Socialiniai tinklai

Aktualijos

K12 forume „Galia veikti“ Kauno Saulės gimnazijoje kitoks požiūris į švietimą

Avatar

Paskelbta

data

K12 forume Kauno Saulės gimnazijoje buvo dalintasi gerąja patirtimi, susipažinta su naujomis informacinėmis komunikacinėmis technologijomis bei išklausyti puikūs pranešimai. Lektoriai parodė daug realių pavyzdžių iš kitų šalių praktikos ir pateikė patarimų Lietuvos švietimo sistemai.  K12 forume Yanick Demers – vienos didžiausių ir geriausių kalbų mokymo(-si) laboratorijų vice prezidentas, ne tik dalinosi naujausiomis pasaulinėmis kalbų mokymo(-si) tendencijomis ir technologijų suteikiamomis galimybėmis, bet ir kartu su Lietuvos kolegomis pravedė anglų kalbos pamoką, naudojantis Robotel kalbų mokymosi laboratorija.

3D spausdinimo technologijas pristatė Victor Golescu. Victor Golescu – Makerbot Europe vadovas Rytų ir Vidurio Europai. O lietuvis – Karolis Girdvainis, dirbantis Makerbot Europe (Vokietijoje) lektoriumi ir techniniu konsultantu, sesijos metu įrodė, kad 3D spausdintuvu naudotis yra ypač paprasta ir kiekvienas gali tai daryti. Įdomus pranešimas buvo Angelikos Fiedler iš Vokietijos. Lektorė vadovauja 140 Vokietijos mokyklų tinklui „Blick über den Zaun“ (Žvilgsnis kitapus tvoros). Įprastai mokyklų vertinimą Vokietijoje atlieka valstybinės institucijos, naudodamos įprastas reitingavimo metodikas. Tinklas  „Blick über den Zaun“ nusprendė įdiegti kitokį mokyklų vertinimo būdą. Mokyklos įsitikinusios, kad savanoriškos tarpusavio peržiūros (peer review) yra efektyvesnis vertinimo būdas, negu formalios valstybinės inspekcijos vertinimas. Tinklo nariai lanko vieni kitų mokyklas, praleidę mokykloje kelias dienas nustato stiprias ir silpnas jos sritis, bei pateikia rekomendacijas tobulėjimui. Lektoriaus Dr. Thieu Besselink pranešimas įkvėpė entuziastingam ateities darbui, nes tai sociologas, filosofas, The Learning Lab – socialinių inovacijų ir lyderystės mokymų laboratorijos įkūrėjas. Praėjusiais metais Dr. Thieu Besselink gavo „Europinį Leonardo Apdovanojimą” už nuveiktus darbus inovacijų ir filosofijos srityje derinant fundamentaliuosius tyrimus ir praktinį įgyvendinimą. Thieu dirba tyrėju ir dėstytoju Utrechto vadybos mokykloje (Olandija). Nepakartojama buvo susitikti ir diskutuoti apie žmogaus smegenis su  Dr. Gabija Toleikyte.

K12 forumas „Galia veikti“, organizuotas Kauno Saulės gimnazijoje, buvo prasmingas, nes kvalifikacijos tobulinimo veiklų metu įgytas kompetencijas ir patirtį siekiu tikslingai pritaikyti kuriant saugias, įgalinančias kūrybingai mokytis ugdymo(si) aplinkas.

 

Silva Morkūnienė

Radviliškio jaunimo mokyklos biologijos mokytoja metodininkė

 

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Artėjant rinkimams – traukiami seni „ginklai”

Avatar

Paskelbta

data

Praėjusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje vėl buvo ištraukta nemokamo vaikų maitinimo „korta“. Užkirsti kelią vaikų maitinimo pažeidimams turėjusio, tačiau to nepadariusio,
Kontrolės komiteto pirmininkas Kazimieras Račkauskis pasiūlė sudaryti naują komisiją.

„Radviliškio kraštas skelbė“, kad po valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo paaiškėjo, jog maistą švietimo įstaigoms tiekusi VšĮ „Bruneros“ nesilaikė konkurso sąlygų. Tai yra, nebuvo tiekiamas ekologiškas maistas, nors būtent dėl šios sąlygos užsakymo suma išaugo iki milijono eurų.

Socialdemokrato K. Račkauskio vadovaujamą Kontrolės komitetą pasiekė informacija apie atliktą patikrinimą, tačiau ji buvo „nukišta į stalčių“. Tik po to, kai tarybos opozicijos atstovas Gediminas Lipnevičius atskiru raštu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, buvo atliktas patikrinimas. Prokuratūra
pareikalavo nutraukti sutartį su „Bruneros“. Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat pasisakė, kad sutartis turi būti nutraukta.

K. Račkauskiui pasiūlius suburti naują komisiją, Tarybos narys G. Lipnevičius replikavo: „Kolega Tarybos narys turbūt pamiršo, kad jis yra Kontrolės komiteto pirmininkas ir dabar bandyti pasislėpti po
sudaroma komisija mažų mažiausiai negražu“.

Šiuo metu „Bruneros“ pavadinimas skamba vienoje Vilniaus gimnazijoje kilusiame vaikų maitinimo skandale. Kaip skelbiama šalies spaudoje, sulaukta tėvų ir mokyklos virėjų skundų, kad maistas prastos
kokybės, vaikai maitinami prieš tai nesuvalgytais kotletais ir pan. Patikrinimą atlikusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado jautienos, kurios galiojimo laikas buvo pasibaigęs. Pati „Bruneros“
kaltinimus neigia ir žada ginti savo reputaciją.

