Socialiniai tinklai

Aktualijos

Kuo naudingi rabarbarai

Avatar

Paskelbta

data

Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti. Ši trumpo sezoniškumo daržovė yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Rabarbarai – trumpo sezono daržovė. Jų lapkočiais patartina mėgautis nuo vėlyvo pavasario iki Joninių. Maistui naudojami jauni rabarbarų lapkočiai, tačiau pačių lapų valgyti negalima., kad Rabarbarai – vertingas maistas, turintis mažą kalorijų kiekį – vos 21 kcal /100 g. Saikingas rabarbarų vartojimas yra puikus skaidulų, vitaminų K ir C, mangano, kalio, antioksidantų: polifenolių, beta karotino ir antocianinų šaltinis. Pastarieji yra tik raudonuose stiebuose, nes būtent antioksidantas antocianinas nudažo lapkočius skaisčiai raudona spalva.

Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitamino K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui.  Rabarbaruose taip pat yra ir vidurius laisvinančių medžiagų, kurie paskatina žarnyno aktyvumą, dėl to juos rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu.

Verta žinoti

Didžiosios dalies kalcio, esančio rabarbaruose, mūsų organizmas negali pasisavinti. Kalcis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas – itin nenaudingas sergantiems podagra, inkstų ligomis, kaip pvz. inkstų akmenlige.

Prieš vartojant rabarbarus reikia termiškai apdoroti ir taip bent šiek tiek sumažinti oksalato rūgšties koncentraciją. Daugiau oksalato rūgšties šioje daržovėje pradeda kauptis vasaros laikotarpiu, dėl to rekomenduojama rabarbarais mėgautis vos prasidėjus sezonui.

Norint išlaikyti šviežius rabarbarus ilgiau,  parsinešus namo geriausia suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį ar pamerkti. Tuomet šaldytuve jų laikymo terminas prailgėja kelis kartus.

Panaudojimas – ir sriubai, ir ledams

Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti  ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius. Atšilus orams siūlome iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietišką rabarbarų sriubą, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

Rabarbarų ledai

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, stiklinės vandens, pusės stiklinės cukraus, šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero ir trupučio druskos

Nuluptus rabarbarų stiebus reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir suberti į puodą. Tada supilti vandenį, suberti cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždengti ir pakaitinti, kol užvirs. Virti apie 10 minučių nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų. Tada nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba

Iš rabarbarų pasigaminkite sriubą, kurią galima valgyti šaltą – patiekalas atgaivins, o valgant šiltą – sušildys.

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, 2 svogūnų, 3–4 morkų, 2 skiltelių česnako, gabalėlio šviežio imbiero, poros šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, šaukštelio kumino sėklų, šaukštelio kalendros sėklų, 400 mililitrų daržovių arba vištienos sultinio, 200 mililitrų kokosų pieno, 3 šaukštai žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštai žuvies padažo.

Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kumino ir kalendros sėklas. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės. Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį jalapeno pipiro. Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – baziliko arba kalendros lapeliais.

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Radviliškyje girtutėlis brolis svečiuose sumušė neblaivią savo sesę

Avatar

Paskelbta

data

Kovo 9 d. 0.10 val. Radviliškyje, S. Daukanto g., bute, neblaivus (2,59
prom.) vyras, gim. 1996 m., atėjęs į svečius, sumušė neblaivią
(2,00 prom.) seserį, gim. 1997 m. Nukentėjusioji į medikus
nesikreipė. Įtariamasis sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Asociatyvi nuotr.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Radviliškio muzikos mokykla tęsia tarptautinių konkursų maratoną

Avatar

Paskelbta

data

Organizacija „Fiestalonia Milenio“, įsikūrusi Ispanijoje ir būdama tokių organizacijų kaip CID UNESCO nare, prisitaikė prie naujos realybės ir pradėjo nuotolinį konkursą „World Art Games“. Vasario mėnesį jame puikiai pasirodę Radviliškio muzikos mokyklos atstovai, neliko nepastebėti tarp gausaus būrio atlikėjų. Solinio dainavimo specialybės mokinės Juta Butkevičiūtė ir Lėja Deltuvaitė, pagal surinktų balų skaičių, įvertintos I laipsnio diplomais; jaunasis pianistas – Augustas Kazakėvič – II vietos nugalėtojas.

Praėjusią savaitę baigėsi XVI internetinis konkursas „DIGI-TALENTY ZIMA –  2021“, kurį rengė tarptautinė projektinė grupė „Talentų kaleidoskopas“ (Lenkija).

Konkurso vertinimo komisijai buvo pateiktos 625 paraiškos įvairiose nominacijose, o konkurse dalyvavusieji jaunieji talentai, atstovavę 22 šalims, buvo apdovanojami 1-2-3 laipsnių laureatų diplomais ir 1-2-3 laipsnių diplomais. Gausiai dalyvavę mūsų mokyklos jaunieji talentai konkurse buvo įvertinti:

Justė Levickaitė  (fortepijonas VII kl.) – II laipsnio laureato diplomas;

Augustas Kazakėvič (fortepijonas IV kl.) – III laipsnio laureato diplomas;

Radvilė Deltuvaitė (solinio dainavimas I kl.)–  III laipsnio laureato diplomas;

Adija Meškauskaitė (solinis dainavimas II kl.)– III laipsnio laureato diplomas;

Juta Butkevičiūtė (solinis dainavimas VI kl.) – I laipsnio diplomas;

Gabrielė Bložytė (solinis dainavimas VI kl.) – I laipsnio diplomas;

Lėja Deltuvaitė (solinis dainavimas VII kl.) – II laipsnio diplomas;

Nerija Andzelytė (solinis dainavimas II kl.)  – II laipsnio diplomas.

Jaunuosius atlikėjus tarptautiniams konkursams ruošia mokytojai Rytis Borusevičius ir Inga Petrauskienė.

Sveikiname nugalėtojus ir linkime siekti naujų pergalių.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi