurų. Nors  posėdyje dalyvavę verslininkai Centro atstovams įrodinėjo, kad šiuo metu lėtėjant  ekonominiam augimui pigiau būtų automobilį samdyti – tai sudarytų 10 -15 proc. ekonomijos, svečiai nesutiko. Pasak jų, mašina atsipirktų per  trejus metus, o per metus atliktų per 700 reisų.

Kitas būtinas dalykas – pastatas už 870 tūkst. eurų, kuriame būtų atvežti iš atliekų surinkimo aikštelėse pastatytų namelių dar tinkami naudojimui daiktai. Jie čia būtų remontuojami ir prikeliami „antram gyvenimui“. Darbo grupės nariams mestelėjus repliką: „Per rinkliavą iš gyventojų kuriate sau turtą“, ŠRATC atstovai atrėžė – „tai regioninė priemonė“. Vadinasi, ginčytis neverta.

Toliau – dar gražiau. „Ar realu, kad jūsų darbuotojų darbo užmokestis nuo 2018 metų iki 2020 metais išaugs 15 procentų, degalų kaina kyla 5 procentais ir viskas didėja dešimtimis procentų: turto nusidėvėjimas ir amortizacija – 37 proc.,  mechanizmų nuoma – 98 proc., transporto nuoma – 63 proc. , patalpų nuoma – 52 proc.,  monitoringas – 65 proc. , telekomunikacijos – 32 proc., kitos sąnaudos – 9 proc., viešinimas – per 200 proc. ir taip toliau ? ” –  klausė Tarybos narys J. Povilaitis.

ŠRATC atstovų teigimu, tokie yra įstatymai: „Mums reikia kvalifikuotų, sveikatos pažymas turinčių darbuotojų, tad ir atlyginimai turi būti atitinkami. Šiuo metu priėmė 10 naujų darbuotojų, todėl ir kilo darbo užmokesčio sąnaudos. Beje, rajono gyventojams norime priminti, kad vidutinis ŠRSTC darbuotojų atlyginimas – 1068 eurai.

Paslaugos dar nėra, tačiau jau už ją mokėsime

Darbo grupės narių pasipiktinimą sukėlė ir tai, kad ŠRATC į rinkliavos mokestį jau pridėjo ir maisto atliekų tvarkymą, kai ši paslauga atsiras tik  2023 metais. Jau šios kompanijos viešinimui nuo kitų metų bus skiriama 96 tūkst. eurų. „Jau dabar reikia daryti investicijas į įrangą maisto atliekų šalinimui, gal gausime lėšų iš Europos Sąjungos“,- sakė J. Šalkauskienė.

„Objektas dar neveikia, o jau turėsime mokėti bankines palūkanas, už šią paslaugą įkalkuliuotas beveik milijonas“,- piktinosi Tarybos nariai.   

Kiek ir kodėl didės rinkliava  Radviliškio rajono gyventojams?

Įstatymai keičiasi, ŠRATC darbuotojai nori šiltai ir patogiai gyventi, tačiau visa tai – rajono gyventojų sąskaita. Darbo grupės nariai pasidomėjo, kiek konkrečiai rajono gyventojams didės komunalinių atliekų rinkliava. Pasirodo, ne tiek ir mažai – 30,96 proc. Jeigu 2019 metais už atliekas mokėjome 24 eurus, tai kitąmet ši suma gali išaugti iki 31,43 euro.

Darbo grupės nariai paklausė, kodėl radviliškiečiams taip drastiškai didėjo rinkliavos mokestis. Pasirodo, kad dėl padidėjusio vartų mokesčio (dėl patiriamų sąnaudų tvarkant atliekas) – jeigu šiuo metu šis mokestis yra 42 eurai, kitąmet jis šoktels iki 72 eurų. Taip pat rinkliavos didėjimui įtakos turi vežėjo kaina. Pasak ŠRATC atstovų, pigiau šios paslaugos neįmanoma nupirkti kaip už 484 tūkst. eurų (prieš kelerius metu buvo nupirkta už 353 tūkst. eurų).

Darbo grupės nariams paklausus, kaip būtų galima gyventojams sumažinti rinkliavos dydį, ŠRATC atstovai atsakė: „Reikia  mažinti mišriųjų atliekų kiekį, gyventojai turėtų rūšiuoti atliekas“.

Rūšiuoti, atliekas, be  abejo, būtina, tačiau rajono gyventojus turėtų šokiruoti faktas, kad ŠRATC vienam gyventojui per metus priskaičiuoja 400 kilogramų atliekų, už kurių sutvarkymą jis sumoka.

Pagalvokime, ar vienas žmogus per mėnesį „padaro“ 33  kilogramų atliekų?

Pasak Tarybos nario G. Lipnevičiaus, jį pribloškė toks ŠRATC atstovų apetitas didinti mokesčius. „Reikia neatidėliotinai ieškoti resursų, kad rinkliavos kaina neaugtų. Kreipiausi į Aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, nes noriu sužinoti ministerijos nuomonę, o tokiam drastiškam rinkliavos kainos didinimui Radviliškio rajone aš nepritarsiu. Juk pensijas planuojama didinti tik trim eurais, o rinkliavą už atliekas, neskaitant šilumos, vandens bei elektros kainų didėjimo, – net 7 eurais,“- sakė  Tarybos narys G. Lipnevičius.

Yra ir gerų  naujienų

Posėdyje nuskambėjo ir viena gera naujiena – nuo 2021 metų komunalinių atliekų tvarkymo tarifas bus nustatomas pagal Valstybinės energetinio reguliavimo tarnybos (VERT) patvirtintas Komunalinių atliekų tvarkymo tarifų nustatytas taisykles, taikant nustatytą regioninę kainą. Gal ši nauja tvarka pažabos ŠRATC atstovų apetitą.

Kai šis straipsnis jau buvo paruoštas, lapkričio 18 d. susirinkę  visi apskrities merai ar jų atstovai, priėmė sprendimą atidėti šio klausimo svarstymą ir peržiūrėti ŠRATC pateiktus įkainius.

Agnė Dapkutė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019