Kavos popietėje – naudinga informacija apie maisto produktus bei kiaulių marą

Rugpjūčio 6 d. „Radviliškio krašto bendruomenės“ namuose pirmininko Gedimino Lipnevičiuas kvietimu lankėsi Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas – valstybinis veterinarijos inspektorius Alvidas Trilikauskas ir vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė.

Svečiai bendruomenės nariams suteikė daug naudingos informacijos: kur kreiptis nusipirkus sugedusius maisto produktus, kokius maisto produktus pasiimti į iškylą, taip pat trumpai papasakojo apie visus kiaulių augintojus gąsdinantį afrikinį kiaulių marą.

Ką veikia Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba
Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas A.Trilikauskas trumpai pristatė šios tarnybos veiklą. „Mūsų tarnyboje dirba 7 inspektoriai ir viršininkas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka maisto saugos ir veterinarijos kontrolę. Maisto produktų inspektoriai, kurių mūsų tarnyboje yra 2, tikrina maitinimo įstaigas, kurių rajone yra per 100, maisto gamybos bei prekybos maisto produktais įmones kurių yra 260.
Penki veterinarijos inspektoriai rūpinasi naminių gyvūnų  užkrečiamų ligų profilaktika, galvijų ženklinimu, gyvūnų gerove,  prižiūri ūkius, tiekiančius pieną, mėsą“,- sakė A.Trilikauskas.
Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko, daug Radviliškio miesto bei rajono gyventojų kreipiasi į jų tarnybą dėl skriaudžiamų bei pamestų naminių gyvūnų – šunų ir katinų. „Rūpintis benamiais , neprižiūrimais  naminiais gyvūnai – ne mūsų tarnybos kompetencija, jais rūpinasi miesto seniūnija. Tad pamačius skriaudžiamą ar pamestą naminį gyvūną reikia kreiptis į seniūniją. Savivaldybė yra  sudariusi sutarti su Pakruojo gyvūnų globos įstaiga ir tuo gyvūnu pasirūpins“,- sakė veterinarijos tarnybos viršininkas.

Atidžiai rinkimės maisto produktus
Apie pavojų nusipirkti sugedusius maisto produktus ir kur kreiptis,  jeigu taip atsitiko, bendruomenės narius informavo vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė. „Tikrindami maisto gamybos įmones, didžiausią dėmesį kreipiame į pagrindinius aspektus: iš kokių produktų gaminama produkcija, ar laikomasi technologinių reikalavimų, koks produktas pasiekia vartotoją. Taip pat labai svarbu, kaip maisto produktai transportuojami, ar juos transportuojant palaikoma tinkama temperatūra.
Atliekant patikrinimus prekybos įmonėse, kreipiamas didelis dėmesys į tai, ar vykdoma produktų priėmimo kontrolė, ar transportavimo metu nepakito produktų išvaizda bei konsistencija. Šiuo metu, esant karštiems orams, labai svarbu, kad maisto produktai kuo trumpiau užsibūtų gamybos  patalpose ir kuo greičiau patektų į šaldytuvus“,- sakė D. Matijošaitienė.
Bendruomenės nariai teiravosi, ką daryti, jeigu nusiperki sugedusį maisto produktą. „Nusipirkus sugedusį maisto produktą, reikia kreiptis į prekybos centro administraciją ir produktas bus pakeistas arba bus grąžinti pinigai, tik reikia turėti pirkimo čekį. Jeigu čekio ir neturite, taip pat reikia bandyti kreiptis į prekybos centro atstovus ir yra galimybė, kad produktas bus pakeistas, o jeigu ne, kreipkitės į Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą, tačiau tai darykite nedelsdami“- patarė maisto produktų inspektorė.
Pasak maisto inspektorės, šiuo metu prekybos centruose įrengtos oro kondicionavimo sistemos, tačiau daugelyje prekybos centrų jos veikia tik darbo valandomis, tad vėliau į parduotuves užsukę pirkėjai atsiduria šiltoje patalpoje. „Inspektoriai tikrinti oro temperatūrą prekybos centrų prekybos salėse gali tik darbo valandomis, pasibaigus darbo valandoms, to daryti negali“,- sakė D.Matijošaitinės. Tad pirkėjams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad esant šiltam orui kai kurių maisto produktų galiojimo laikas trumpėja.
D. Matijošaitienė taip pat atkreipė susirinkusiųjų dėmesį, kad, nusipirkus greitai gendančių maisto produktų, reikėtų juos kuo greičiau neštis į namus, kad nesugestų, ypač esant karštam orui.
Keliaujantiems į gamtą D. Matijošaitienė patarė vengti karštai rūkytų maisto produktų, taip pat pieno produktų. Patariama įsidėti daržovių, duonos, o rimčiau užkąsti keliauninkams patartina vietinėse kavinėse.
Susitikimo dalyviai atkreipė inspektorių dėmesį į tai, kad prekybos centruose labai nešvarūs plastmasiniai pirkinių krepšeliai, o į didesnius vežimėlius neretai tėvai sodina vaikus su batais. „Plastmasiniai pirkinių krepšeliai pridėti maišelių, popierių, sulaistyti, didesniuose vežimėliuose tėvai vežioja vaikus, o po to į juos pirkėjai deda maisto produktus“, – piktinosi moterys. Inspektoriai pažadėjo atkreipti dėmesį į šias pastabas ir pasidomėti prekybos centrų pirkinių krepšelių švarą.

Kiaulių augintojų rykštė – maras
Kadangi „Radviliškio krašto bendruomenėje“ yra ir ūkininkaujančių narių, jiems buvo aktualu sužinoti, kokia padėtis rajone su afrikiniu kiaulių maru.
„Kiaulių maras – tikra rykštė ūkininkams. Radviliškio rajone užfiksuoti 5 kiaulių maro atvejai. Kai užfiksuojamas kiaulių maro židinys, jame sunaikinamos visos kiaulės, kad liga neplistų. Užfiksavus kiaulių maro židinį, nuo jo nustatoma 3 kilometrų apsaugos zona ir 7 kilometrų priežiūros zona – iš viso 10 kilometrų atstumas. Šiuo metu, užfiksavus afrikinio kiaulių maro atvejį Šaukote, į šią zoną pateko kiaulių ferma UAB „Litpirma“, auginanti  virš 16 tūkst. kiaulių. Iš šios fermos nebuvo galima išvežti kiaulių 21 dieną, šiuo metu žadama apribojimus panaikinti.
Afrikinis kiaulių maras – žaibiškai plintanti liga, ypač karštuoju metu, kai žmonės dažnai lankosi miškuose. Afrikinį kiaulių marą platina ir šernai, atklystantys į Lietuvą iš Baltarusijos. Rajone yra beveik  90 vietų, kur buvo nustatyti maru užsikrėtę šernai“,- sakė A. Trilikauskas.
Tradicinės „Kavos popietės“ metu bendruomenės nariai sužinojo daug naudingos informacijos apie maisto produktų laikymą bei naudojimą, apie ūkininkams aktualų kiaulių marą.
„Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininkas G. Lipnevičius popietės svečiams įteikė savaitraščio „Radviliškio kraštas“ mėnesio prenumeratą, padėkojo už informatyvų pokalbį.
Organizuoti „Kavos popietę“ bendruomenės pirmininkui padėjo bendruomenės nariai: V.Aleknienė, S.Skorkaitė, R.Radavičienė ir kiti.
Popietėje kavą bei arbatą virti padėjo G.Chodosovskaja, R.Urbonienė, V.Goštautienė.

„Radviliškio krašto“ informacija

 

 

Total
2
Dalinasi
Related Posts