Socialiniai tinklai

Aktualijos

Mano miesto praeities ir dabarties takeliais…

Avatar

Paskelbta

data

Spalio 23 dieną Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai dalyvavo renginyje „Mano miesto praeities ir dabarties takeliais…“
Paklausus kiekvieno radviliškiečio ,,Ką mena Radviliškis?‘‘ atsakytų, kad tai geležinkeliečių miestas ir papasakotų, kad anksčiau beveik kiekvienoje šeimoje buvo dirbančių šioje sferoje. Kilo mintis skirti nepamokinę dieną Radviliškio istorinių vietų prisiminimui ir pasidžiaugimui dabartiniu miestu.

Todėl visos klasės aplankė paminklą vagoną, kuris primena mums, kiek ašarų bei nevilties ir išvežtųjų, ir pasilikusiųjų likimuose atnešė 1941 m. birželio 14 – oji. Mokiniai apžiūrėjo beveik pusantro šimto metų stūksančią Radviliškio geležinkelio stotį. Tūkstančiams šio krašto žmonių geležinkelio stotis visais laikais buvo didžiojo kelio pradžia, o tragiškaisiais tremties metais – atsisveikinimo su tėvyne vieta.

Apžiūrėję geležinkelį ir naujuosius traukinius, pasuko prie įspūdingo senojo garvežio – miesto paminklo, kuris buvo pastatytas 2004 metais, kai mūsų vaikučiai dar nebuvo gimę. Aptarė, kokiu greičiu tas garvežys važiuodavo, kuo buvo varomas.

4b klasės mokiniai ir mokytoja R. Šimkuvienė bevaikščiodami  po geležinkelio stoties peroną išvydo žaismingą detalę. Tai – skulptūra, vaizduojanti bene tiksliausiai keliones apibūdinantį simbolį – tvirtus, medinius batus. Tarsi netyčia ant suolelio palikti skubančiojo batai dar labiau žadina norą, metus viską, ir pačiam leistis į kelionę.

Grožėjosi istoriniu ąžuolu augančiu prie miesto geležinkelio stoties. Vaikai, susidomėję apžiūrėjo skulptūrą „Akcentas”, kuri yra Gedimino gatvėje, vienoje iš centrinių Radviliškio gatvių. Šios skulptūros net trys dalys: tikri geležinkelio bėgiai, iš metalo nukalti pelkių augalai, bei du žvirbliai, pasakojantys apie šį miestą (skulptūros autorius Radviliškio dailės mokyklos mokytojas D. Kazokas).

Pirmų klasės mokiniai, lydimi klasės mokytojų J. Nėjienės ir R. Morkūnienės kelionę pradėjo nuo Radviliškio senamiesčio. Atkreipė dėmesį į laiko nuvargintus ir atstatytus senuosius miesto namus. Sustojo prie pirmosios Radviliškio miesto mokyklos, kuri vėliau buvo perorganizuota į muzikos mokyklą. Vaikams ji pasirodė labai maža, bet įdomios išvaizdos ir architektūros. Stovėdami ant pėsčiųjų tako, mokiniai stebėjo pravažiuojančius traukinius. Miesto aikštėje stabtelėjo prie Pergalės deivės Nikės skulptūros, kuri simbolizuoja tautos laisvės ir pergalės idėją.
Mokytoja R. Jasiulienė su 2b klasės mokinukais išsiaiškinusi, kad daugelis artimos aplinkos istoriją menančių objektų siejasi su geležinkeliu, pasiėmė keliautojų pasus į praeitį bei dabartį ir iškeliavo apžiūrėti aptartų objektų. Mokiniai ne tik juos aplankė, bet ir sužinojo daug negirdėtų faktų. Išsiaiškino, kad Radviliškio miesto istorija glaudžiai persipynusi su dabartimi. Štai istoriniame geležinkelio stoties pastate įkurtas šiuolaikinis knygų namelis, o užlipus ant tilto virš geležinkelio bėgių, pasigrožėjo praeitį ir dabartį menančiais vaizdais.

2a klasės mokiniai, lydimi mokytojos R. Kašėtaitės apsilankė Radviliškio miesto kultūros poilsio parke, kurį puošia „Karžygių alėja“ – tarptautinio medžio skulptorių ir kalvių plenero dalyvių dovana miestui, minint 600 – ąsias Žalgirio mūšio metines. Parko centre apžiūrėjo medžio drožėjo E. Gaubo sukurtą skulptūrą, įamžinusią Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį.

Keliaujant pro teismo pastatą 3a klasės mokinius ir jų mokytoją A. Nėjienę į svečius pakvietė teisėjas A. Mitkus. Jis vaikams aprodė teismo pastatą ir supažindino su teisėjo profesija. Grįžę į klasę, mokiniai dalinosi patirtais įspūdžiais, aktyviai dalyvavo diskusijoje „Ką aš žinau apie savo miestą Radviliškį?“. Piešė piešinius ir surengė parodėlę.

