Socialiniai tinklai

Aktualijos

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

Avatar

Paskelbta

data

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi trijų skanių ir sveikų desertų su avietėmis idėjomis.

Pasak Mindaugo Tamošiūno, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Bakalėjos, gėrimų ir ne maisto prekių departamento vadovo, įpusėjęs vasaros sezonas tradiciškai koreguoja ir pirkinių krepšelio turinį – juose vis dažniau atsiranda uogos, o tarp jų neretai – ir avietės.

„Avietės yra vienos populiariausių uogų, kartu su šilauogėmis, braškėmis ir trešnėmis. Antroji vasaros pusė yra aviečių pikas, tad sezono metu jų pardavimai vidutiniškai išauga du kartus. Tačiau, nepaisant uogų sezoniškumo, jų pardavimų šuolius matome ir per tokias šventes kaip Valentino ar Moters diena. Tuo metu uogų paklausa gali šoktelėti net 3–4 kartus“, – sako M. Tamošiūnas.

Pasak jo, per metus „Iki“ vidutiniškai parduoda apie 15 tonų aviečių, iš kurių 5 proc. sudaro lietuviškos kilmės. Kitos atkeliauja iš tokių šalių kaip Marokas, Ispanija, Italija, Graikija, Vengrija ir Lenkija.

Tuo tarpu „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad avietės – universalios uogos, dėl savo skonio ir tekstūros lengvai pritaikomos įvairiems receptams. Ji dalijasi vasariškų desertų su avietėmis idėjomis bei jų gaminimo subtilybėmis. 

Minkšti avižiniai sausainiai su avietėmis

Avižos laikomos vienais vertingiausių grūdų, nes jose gausu žmogaus sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų. V. Juodkazienė taip pat pastebi, kad avižos labai tinkamos ir daugelio jau pamėgtos ir konditerijoje.

„Jau kuris laikas vyrauja požiūris, kad avižos nebėra skirtos tik košei. Šiandien iš jų kepama sveikuoliška duona ar blynai, gaminama granola, o avižiniai sausainiai tapę jau, tikriausiai, kiekvienos virtuvės klasika. Avižos puikiai dera ir su įvairiomis uogomis, tarp jų ir avietėmis. Toks derinys suteikia sotumą, aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, sukuria išskirtinį vasarišką skonį“, – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

  • 100 g avižinių dribsnių
  • 90 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 120 ml medaus
  • 1 didelio kiaušinio (kambario temperatūros)
  • 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 ½ a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. malto cinamono
  • Žiupsnelio druskos
  • Didelės saujos šviežių aviečių

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus – avižas, miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame dubenyje supilkite kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, medų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Šlapią masę pilkite į dubenį su sausa mase, viską gerai išmaišykite. Atsargiai į tešlą įmaišykite avietes. Tešlą dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Formuokite apvalios formos sausainius. Kepkite apie 15 minučių, iškepusius palikite trumpam atvėsti. Iš šio kiekio išeina apie 15 vnt. sausainių.

Šokoladiniai krepšeliai su avietėmis

Saldžios ir sultingos avietės, pasak maisto žinovės, puikiai dera ir su juoduoju šokoladu – toks duetas sukuria unikalų skonį.

„Rekomenduoju rinktis kuo aukštesnės kokybės juodąjį šokoladą, nes tai vienas pagrindinių šio deserto ingredientų. Geriausia rinktis juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 70 proc. kakavos. Recepte naudojamas kokosų pienas sušvelnins kartesnį šokolado skonį“, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.  

Jums reikės:

  • Puodelio šviežių aviečių
  • Plytelės juodojo šokolado (kuriame yra bent 70 proc. kakavos)
  • 1 v. š. kokosų aliejaus
  • 1 v. š. kokosų pieno

Paruošimas:

Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Pasiruoškite keturias neprilimpančios medžiagos keksiukų formeles ir į jas įtieskite popierines keksiukų formeles. Garų vonelėje ištirpinkite kokosų aliejų, dėkite susmulkintą šokoladą ir maišydami kaitinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų pieną ir nuimkite šokolado masę nuo kaitros. Paruoškite krepšelius – supilkite šokolado masę lygiomis dalimis į formeles. Tuomet dėkite avietes – po 2–3 avietes į masę ir po 4–5 vnt. ant viršaus. Krepšelius dėkite į šaldiklį vienai valandai, kad sustengtų.

Šaldytas aviečių skonio graikinis jogurtas

Daug baltymų, kalcio ir kitų žmogaus sveikatai vertingų medžiagų turintis graikinis jogurtas paskutiniuoju metu labai išpopuliarėjo. Pasak V. Juodkazienės, jis dažnai naudojamas ir konditerijoje dėl unikalios savo tekstūros.