Jonas Petrikas

Skaityti daugiau

Aktualijos

Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

Avatar

Paskelbta

data

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Ko gero, mažai kas atsispiria pagundai savo kasdienybę pagardinti braškių ar trešnių indeliu. Dietistė Živilė Dumbraitė sako, kad prasidėjęs ruduo yra ne ką mažiau turtingas sveikomis ir skaniomis sezoninėmis daržovėmis bei vaisiais. Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ duomenys rodo, kad sezono įtaka šio segmento prekėms yra pastebima.

Nei dienos be daržovių ir vaisių

Anot Ž. Dumbraitės, kiekvienam žmogui, siekiančiam maitintis visavertiškai, būtina įsiklausyti į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas. Remiantis jomis, kiekvienas suaugęs žmogus kasdien turėtų suvalgyti 400–1000 g šviežių daržovių ir vaisių.

„Daržovių ir vaisių rekomenduojama valgyti santykiu 4:1, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo ir poreikių. Daržovės – produktas, kuris tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jei tik yra galimybė, prie kiekvieno dienos maitinimo suvalgykite bent kažkiek daržovių. Tuo tarpu vaisiai gali būti puikus priedas prie patiekalų arba kaip atskiras užkandis. Juos galite vartoti taip pat bet kuriuo paros metu, svarbiausia taisyklė – saikas ir natūralūs kūno poreikiai“, – patarimais dalijasi specialistė.

Dietistė akcentuoja, kad gausesnis vaisių ir daržovių įtraukimas į maisto racioną nėra sudėtingas – prekybos centruose siūlomas gausus jų asortimentas, tad patinkančius variantus gali rasti kiekvienas.

Sveikos mitybos paslaptis – sezoniniai vaisai ir daržovės

Gardus skonis – dažniausiai šiuo kriterijumi vadovaudamiesi sprendžiame, kuriuos maisto produktus dėti į savo pirkinių krepšelius. Anot Ž. Dumbraitės, renkantis taip pat reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, t. y. rinktis daržoves ir vaisius, kurių derlius dera tuo metu mūsų arba kaimyninėse šalyse.

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės būna sukaupę daugiausia maistingųjų medžiagų ir vitaminų, tad juos rinktis yra sveikiausia. Su jais mes taip pat gauname organizmui gyvybiškai svarbių skaidulų, kurios užtikrina sklandų virškinimą, padeda palaikyti gerą žarnyno mikrobiotos būklę ir padeda geriau įsisavinti kai kurias medžiagas“, – sako dietistė.

Ji priduria, kad, pavyzdžiui, fermentuotos ir raugintos daržovės žmogaus organizmui taip pat yra naudingos, bet sezoninės turėtų sudaryti didžiąją dalį mūsų maisto raciono.

Sezoniškumas veikia pardavimus

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra vaisių, pavyzdžiui, bananai, avokadai, kuriuos pirkėjai noriai perka ištisus metus. Visgi, atkreipia dėmesį ji, sezoniškumas turi įtakos daržovių ir vaisių pardavimams.

„Pavyzdžiui, pavasarį stebime išaugusį susidomėjimą salotomis, agurkais ir pomidorais. Tuo metu mažiausiai daržovių ir vaisių perkama rugpjūtį–rugsėjį, kai žmonės turi savo darže užaugintų agurkų, pomidorų, obuolių ir kitų gėrybių. Pirkimų pikas būna gegužę, kai žmonės nebeturi savų atsargų, o vitaminų trūkumas organizme yra jaučiamas“, – sako V. Budrienė.  

Vėstant orams, anot jos, kyla citrinių, taip pat raugintos produkcijos pardavimai.

Ką rinktis rudens stalui?

Karštos sriubos ir troškiniai su daržovėmis, namie iškeptas obuolių pyragas, šviežiai pagaminta uogienė – tokius patiekalus įprastai siejame su rudens sezonu. Ž. Dumbraitės teigimu, susiformavę įpročiai parodo, jog sezoninių vaisių ir daržovių poreikis mūsų organizmui yra natūralus. 

„Morkos, burokėliai, bulvės, pomidorai ir agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos ir kopūstinės daržovės – šios daržovės turėtų vyrauti kiekvieno žmogaus virtuvėje ir ruošiamuose patiekaluose rudenį. Gaminkite karštus ir šaltus patiekalus, užkandėles į darbą, pasigardinkite sumuštinį ar omletą – galimų receptų įvairovė yra didžiulė“, – sako dietistė.

Tuo metu į kasdien valgomų vaisių asortimentą patariama įtraukti obuolius, kriaušes, slyvas bei vėlyvąsias uogas – avietes, gervuoges.

Anot V. Budrienės, maisto žinovės rekomenduojamos daržovės – bulvės, kopūstai, svogūnai – rudenį yra gausiai perkamos.

„Visgi rinkdamiesi vaisius lietuviai, greičiausiai, kliaujasi skonio kriterijumi. Vynuogės, mandarinai, persimonai, granatai – šie vaisiai yra perkamiausių sąrašo viršūnėje“, – priduria „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019