Socialiniai tinklai

Aktualijos

SĄLYGINIAI AR ABSOLIŪTŪS – MAKARONŲ AUSKARAI

Avatar

Paskelbta

data

Antanas Stugys
Feljetonas

Ginčijasi radijuje užsakomuoju ginčijimusi du iki trisdešimtmečiai: „Apie absoliučius ir santykinius reiškinius“. Laida kaip visada – apie viską ir apie nieką. Niekas už nieką neatsako, faktais neįrodytas tiesas liežuviais skalambija, gražbyliauja. Čia kaip pasiklausius šiuolaikinės estradinės-sintetinės-mechaninės dainos įrašo. Kas kompozitorius – diktorius – didžėjus, parenkantis garso takelius, nepasako. Gal pats nežino, o gal jam neleidžiama to daryti. Kad niekas negalėtų pareikšti autorinių teisių į santykinai legalios rinkos absoliučiai legalų kūrinį.

Kreivadantėje demokratijoje tokios taisyklės… Kas dainų žodžių autoriai, irgi nebėra mados atskleidinėti. Muzika groja, žodžiai girdisi, nutilus įrašui – prisiminti nėra ką. Užtat dainininko- atlikėjo ir pavardė, ir vardas, ir „brendinė klička“ paviešinami N kartų. Atlikėjas – komercinių radijo bangų infrastruktūros direktoriui dievas, dievienė ir nekalto pradėjimo dievytė – trys viename. Šiais laikais turėti absoliutų balsą nėra jokio reikalo. Turi kokį nors santykinį falcetuką – ir tu jau esi neišrankaus jaunimo dieveišinas. Senoliai (Bočeliai) – ne autoritetas. Jiems, atsižvelgiant į chroniškos nemigos simptomus, lietuviška muzika skamba naktimis. Povilaitis, Čepreckas, Babravičius, Frankoniai… Lietuviai autoriai (su tarybinių laikų etiketėmis) įleidžiami į eterį tik po dvylikos. Saulutei nusileidus, mėnuliui užtekėjus… Tas laikas, kuris netinka komercinei reklamai, ir numatytas balzakinio amžiaus atgyvenoms. Užtat nuo pat ryto prasideda anglicizmai.

„Družba narodov“ pasibaigė. Dabar FRIENDSHIP-as: dienomis – absoliutus. Naktimis – santykinis.
Ginčas tuščias, bet neišrankiems klausytojams kabinti makaronus būtina. Visos temos geros – ypač tos, kurios sujaukia protus ir atima laiką. Yra poreikis – bus ir tema. Kaip su tomis žaliomis rodyklėmis prie šviesoforų. Atėjo Pumputis, atsivedė savo patarėjų kabinetą – prasidėjo juodos dienos žalioms rodyklėms. Visiško žalių rodyklių perdislokavimo reikės palaukti nefiksuotą laiką.

Kas labai patogu kai kurių miestų kai kurioms savivaldybės. Jos pagal poreikį, atsižvelgdamos į eismo intensyvumą, nuspręs: „Kuriems šviesoforams žalias rodykles užkabinti atgal, o kuriems ne“.

Absoliuti valdžia net sąlyginės naudos pagaminti nemoka, nesugeba, nežino kaip. O žmonės – tik stebėtojai, tik vartotojai, tik vertintojai. Viršininkai visada teisūs. Biurokratizmo ir pumputizmo bacilos kilusios iš to paties raugo. Tai absoliuti ar santykinė atsakingo asmens neatsakingumo už priimtus sprendimus žala – niekam neįdomu. Diktorius ir pašnekovas toliau gainioja miglos debesėlius po lietuviškas galvas. „Skurdas Lietuvoje – santykinis, ar absoliutus?“ Kaip čia pasakius, kaip čia pažiūrėjus, kaip čia įvertinus… Jeigu prieš rinkimus, – tada, žinoma, sąlyginis.

Bet jeigu jau po naujos valdžios trinimosi valdžioje ištisus metus – tada galimai tipinis reiškinys.
Atkreipkime pilietinį dėmesį – dabartinėje biurokratizmo pakopoje, niekas nieko negarantuoja ir nepatvirtina. Visi kaip susitarę karksi tik slidžiomis, bendro neapibrėžtumo frazėmis: „Panašu, galimai, gal, teoriškai…“ O kad dar solidžiau atrodytų, manipuliuojama užsienietiškais naujadarais.

Lietuvoje būti natūraliu ETNO lietuviu – paskutinis reikalas! Visuose frontuose – kapituliacija vakarams.
Paduok valstybei nepatogų asmenį – ir nusikaltimą pripaišys, ir kodekso straipsnį pritaikys. Duok ausis – auskarų iš makaronų ilgai laukti nereikės. Apie laisvę: sąlyginė ji ar absoliuti – jeigu nenori būti grėsme valstybei – geriau nediskutuoti. Žvalgybos rankos ilgos.

Taigi, jeigu jau apsisprendei būti absoliučiu žemdirbiu, turi savo nuosavybėje turėti nors sąlyginį žemės sklypą. Kad gautum valdžios išmokas, privalai vykdyti absoliučiai visas su valdžia pasirašytas santykinai naudingas, absoliučiai privalomas sutartis. Po visų nuleidžiamų iš viršaus privalomų absoliutumų – esi kas?.. Taip! Absoliutus BAUDŽIAUNINKAS, pridengtas sąlyginiu širminės demokratijos veliumu. Vykdytojas. Atlikėjas. Vartotojas. Didvyris – prostitutas, vienoje rankoje laikantis virvę, kitoje – muilą.

Norint būti ne absoliučiu, o nors sąlyginiu vargšu, reikia žinių. Absoliutūs mokytojai, vežanty švietimo vežimą už sąlyginį atlyginimą, yra samdomi tarnautojai, vykdantys valstybės užsakymą. (Kaip medikai, kaip teisėjai, kaip „Sodros“ mokesčių surinkėjai). Nori būti sąlyginiu ponu Konstituciniu pagrindu – tempk absoliučios valdžios vežimą negadindamas sąlyginai nemokamo oro. Pasirašei sutartį, uždėjo pavalkus – privalai vykdyti visus raštu užfiksuotus punktus. Absoliuti ir santykinė strategija – labai slidus manevravimas lietuviškoje tragedijoje. Punktas A negalioja nepasirašius punkto C. O punktas B privalomas tęsinys punkto Ž. Kad laiku gautum visas „E“ paslaugas ir išmokas, privalai pirkti medžiagas ir priedus tik numatytus punktuose: M ir R. Taigi, nori būti santykiniu turčiumi, privalai tapti absoliučiu kumečiu. Valdžia tave nurašo, tu… pasirašai.

Taip visose srityse. Visur akis graužiantis komercijos smogas. Tik nusilenkusiems iki žemės punktui A, juridiškai leidžiama pradėti svajoti apie D punkto teikiamų paslaugų sertifikatais patvirtintą teorinę kokybę. Kai viskas perkama ir parduodama valdžios nustatytų limitų ribose, nei absoliutus, nei santykinis teisingumas neįmanomas nei valstybės lygmenyje, nei privačiame sektoriuje. Radijui reikia ausų. Ausims reikia makaronų.

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019