„Graikinis jogurtas turi mažiau skysčio ir yra tirštesnis nei įprastas jogurtas, todėl jis itin mėgstamas konditerių siekiant išgauti šilkinę ir kreminę deserto tekstūrą. Sodraus skonio jogurtas puikiai dera su saldžiomis ir gaiviomis avietėmis. Be to, abu produktai tinkami vartoti ir juos atšaldžius, todėl ir šaldytu aviečių skonio graikiniu jogurtu galima mėgautis ištisus metus“, – teigia maisto žinovė. 

Jums reikės:

  • 1,5 puodelio šaldytų aviečių
  • Puodelio graikinio jogurto (be skonių)
  • 3 v. š. medaus
  • ⅓ puodelio citrinos sulčių
  • 2 v. š. smulkintos citrinos žievelės

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite jogurtą, uogas, citrinos žievelę, citrinų sultis ir medų. Elektrinio trintuvo pagalba sumaišykite ingredientus iki tolygios masės. Dubenį su mase dėkite į šaldiklį 6–8 valandoms. Kas 2 valandas masę vis pamaišykite, siekiant išvengti kristalizacijos proceso. Patiekite atskiruose indeliuose su šviežiomis uogomis.

Justina Polikaitytė

„Publicum“ projektų direktorė

Mob. tel. +370 618 29792

El. p. j.polikaityte@publicum.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

VSAT kviečia rinktis pasieniečio įvadinio mokymo kursus

Avatar

Paskelbta

data

Nuo 2021 m. balandžio 15 d. VSAT Pasieniečių mokykloje bus organizuojami Pasieniečio įvadinio mokymo kursai. Turinčius aukštąjį universitetinį arba aukštąjį neuniversitetinį bei aukštesnįjį išsilavinimą ir nepriekaištingos reputacijos asmenis VSAT kviečia rinktis šiuos mokymo kursus ir per 15 savaičių tapti pasieniečiais.

Į Pasieniečių mokykloje Medininkuose, Vilniaus rajone, organizuojamus kursus priimti asmenys aprūpinami uniforma, nemokamai apgyvendinami bendrabutyje, gauna nustatyto dydžio stipendiją.

Išklausę teorinio mokymo kursą, atlikę praktinio mokymo programoje numatytas užduotis ir sėkmingai išlaikę egzaminus bei įskaitas, kursų dalyviai gaus įvadinio mokymo kursų baigimo pažymėjimus ir bus įdarbinami šiuose VSAT padaliniuose: Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, Vilniaus pasienio rinktinės Tverečiaus, Adutiškio, Švenčionių, Pavoverės, Lavoriškių, Kenos ir Padvarionių pasienio užkardose, Varėnos pasienio rinktinės Gintaro Žagunio, Tribonių, Aleksandro Barausko ir Purvėnų pasienio užkardose, Pagėgių pasienio rinktinės Bardinų, Plaškių ir Neringos pasienio užkardose.

Norintiems mokytis šiuose kursuose ir gauti į juos siuntimus reikia iki 2021 m. kovo 8 d. pateikti prašymą ir kitus dokumentus el. paštu stok@vsat.vrm.lt

Pretenduojantys į vidaus tarnybą asmenys prieš gaudami siuntimą į įvadinio mokymo kursus turės pasitikrinti sveikatos būklę ir psichologinį tinkamumą vidaus tarnybai Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro Centrinėje medicinos ekspertizės komisijoje. Sveikatos patikrinimą reikia atlikti iki 2021 m. balandžio 3 d. Dėl COVID-19 infekcijos jis gali užtrukti maždaug mėnesį.

Išsamesnė informacija apie stojimo tvarką skelbiama VSAT Pasieniečių mokyklos svetainėje adresu

https://pasienietis.lrv.lt/lt/naujienos/kvieciame-i-pasieniecio-ivadinio-mokymo-kursus.

Kilus klausimams dėl prašymo ir kitų dokumentų pateikimo galima kreiptis tel. (8 707) 41 022 arba (8 46) 39 7841 bei el. paštu stok@vsat.vrm.lt

Dėl kursų mokymo turinio organizavimo ir logistikos klausimų galima kreiptis tel. (8 5) 219 8235 arba el. paštu anna.volcok@vsat.vrm.lt.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Tyruliuose bute rasta mirusi moteris

Avatar

Paskelbta

data

Sausio 26 d. 11.24 val. Radviliškio rajone, Tyruliuose, bute, rastas
moters, gim. 1951 m., lavonas be išorinių sužalojimų.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi