Socialiniai tinklai

Aktualijos

Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius

Avatar

Paskelbta

data

Artėjant Velykoms daugelis pradeda galvoti apie šventinį savo stalą. Ir nors šią šventę minėsime mažesniame šeimos rate, artimuosius nustebinti kulinariniais šedevrais stengsimės tikrai ne mažiau. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiemet pirkėjai jau pradėjo ruoštis Velykoms, yra linkę pasimėgauti įvairesniais skoniais ir išskirtinesniais produktais.

„Pirkėjai aktyviai ruošiasi Velykoms: pastebime išaugusius velykinių dekoracijų ir kiaušinių dažų pardavimus.  Taip pat pirkėjų krepšeliuose atsiranda nekasdieniai, šventėms skirti produktai. Pavyzdžiui, įprastą dieną perkamą kiaulieną pakeičia antis. Prieš Velykas šis paukštis iškopia į pardavimų viršūnę. Tiesa, kiauliena, nors ir užleidžia lyderio pozicijas, nuo gyventojų stalo nedingsta – ji pagal perkamumą velykiniu laikotarpiu išlieka antroje vietoje“, – sako komunikacijos vadovė.

Antį paruošti – nesudėtinga

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, lietuviai per šventes ruošti ir valgyti antieną iš tiesų mėgsta, tačiau vis dar egzistuoja mitas, kad ją yra sudėtinga pagaminti. Anot maisto ekspertės, norint greitai ir skaniai iškepti šią paukštieną, pakanka vadovautis vos keliomis taisyklėmis – ją tinkamai užmarinuoti, pasirinkti patinkantį įdarą ir kepti žemoje temperatūroje.

„Išmarinuoti antį nėra sunku ir dažniausiai nereikia jokių įmantrių ingredientų. Geriausia antį kepimui pradėti ruošti iš vakaro – įtrinti česnaku, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos ir pipirų mišiniu ir leisti skoniams per naktį įsigerti“, – sako V. Juodkazienė.

Antį rekomenduojama kepti maždaug iki 150–160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas. Taip pat geriausia kepti ant grotelių, po jomis pakišus skardą. Kepimo metu riebalai nutekės, mėsa bus minkšta, bet ne per riebi. Nuvarvėjusiais riebalais kartkartėmis reikėtų palaistyti antį, tuomet ji bus sultinga, o odelė traški. Likusiuose riebaluose rekomenduojama iškepti bulves, kurias vėliau šalia pagrindinio patiekalo galima patiekti kaip garnyrą.

Keptą antį galima patiekti su bruknių ar spanguolių padažu. O ypatingo skonio jai suteiks specialiai paruoštas įdaras. Tai – puikus akcentas pagardinti paukščiui, mat jis suteiks ne tik nuostabų skonį, bet ir sukurs prabangių pietų įspūdį. 

„Tradiciškai antis įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis. Taip pat įdarui dažnai naudojami su kita mėsa, pavyzdžiui, maltomis kepenėlėmis, sumaišyti ryžiai. Dar antį populiaru įdaryti raugintais kopūstais, kurie vėliau valgomi kaip troškintas garnyras“, – pasakoja maisto ekspertė.

Kiauliena nuo lietuvių stalo niekur nedingsta

Po anties pagal populiarumą besirikiuojanti kiauliena taip pat randa vietos ant šventinio stalo. „Kiaulieną žmonės valgo ir per Velykas. Bet dažniau stengiasi pasilepinti įmantresniais patiekalais iš šios mėsos: gamina įvairiausius vyniotinius, suktinukus ir, žinoma, kepsnius“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė sako, kad ruošiant kepsnį šios mėsos svarbiausia neperkepti, nes tuomet ji tampa sausa ir sunkiai kramtoma. Norint pagaminti sultingą kiaulienos kepsnį ir atskleisti daugiausia mėsos skonio bei aromato, prieš kepant mėsą reikėtų bent kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu šventiniam stalui mėsą planuojate kepti orkaitėje, prieš pat kepant reikėtų įmasažuoti prieskonius: apibarstyti mėsą mėgstamais žolelių prieskoniais, druska, pipirais ir aptepti aliejumi – tuomet išlaikysite jos sultingumą. Kepsnius geriausia kepti aukštoje temperatūroje ir sūdyti jau po kepimo.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis anties bei kiaulienos receptus, kuriuos išdidžiai galėsite patiekti ant šventinio stalo.

