Socialiniai tinklai

Aktualijos

Meras: „Alksniupiečiai – balamūtai“. O kaip vadins grinkiškiečius?

Avatar

Paskelbta

data

Galima  įtarti, kad  Radviliškio  rajonas  tapo vėjų pagaire ar atsidūrė pajūryje –  jis tapo labai patrauklus vėjo jėgainių statytojams. Jau antra įmonė, užsiimanti vėjo jėgainių statymu,  – šį kartą UAB „Bionalis“ – kreipėsi į Tarybą prašydama leisti pradėti rengti  vietovės lygmens specialiojo teritorijų planavimo dokumentą ؘ– Inžinerinės infrastruktūros vystymo (vėjo elektrinių) Radviliškio rajono savivaldybės Grinkiškio seniūnijoje specialųjį planą. Bendrovės prašymas buvo svarstomas Investicijų ir kaimo reikalų komitete.

Grinkiškiečiams – padėvėtos vėjo jėgainės

Savivaldybės skyriaus vedėjo, rajono architekto A. Valuckas teigimu, Grinkiškio seniūnijoje būtų pastatyta apie  10 -12 vėjo jėgainių. Pasak architekto, šio plano rengimas  rajono savivaldybei nieko nekainuos – nei laiko, nei pinigų.

Beje, architektas paviešino dar vieną svarbų faktą – Grinkiškio seniūnijoje būtų statomos  padėvėtos, o gal vakaruose ir  nurašytos vėjo jėgainės, kurios, pasak A. Valucko, kaip ir padėvėti automobiliai, gali kelti daugiau triukšmo.

Tačiau net ir žinodamas šį faktą, architektas  ragino Tarybos narius netrukdyti verslui. „Nepataikaukim visuomenei“ Tarybos narys Gediminas Lipnevičius pasiteiravo, kodėl prieš leidžiant rengti specialųjį planą dėl vėjų jėgainių statybos Grinkiškio seniūnijoje nebuvo tartasi su grinkiškiečiais, šis projektas, kaip ir Alksniupiuose, stumiamas tiesiog „buldozeriniu  principu“.

„Gaila, mere, kad nevykote į Alksniupius – susirinko pilna salė  gyventojų, jie priešinasi, kad kiemuose stovėtų tokie „vėjo malūnai“. Kadangi dėl vėjo jėgainių  statybos nebuvo tartasi su grinkiškiečiais, dabar  vėl turėsime  važiuoti į Grinkiškį ir vėl turėsime daug neigiamų emocijų iš gyventojų pusės. Juk žinome, kaip būna su tais projektais – juos bandoma „prastumti“ neatsižvelgiant į visuomenės nuomonę“,- sakė G. Lipnevičius.

A. Valucko teigimu,  nereikia pataikauti visuomenei – dažnai žmonės sukelia  ažiotažą, kelia nepagrįstą paniką.

Meras į Grinkiškį nevažiuos

Pasak mero A. Čepononio, jis balsuos už galimybę visoms įmonėms teikti specialiuosius planus dėl vėjų jėgainių statybos rajone – nors ir penkioms bendrovėms.

„Kai ateis laikas projektą derinti su visuomene, tada ir bus atsiklausta grinkiškiečių. O iki to laiko aš susitikti su grinkiškiečiais nevažiuosiu – nei aš ten žemės turiu, nei aš ten ką nors statau“,- sakė A. Čepononis. Mero nenoras važiuoti į Grinkiškį suprantamas – juk jis planuoja dalyvauti Seimo  rinkimuose ir apskritai planuoja sprukti iš rajono.

„Gaila, mere, kad nebuvote Alksniupiuose – juk ne kiekvieną dieną  už jūsų darbelius žmonės „nušvilpia“ valdančiuosius“,- merui replikavo G. Lipnevičius.

Į repliką meras atsikirto: „Prisirinko balamūtų ir kelia problemą nežinodami, kas bus“.

Tikras gimtosios kalbos žinovas tas mūsų meras, negaili  „komplimentų“ rajono gyventojams – pavadina tai „apsišikėliais“, tai „balamūtais“. „Lietuvių kalbos žodynas“ žodžio „balamūtas“ reikšmę aiškina taip: „kas iš kvailumas, daro ką ne taip, kaip reikia“.  Vadinsi, alksniupiečiai kvaili, nesupranta, ką daro.

Buvo pakomentuotas ir  gyventojų parašų surinkimas. Neva „perėjo vienas žmogus per kaimą su raštu ir surinko parašus“,- sakė konservatorius S. Nakutis. Įdomu, kaip meras ir kiti konservatoriai paaiškintų, kad gausiai į salę susirinkę alksniupiečiai net susirinkimo metu aiškiai pasakė savo nuomonę. Į susirinkimą, beje, tiek meras, tiek kiti Tarybos nariai konservatoriai  nesivargino atvykti. Nors susirinkimo data buvo derinta  su meru ir visi buvo kviesti.

„Mūsų komitete buvo paprašyta, kad būtų informuoti Grinkiškio bendruomenių pirmininkai apie susitikimą su jėgainių įmonės atstovais, kad nebūtų kaip alksniupiuose –  nuvažiavome, o ten niekas nieko nežino, po to  išeina laikraštis, parašyta, kad „valstiečiai“ ir konservatoriai buvo nušvilpti. Reikia aiškumo ir dar kartą aiškumo. Alksniupiuose visuomenės sveikatos biuro atstovė paaiškino, kad jėgainių skleidžiami decibelai didesni nei nustatyti mūsų higienos normose, jos dabar nesutinka. Kyla dėl to abejonių“,- sakė „valstietis“ J. Povilaitis, susilaikęs balsavime dėl vėjo jėgainių statybos Grinkiškio seniūnijoje.

„Noriu atkreipti Tarybos narių dėmesį, kad prieš priimdami sprendimus vyktumėte į bendruomenių  susirinkimus ir ten atstovautumėte rinkėjams. Mane suneramino, kad bus statomos naudotos vėjo jėgainės. Aš balsuosiu prieš, kad būtų Grinkiškio seniūnijoje statomos  vėjo jėgainės, nes  nebuvo tartasi su bendruomene. Kaip ir kolega Jonas, aš taip pat už vėjo jėgaines, už žaliąją  energetiką, bet pirma reikia kalbėti sus žmonėmis“,- savo poziciją paaiškino Tarybos narys G. Lipnevičius.

Už  leidimą  projektuoti vėjo jėgaines net nepaklausus grinkiškiečių, ar jie sutinka, balsavo: A. Čepononis, S. Dišlė,  A. Grabauskas, K. Dainius,  T. Januševičius, M. Pauliukas, E. Pranevičius, I. Palionienė, P. Kablys, J. Kvėglys, S. Nakutis, V. Krikščiūnas, A. Budrikas.

Prieš balsavo: V. Aleknienė, G. Lipnevičius, Z. Žvikienė, K. Račkauskis, S. Luščikas.  

Tačiau kaip bebūtų, „balamūtai“ alksniupiečiai išsikovojo, kad jų seniūnaitijoje nebūtų  vėjo jėgainių – nei naujų, nei padėvėtų. Dabar turi apsispręsti grinkiškiečiai –  suksis jų seniūnijoje  padėvėti „vėjo malūnai“ ar ne.

Agnė Dapkutė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019