Socialiniai tinklai

Aktualijos

Bendruomenės popietėje – apie padidėjusias pensijas, šventes, mediciną, savaitraščio pokyčius

Avatar

Paskelbta

data

Sausio 20 d. „Radviliškio krašto bendruomenės“ popietėje bendruomenės nariai su pirmininku bei Tarybos nariu Gediminu Lipnevičiumi aptarė rajono problemas, savaitraščio „Radviliškio kraštas“ turinį.

Savaitraštis – bendruomenių rėmėjas

„Savaitraštis „Radviliškio kraštas“ – bendruomenių rėmėjas, be jo būtų daug sunkiau bendrauti, bendruomenių nariai nesužinotų jiems aktualios informacijos. Buvo skaitytojų pasiūlymas bei pageidavimas į vidurinį laikraščio lanką įdėti televizijos savaitės programą, kurią būtų galima išimti ir pasidėti. Taip pat buvo prašymas įdėti daugiau televizijos programų – TV1 bei TV8. Jeigu bus galimybė, šias programas patalpinsime laikraštyje“,- sakė G. Lipnevičius. Nors kitų bendruomenės narių nuomone, televizijos programų laikraštyje pakanka. Pasak G. Lipnevičiaus, savaitraštis buvo kuriamas klausantis skaitytojų nuomonės. Skaitytojų pageidavimu savaitraštyje bus patalpinami ir savaitės kultūriniai renginiai. Daugelis norėtų, kad savaitraštyje būtų informuojama, kas mirė, tačiau pagal asmens duomenų apsaugos įstatymą tai padaryti nėra galimybės.
„Kai kurie rajono gyventojai sako, kad savaitraštyje aprašomos vien mero, partijų daromos blogybės. Iš tikro būna tik 3-4 kandesni straipsniai, o kituose puslapiuose – pozityvi informacija“,- sakė savaitraščio
leidėjas. Savaitraščio leidėjas G. Lipnevičius bendruomenės nariams pristatė naujieną – nemokamų skelbimų kuponą: „Įdomiausia naujiena – nemokamų skelbimų kuponas. Jis jau yra naujausiame savaitraštyje,
tačiau dar bus tobulinamas. Su šiuo kuponu į savaitraštį galėsite įdėti nemokamus asmeninius pardavimų, pirkimų, nuomos skelbimus, užuojautas, padėkas. Šį kuponą iškirpus iš laikraščio reikėtų atnešti į
redakciją arba galima įmesti į pašto dėžutę, esančią ant redakcijos pastato, ant kurios užrašyta „Paramos centras“. Taip pat kuponus redakcijai galima perduoti per kaimo parduotuvių pardavėjus ar savaitraščio
platintojus. Taip pat G. Lipnevičius paragino kuriančius bendruomenių narius siųsti į savaitraštį savo kūrybą, pastebėjimus, pamąstymus – viskas bus išspausdinta savaitraštyje „Radviliškio kraštas“.

Kita popietė – skirta draugams

Bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius pristatė kitos popietės temą: „Į kitą „Kavos popietę“ atvyks Baisogalos „Sidabro gijos“ nariai – apie 10-15 žmonių, kurie turi naują vadovę Ziną Terebeizienę.
Popietės tema – „Susitikimas su draugais“. Mūsų bendruomenės auksarankės išvirs cepelinų, kuriais visi vaišinsimės. Cepelinai bus išvirti iš bendruomenės narių surinktų lėšų aukų dėžutėje. Pasidalinsime mintimis, sužinosime, kaip gyvena baisogaliai. Žinau, kad jie organizuos Poezijos šventę vasario pabaigoje, į kurią galbūt pakvies ir mus. Popietėje visi pasišnekučiuosime, išsakysime mintis, problemas.
Gal bendruomenės aktoriai mums suvaidins spektakliuką“.
Popietės dalyviai teiravosi, kodėl „Kavos popietės“ vyksta ne 13 val., kaip anksčiau, o 12 valandą.
„Kai pas mus atvykdavo žymūs politikai, aktoriai ar medikai, buvo dirbančių žmonių prašymas pakeisti
laiką, kad jie galėtų ateiti susitikti su popietės svečiais – popietės laikas buvo suderintas su pietų pertrauka“,- atsakė bendruomenės pirmininkas.

Bendruomenės šventė vyks kovo mėnesį
Bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius informavo popietės dalyvius apie „Radviliškio krašto bendruomenės“ ketverių metų gimtadienio datos pakeitimą: „Bendruomenės šventė iš vasario mėnesio perkeliama į kovo 21 dieną. Į šventę kviečiame ne tik Radviliškio miesto, bet ir viso rajono gyventojus. Kaip visada, šventė bus dviejų dalių“.