Kepta antis su figomis 

Jums reikės:

1 anties

Čiobrelių, garstyčių, druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus

450 g džiovintų figų

450 g pievagrybių

3 raudonųjų svogūnų

3 skiltelių česnako

Šlakelio balzamiko acto ir alyvuogių aliejaus

Saujos džiūvėsėlių

Paruošimas:

Pirmiausia prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Šiuo marinatu įtrinkite antį ir jos vidų. Supjaustykite džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukais, o svogūną ir česnaką – smulkiau. Viską sumaišykite su džiūvėsėliais, balzamiko actu ir aliejumi. Gautą įdarą sudėkite į anties vidų. Antį kepkite apie 3 val. iki 160 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje. Jeigu norite, kad antis apskrustų, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 20 min.

Kiaulienos kepsnys su obuoliais

Jums reikės:

Kiaulienos nugarinės

Alyvuogių aliejaus

Sviesto

Kelių skiltelių česnako

Kelių obuolių

Kelių svogūnų

Žiupsnelio druskos bei pipirų

Sultinio

Kelių šakelių čiobrelio

Gaminimas:

Nugarinę ištrinkite druska ir pipirais. Tuomet stipriai įkaitinkite didelę keptuvę arba kitą talpų indą, į ją įpilkite šlakelį aliejaus, įspauskite česnako skilteles ir iš visų pusių apskrudinkite kiaulieną. Tuomet iš keptuvės išimkite mėsą, sumažinkite kaitrą ir į ją įdėkite gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus obuolius bei svogūnus, smulkintus čiobrelius.

Juos vartydami kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Tuomet į kitą indą sudėkite mėsą, obuolius bei svogūnus, įpilkite šiek tiek sultinio, uždenkite dangčiu ir apie pusvalandį viską patroškinkite orkaitėje, 180–200 laipsnių temperatūroje. Iškepus mėsai leiskite „pailsėti“ apie 10 min. Vėliau supjaustykite riekelėmis, o obuolius patiekite kaip garnyrą. Jeigu pageidaujate, iš gauto obuolių ir svogūnų mišinio galite pasidaryti puikų padažą. Mėsą patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Strateginis veiklos planas – tik fantazija?…

Avatar

Paskelbta

data

Nemažai diskusijų  balandžio 1 d. Radviliškio rajono savivaldybės taryboje sukėlė  Radviliškio rajono savivaldybės 2021-2030 metų strateginio plėtros plano tvirtinimas. Buvo pastebėta, jog jame nėra numatyta realių  darbų, kuriuos reikėtų įgyvendinti per dešimt metų.

Strateginį veiklos planą rengė pirmakursis?

Tarybos posėdyje  nemažai kritikos Strateginiam planui kliuvo ir iš gyventojų, ir iš Tarybos narių. Buvo pastebėta, jog plane neatsispindi tragiška rajono situacija – gyventojų vidutinis amžius pats prasčiausias šalyje, o gydytojų, tenkančių vienam gyventojui, skaičius pats mažiausias.
Kadangi į rajoną įsisukęs mokyklų naikinimo vajus, Strateginiame plane taip pat nepaminėta, kokias mokyklas numatoma uždaryti ar reorganizuoti.
Strateginio plano rengėjams kliuvo ir už tai, kad paruoštame dokumente  nėra gyventojų apklausų rezultatų.

Plane  nepakankamai nušviesta ir turizmo įgyvendinimo strategija – jame paminėti dviračių takai, kuriuos gyventojai apvažinėjo jau prieš penkerius metus.

Paminėjus tokius trūkumus, iškilo klausimas, ar toks dokumentas apskritai reikalingas – jį sudaro per 80 puslapių, o  jokios konkrečios informacijos nepateikta.