Kiek anksčiau 3b ir 4a klasės mokiniai su mokytojomis I. Svinkūniene ir L. Dikavičiene, dalyvaudami edukacinėje veikloje, susipažino su atsinaujinusiu Eibariškių parku.

Pradinių klasių mokytojų vardu dienos įspūdžius užrašė Lina Dikavičienė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Nuoširdžiai džiaugsimės, kad šiais iššūkių kupinais 2020 metais įsiliesite į margą Spalvoto meduolio dieną ir kartu tęsime tradiciją VIRTUALIAI !

Avatar

Paskelbta

data

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA – tai iniciatyva, suartinanti šeimą ir draugus, padedanti susitikti globotiniems vaikams ir būsimiems įtėviams, skatinanti globotinų vaikų savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. SPALVOTO MEDUOLIO DIENA visoje Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų. 

Šiemet tęsime tradiciją nuotoliniu būdu. Kepsime ir marginsime meduolius spalvotais cukraus glaistais, dalinsimės receptais, patarimais ir jaukiausiomis akimirkomis Spalvoto meduolio facebook paskyroje Spalvoto meduolio diena.

Renginio transliacijos su linkėjimais globotiniems vaikams iš bendruomenių namų, šeimynų, žinomų žmonių namų vyks nemokamai. Partneriams padedant, padovanosime ir pristatysime globotiniems vaikams SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS meduolių marginimo rinkinius/ dirbtuvėles dovanų Kalėdoms.

Siunčiame trumpą sąrašą žingsnių – juos atlikus, šventė taps dar labiau visų mūsų:

  1. Iki gruodžio 5 d. 15 val. nufilmuokite neilgą, pageidautina iki 3 min. trukmės, vaizdo įrašą, kaip kepate, marginate ar dalinatės meduoliais  su savo bendruomene. Vaizdo siužete gali būti užfiksuotas tiek marginimo procesas, tiek rezultatas.
  2. Vaizdo įrašą užbaikite palinkėjimais visiems, šiemet dalyvaujantiems Spalvoto meduolio dienoje. Priminsime, kad šių metų Spalvoto meduolio dienos tikslas – džiaugtis bendryste.
  3. Atsiųskite savo vaizdo įrašą el. paštu renginiai@verslimama.lt. Jei vaizdo įrašas būtų per didelis siųsti tiesiogiai, maloniai prašome pasinaudoti nemokama perdavimo platforma wetransfer.com. Jūsų šeimos ar bendruomenės meduoliai ir linkėjimai gruodžio 4-5 dienomis bus paskelbti feisbuko paskyroje Spalvoto meduolio diena. 
  4. Apie tai kaip ketinate prisijungti praneškite užpildę anketą online iki gruodžio 3 d. https://docs.google.com/forms/d/1bknchdM7icThVhuQ2PxyWUtGhp4aO6URaCUl8epMDxQ/edit  (Pasitarimui – Donata 8 684/47824/)
  5. DALINKITĖS informacija apie savo dalyvavimą Spalvoto meduolio dienoje su savo bendruomenės, savivaldybės, rato žmonėmis pridėkite nukreipimą į SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS Facebook paskyrą https://www.facebook.com/Spalvoto-meduolio-diena-121430321250655
  6. Vizualai yra čia:
https://drive.google.com/drive/folders/1JfHCHitrUNZYXJGAdoxQLvNvKtsysG-K?usp=sharing

DĖKUI UŽ DALYVAVIMĄ ir TRADICIJOS PUOSELĖJIMĄ.

Kartu su jumis 2019 metų renginys

Įvyko 18-oje Lietuvos miestų, 28-iose kepyklėlėse;

Savanoriavo 153 žmonės(iš jų – 42 globotini vaikai);

Meduolius margino vaikai iš 35 vaikų globa besirūpinančių įstaigų

(VGN, Šeimynos, Dienos centrai);

Renginys suteikė gerų emocijų DEŠIMTIMS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ

ir buvo gerai matomas žiniasklaidoje.

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA suartina šeimą ir draugus – tapkite jos dalimi!

Organizatoriai:

VŠĮ „GMM Projektai” | Violeta Masteikienė |Idėjos ir atlikimas

Mob. tel. +370 655 04777, el. paštas violeta@gmmagency.com

INICIATYVA NĖRA IR NETURI BŪTI SIEJAMA SU JOKIA POLITINE PARTIJA AR ATSKIRŲ ŽMONIŲ POLITINE VEIKLA, VIENA ĮMONE AR JOS VEIKLA.