Norima didinti mokestį už atliekas

Popietėje buvo aptartas viso rajono gyventojams svarbus klausimas – rinkliavos už atliekas didėjimas.
„Rajono savivaldybėje buvo svarstymas dėl atliekų tvarkymo mokesčio, kurį norima padidinti apie 50 procentų. To dalyko nepalaikysiu, tegul Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) ieško resursų.
ŠRATC sugalvojo pasididinti algas, pirkti naują mašiną, statyti fabriką už milijoną eurų – žodžiu, už mokesčių mokėtojų pinigus nori šiltai gyventi. Rinkliava už atliekas gali didėti keliais procentais dėl vartų mokesčio, bet ne taip drastiškai“,- sakė savivaldybės Tarybos narys G. Lipnevičius.
Popietės dalyviai samprotavo, kad galbūt mokestis už atliekas mažėtų, jeigu jos būtų rūšiuojamos:
„Gyvenantys privačiuose namuose atliekas rūšiuoja, o daugiabučių gyventojai nerūšiuoja, iš ten pilamos į vieną mašiną ir tiek“.

Aptartos medicinos įstaigų paslaugos

Popietėje aptarta ir visiems rajono gyventojams, ypač pagyvenusiems, aktuali medicinos paslaugų kokybė. Popietės dalyviai pastebėjo, kad Radviliškio poliklinikoje gydytojai ligonius priima talonuose nurodytu
laiku, eilių koridoriuose kaip ir nebeliko. Tačiau buvo nusiskundimų, kad sunku patekti pas gydytojus traumatologus, ilgai reikia laukti talono pas endokrinologą.
Bendruomenės nariai pastebėjo, kad privačioje klinikoje greičiau galima patekti pas gydytoją nei Radviliškio poliklinikoje.Ateityje bendruomenės naria i į popietę norėtų pakviesti nervų ligų gydytoją.

Orai šyla – šildymo sąskaitos kaip didelės, taip didelės

Popietėje buvo aptartos gaunamos didelės sąskaitos už šildymą. Nors lauke 3-5 laipsniai šilumos, tačiau sąskaitos už šildymą nemažėja.
„Sąskaitos už šildymą didėjo 20 eurų, palyginus su praėjusiu mėnesiu, nors šalčių nebuvo. Sulaukiau nemažai Radviliškio krašto gyventojų skundų dėl padidėjusių sąskaitų už šildymą. Išties keista.
Oras ženkliai šiltesnis negu pernai, šilumos kaina beveik nesikeitė, o sumos sąskaitose nemažėja. Prašau visų gyventojų pasidalinti savo pastebėjimais bei sąskaitomis už šildymą, kad galėčiau kreiptis į atsakingus asmenis, aiškindamasis priežastis. Praeitų ir šių metų sąskaitų kopijas siųskite mano tarnybiniu Tarybos nario el. paštu: Gediminas. Lipnevicius@Radviliskis.lt. Konfidencialumą garantuoju. Gyventojai turi būti aktyvūs, ir jeigu jiems bute per šilta, mano patarimas – dėl šilumos reguliavimo kreiptis į savo
namo pirmininką arba į „Radviliškio būstą“. Praverti langai tik didina sąskaitas už šildymą. Beje, „Radviliškio būsto“ darbuotojai sakė, kad tik keli namai kreipėsi dėl šilumos sumažinimo“,- sakė G. Lipnevičius.

Gera žinia – padidėjo pensijos

Į popietę susirinkę senjorai pasidžiaugė padidėjusiomis pensijomis – jos padidėjo nuo 15 iki 40 eurų.
„Pensijų padidėjimas gan ženklus – daugiau nei 15 procentų. Džiaugiuosi, kad jau trečią kartą didėjo pensijos – valdant konservatoriams jos buvo mažinamos, nes neva nebuvo iš ko mokėti. Nors tuo pat metu Lietuva skolinosi už 10 proc. metinių palūkanų, kai Latvija ir Estija – vos už 3 proc. Tokiu būdu buvo bereikalingai išmokėta apie 2 milijardus eurų palūkanų. Ši valdžia bent jau didina pensijas, o ne nuima. Visos televizijos akcentavo, kad pensijas valdantieji kelia tik 3 eurais, iš tikro jos buvo padidintos maždaug 30 eurų nuo valdžios ir trim eurais nuo prezidento G. Nausėdos. Tokia netiksli informacija televizijose buvo eskaluojama todėl, kad ji nepalanki konservatorių partijai“,- sakė bendruomenės pirmininkas.

Išsekus visiems klausimams bei mintims, bendruomenės nariai dar pabendravo tarpusavyje ir susitarė susitikti kitą pirmadienį, sausio 27 d., įvyks „Draugų popietė“, kurioje bus skanaujama cepelinų.

„Radviliškio krašto informacija“

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019