Dokumentas – tik vizija…

Savo kūrinį tarybos posėdyje bandė ginti Investicijų ir turto valdymo skyriaus  vedėjas Gintaras Pilypas. „Strateginio plano ruošimą 10 metų laikotarpiui įpareigoja Seimo nutarimai, Vidaus reikalų ministerijos įstatymai.  Jis neturi būti konkretus – ką  pasieksime, kokia  kryptimi vystysime rajoną – tai sudėlios Tarybos sprendimai. Gyvenimas keičiasi ir nėra galimybės surašyti konkrečius objektus – tai daroma ruošiant 3 metų strateginį planą. Šis dokumentas neužkerta kelio keisti rajono vystymo krypties kitai Tarybai“,- sakė vedėjas.

Tarybos narė Z. Žvikienė pasiteiravo, kur vis dėlto galima susipažinti su gyventojų apklausų rezultatais – juk įdomu, kokie rajono gyventojų lūkesčiai.

Pasirodo, apklausų rezultatai buvo patalpinti tik  savivaldybės internetinėje svetainėje, o pagal juos, pasak  G. Pilypo ir buvo kuriamas Strateginis planas.

Tad  apie 90 puslapių sudarantis dokumentas – tik vizija, kuri galimai niekada nebus įgyvendinta.

Tvarkinga gatvė bus tvarkoma …  kad gatvė būtų tvarkinga

Tarybos narys G. Lipnevičius pasiteiravo G. Pilypo, kodėl ardoma  gera Vasario 16-osios gatvė. Pasak vedėjo, Radviliškio rajonas nėra tikslinė teritorija, tik geresnė už vidutinę, ir iš Europos sąjungos negavo lėšų kelių rekonstrukcijai, o tik kelių tvarkymui, gerinant eismo sąlygas. Tad  siekiant įsisavinti šias lėšas ir gerinamos eismo sąlygos trijose sankryžose: bus užtikrintas saugus pėsčiųjų judėjimas, pagerintas apšvietimas, bus lengviau judėti neįgaliesiems.

Tarp Tarybos narių buvo kilusi diskusija dėl administracijos direktorės J. Margaitienės  darbų  pirkimo konkurso už daugiau kaip 650 tūkst. eurų, nes radviliškiečiai Vasario 16-osios gatvę jau praminė „auksine“, kaip ir miesto aikštę.

Jonas Petrikas



Skaityti daugiau

Aktualijos

Beveik 60 kartų gaisrinę saugą pirtyse tikrino ugnis

Avatar

Paskelbta

data

Prieš didžiąsias šventes, tarp jų ir Velykas, per Didįjį šeštadienį yra įprasta kūrenti pirtį. O ten, kur ugnis, visada yra didesnė ir gaisro tikimybė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien šiais metais degė 59 pirtys, pernai per tą patį laikotarpį liepsnojo 47. Net 45 gaisrai jose įsiplieskė dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų. Po kelis gaisrus sukėlė elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai ir neatsargus žmogaus elgesys.

Vien pernai ugniagesiai gesino 175 pirtis. Kaip rodo penkerių metų gaisrų statistika, vidutiniškai per metus ugnis aplanko daugiau kaip 140 pirčių.

„Didžiausias gaisro pavojus pirtyje kyla dėl netinkamos konstrukcijos dūmtraukių, kai nesilaikoma norminių atstumų tarp sumontuoto šildymo įrenginio ar dūmtraukio iki degių statinio konstrukcijų. Dūmtraukis nuo jų turi būti nutolęs ne mažiau kaip 25 cm, o nuo paties šildymo įrenginio  – nuo 25 cm iki 1 m. Be to, kūrenant pirtį  patartina jos per daug neprikūrenti ir nepalikti be priežiūros. Pakuros durelės turi būti uždarytos, o malkos laikomos ne arčiau kaip per metrą,“  – sako  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento  Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos vyriausiasis specialistas Kęstutis Skrickis.

Be to, priklausomai nuo pirties eksploatavimo intensyvumo, bet ne rečiau kaip kartą per metus, būtina  iš dūmtraukio išvalyti suodžius. Beje, pirties durys turi atsidaryti į išorę, jos turi būti be užraktų ar sklendžių, kad kilus gaisrui iš jos galėtumėte kuo skubiau išeiti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos

Skaityti daugiau

Skaitomiausi