INICIATYVOS TIKSLAS – APJUNGTI, SUARTINTI, ĮTRAUKTI.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Maisto ekspertė pataria: gudrybės, kaip pagardinti parduotuvėje įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius?

Avatar

Paskelbta

data

Dėl karantino daugiausia laiko praleidžiame namuose, tačiau čia tenka ne tik užsiimti mėgstama veikla, bet ir dirbti nuotoliniu būdu. Tad ne visada norisi laisvą laiką praleisti virtuvėje. Skubantys žmonės keičia ir valgymo įpročius bei daug dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, tereikia trupučio fantazijos, kad šie gaminiai virstų restoranams nenusileidžiančiais kulinariniais šedevrais.

„Įsigiję parduotuvėje jau paruoštus patiekalus pagardinkite mėgstamu garnyru, nepamirškite pasiruošti padažo – taip suteiksite namuose gaminto maisto prieskonį. Kulinarijos gaminiai ruošiami iš aukščiausios rūšies ingredientų, todėl jų skonis nenusileidžia su meile namie ar restorane pagamintiems patiekalams. Įsigiję kulinarijos gaminių ne tik sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti šeimai, bet ir be ypatingų pastangų nustebinsite artimuosius išskirtiniais patiekalais“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, atšalus orams norisi grįžti prie vaikystėje pamėgto vadinamojo jaukaus maisto. Taip pat ir šventinis laikotarpis skatina ieškoti įmantresnių patiekalų, o laiko suktis virtuvėje lieka vis mažiau. Vis dėlto pasitelkus vaizduotę galima nesudėtingai praturtinti valgiaraštį.

Padažai ir garnyras – neatsiejama patiekalo dalis

V. Juodkazienė teigia, kad europiečių itin mėgstami padažai lietuvių neretai nepelnytai pamirštami. Tačiau padažas yra puiki galimybė atrasti vis naujų mėgstamo patiekalo poskonių. Be to, padažus nesudėtinga pasiruošti pagal mėgstamą skonį – pavyzdžiui, su grybais ar prieskoninėmis žolelėmis. „Dažnai kaip padažą žmonės renkasi grietinę, tačiau vos per kelias minutes galima sukurti gardų padažą. Žinoma, svarbu nepersistengti su ingredientais, kad padažas neužgožtų patiekalo, o kaip tik papildytų ir atskleistų skonius“, – pataria maisto ekspertė.

Ne mažiau svarbu paruošti ir garnyrą. Jis papildys pagrindinį patiekalą, suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Taip pat garnyras – puikus būdas valgyti daugiau daržovių ir ypač pratinti jas valgyti vaikus, kurie kartais atsisako daržovių patiekalų. Daržovės itin naudingos virškinimui ir yra puikus skaidulų šaltinis, o sunkesniam maistui suteikia lengvumo.

Maisto ekspertė siūlo kelis paprastus būdus, kaip paruošti garnyrą ar padažą.

Kijevo kotletas su grietinėlės padaže troškintomis daržovėmis

Garnyrui Jums reikės:

šaldytų daržovių mišinio arba mėgstamų šviežių daržovių

30 g sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

150 ml grietinėlės

Paruošimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite pasirinktas daržoves. Daržoves kelias minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Joms suminkštėjus supilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų ir patroškinkite dar 5 minutes. Patiekalą galite pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Blyneliai su kumpiu ir sūriu grietinėlės ir pievagrybių padaže

Padažui Jums reikės:

300 ml grietinėlės

30 g sviesto

pievagrybių

svogūno

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną ir pievagrybius. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite sviestą, tuomet ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepinkite svogūną, jam įgavus auksinį atspalvį sudėkite pievagrybius ir juos taip pat pakepinkite kelias minutes. Pievagrybiams apkepus supilkite grietinėlę, sudėkite druską, pipirus ir padažą patroškinkite kelias minutes. Jeigu mėgstate, galite pagardinti šviežiais krapais.

Keptos vištienos šlaunelės su kuskuso ir fetos salotomis

Salotoms Jums reikės:

175 g kuskuso

250 ml vandens

1 vnt. agurko

saujos vynuoginių  pomidoriukų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

270 g fetos sūrio

granatų sėklų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite vandenį. Jam užvirus suberkite kuskusą ir įdėkite žiupsnelį druskos. Pamaišykite ir  išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min palikite pastovėti. Tuomet šaukštu pamaišykite išbrinkusias kuopas ir leiskite joms atvėsti. Kol kuskusas vėsta pasiruoškite daržoves. Nedideliais gabaliukais supjaustykite agurką ir pomidorus.

Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite paruoštas daržoves. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių. Salotas pagardinkite druska, pipirais, suberkite pjaustytą fetą. Viską gerai sumaišykite. Patiekalą galite pagardinti mėgstamais žalumynais ir granatų sėklomis.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019