Socialiniai tinklai

Aktualijos

Tarptautinę mėsos kukulių dieną paminėkite išbandydami naujus kukulių receptus

Avatar

Paskelbta

data

Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.

„Mėsos kukuliai yra gaminami naudojant smulkintą ar maltą mėsą, o ji lietuvių itin mėgstama. Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai. Siekdami patenkinti vartotojų poreikius, nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Turime platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą, o analizuodami duomenis matome, kad labiausiai pirkėjai mėgta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje – smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot jos, gaminant mėsos kukulius paprastai pasirinkta mėsos rūšis yra sumaišoma su prieskoniais, džiūvėsėliais, kiaušiniais ar kitais ingredientais. O ir jų paruošimo būdai irgi gali būti skirtingi: juos galima ir kepti, ir virti, ir troškinti.

Įdomu ir tai, kad šis mėgstamas patiekalo receptas užfiksuotas dar gilioje senovėje. Kinų kulinarijos knygose randamas įrašas apie mėsos kukulių receptą, kuris gali būti datuojamas dar 221 m. pr. Kr. Pasak istorinių šaltinių, mėsos kukuliai buvo pamėgti Senovės Romoje. Jie taip pat yra ir persų kulinarinio paveldo dalis. Sakoma, kad būtent iš Persijos yra kilusi kukulių glazūravimo technika.

Ilgainiui mėsos kukuliai įsitvirtino ir amerikiečių virtuvėje, dabar šioje šalyje jie yra labai mėgstami: amerikiečiai rado naujų, išradingų būdų, kaip vartoti mėsos kukulius, įskaitant ir kaip picų ar ilgų sumuštinių, vadinamų submarinais, pagardą.

Triukai sultingiems mėsos kukuliams paruošti

Nors yra daugybė būdų, kaip pagaminti šį patiekalą, vis dėlto, yra keli triukai, kurie padės juos paruošti sultingesnius, aromatingesnius ir tirpstančius burnoje.

Pirmiausia – ingredientai. Kad paruoštumėte skaniausius mėsos kukulius, pirmiausia juos reikia pagardinti tinkamais prieskoniais. Į smulkintą mėsą vertėtų įdėti ir šviežių žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikas. Mėsos kukulius galima pagardinti ir tokiais priedais kaip sūris.

Kitas svarbus dalykas – mėsos kukulio formavimas. Mėsos kukuliai gali būti ir didesni, ir mažesni – viskas priklauso nuo kiekvieno pageidavimų. Kad formuojant mėsa neliptų prie rankų – jas reikėtų sušlapinti vandeniu. O prieš formuodami  įsitikinkite, ar gerai išmaišėte visus kukuliuose naudojamus ingredientus.

Jeigu mėsos kukulius nusprendėte kepti keptuvėje, prieš juos vartant įsitinkite, kad kukuliai yra apskrudę – kitu atveju verčiant jie gali pabirti. Ruošiant kukulius taip pat reikėtų leisti jiems kiek pasitroškinti, mat taip į juos įsigers daugiau skonio.

Dar vienas svarbus komponentas ruošiant mėsos kukulius, be abejo, yra padažas. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu – „marinara“. Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės. Rytų šalyse padažas yra ruošiamas iš sojos padažo, medaus, skrudintų sezamų aliejaus ir krakmolo – iš kitų jis išskiria ne tik savo skoniu, bet ir konsistencija, nes yra pakankamai lipnus.

V. Juodkazienė siūlo ir du skirtingus, bet vienodai skanius mėsos kukulių paruošimo variantus. Vienas jų itališkas, kitas – švediškas.

Švediškų kukulių receptas

 Kukuliams reikės:

450 g maltos jautienos;

450 g maltos kiaulienos;

2 v. š. šviesto;

1 svogūno;

Trečdalio stiklinės pieno;

2 kiaušinių;

Trečdalio stiklinės maltų džiūvėsėlių;

Pagal skonį: maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos.

Padažui:

2 v. š. sviesto;

3 v. š. miltų;

3 stiklinių jautienos sultinio;

Pusės stiklinės grietinėlės;

Pagal skonį: druskos ir maltų juodųjų pipirų, šlakelio aliejaus.

Gaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

Paruoškite padažą – keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4–5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.

Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.

Itališkų kukulių receptas

Kukuliams reikės:

300 g maltos jautienos;

300 g maltos kiaulienos;

300 g maltos veršienos;

2 v. š. alyvuogių aliejus;

1 svogūno;

5 skiltelių česnako;

1 stiklinės maltų džiūvėsėlių;

1 kiaušinio.

Padažui:

Pusės stiklinės parmezano sūrio;

1 stiklinės pekorino sūrio;

3 v. š. pomidorų pastos;

Pagal skonį: petražolių, garstyčių, džiovinto raudonėlio, maltų pipirų, druskos.

Gaminimas:

Į įkaitintą keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką. Pakepinkite, kol viskas gražiai pagels.

Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus sūrius. Suberkite džiūvėsėlius, kapotus petražolės lapus, įdėkite garstyčių, įmuškite kiaušinį. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, džiovintu raudonėliu. Sudėkite į dubenį maltą mėsą, pakepintus svogūnus ir česnakus, viską išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite mėsos kukulius. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite apie 12 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Nedideliame dubenyje sumaišykite pomidorų pastą su alyvuogių aliejumi. Įpilkite 1 šaukštą šilto vandens. Šiuo padažu aptepkite šiek tiek apkepusius mėsos kukulius ir pašaukite atgal į orkaitę bei kepkite dar 25 min. Iškeptus kukulius papuoškite tarkuotu sūriu ir petražolėmis. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Strateginis veiklos planas – tik fantazija?…

Avatar

Paskelbta

data

Nemažai diskusijų  balandžio 1 d. Radviliškio rajono savivaldybės taryboje sukėlė  Radviliškio rajono savivaldybės 2021-2030 metų strateginio plėtros plano tvirtinimas. Buvo pastebėta, jog jame nėra numatyta realių  darbų, kuriuos reikėtų įgyvendinti per dešimt metų.

Strateginį veiklos planą rengė pirmakursis?

Tarybos posėdyje  nemažai kritikos Strateginiam planui kliuvo ir iš gyventojų, ir iš Tarybos narių. Buvo pastebėta, jog plane neatsispindi tragiška rajono situacija – gyventojų vidutinis amžius pats prasčiausias šalyje, o gydytojų, tenkančių vienam gyventojui, skaičius pats mažiausias.
Kadangi į rajoną įsisukęs mokyklų naikinimo vajus, Strateginiame plane taip pat nepaminėta, kokias mokyklas numatoma uždaryti ar reorganizuoti.
Strateginio plano rengėjams kliuvo ir už tai, kad paruoštame dokumente  nėra gyventojų apklausų rezultatų.

Plane  nepakankamai nušviesta ir turizmo įgyvendinimo strategija – jame paminėti dviračių takai, kuriuos gyventojai apvažinėjo jau prieš penkerius metus.

Paminėjus tokius trūkumus, iškilo klausimas, ar toks dokumentas apskritai reikalingas – jį sudaro per 80 puslapių, o  jokios konkrečios informacijos nepateikta.

Dokumentas – tik vizija…

Savo kūrinį tarybos posėdyje bandė ginti Investicijų ir turto valdymo skyriaus  vedėjas Gintaras Pilypas. „Strateginio plano ruošimą 10 metų laikotarpiui įpareigoja Seimo nutarimai, Vidaus reikalų ministerijos įstatymai.  Jis neturi būti konkretus – ką  pasieksime, kokia  kryptimi vystysime rajoną – tai sudėlios Tarybos sprendimai. Gyvenimas keičiasi ir nėra galimybės surašyti konkrečius objektus – tai daroma ruošiant 3 metų strateginį planą. Šis dokumentas neužkerta kelio keisti rajono vystymo krypties kitai Tarybai“,- sakė vedėjas.

Tarybos narė Z. Žvikienė pasiteiravo, kur vis dėlto galima susipažinti su gyventojų apklausų rezultatais – juk įdomu, kokie rajono gyventojų lūkesčiai.

Pasirodo, apklausų rezultatai buvo patalpinti tik  savivaldybės internetinėje svetainėje, o pagal juos, pasak  G. Pilypo ir buvo kuriamas Strateginis planas.

Tad  apie 90 puslapių sudarantis dokumentas – tik vizija, kuri galimai niekada nebus įgyvendinta.

Tvarkinga gatvė bus tvarkoma …  kad gatvė būtų tvarkinga

Tarybos narys G. Lipnevičius pasiteiravo G. Pilypo, kodėl ardoma  gera Vasario 16-osios gatvė. Pasak vedėjo, Radviliškio rajonas nėra tikslinė teritorija, tik geresnė už vidutinę, ir iš Europos sąjungos negavo lėšų kelių rekonstrukcijai, o tik kelių tvarkymui, gerinant eismo sąlygas. Tad  siekiant įsisavinti šias lėšas ir gerinamos eismo sąlygos trijose sankryžose: bus užtikrintas saugus pėsčiųjų judėjimas, pagerintas apšvietimas, bus lengviau judėti neįgaliesiems.

Tarp Tarybos narių buvo kilusi diskusija dėl administracijos direktorės J. Margaitienės  darbų  pirkimo konkurso už daugiau kaip 650 tūkst. eurų, nes radviliškiečiai Vasario 16-osios gatvę jau praminė „auksine“, kaip ir miesto aikštę.

Jonas Petrikas



Skaityti daugiau

Aktualijos

Beveik 60 kartų gaisrinę saugą pirtyse tikrino ugnis

Avatar

Paskelbta

data

Prieš didžiąsias šventes, tarp jų ir Velykas, per Didįjį šeštadienį yra įprasta kūrenti pirtį. O ten, kur ugnis, visada yra didesnė ir gaisro tikimybė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien šiais metais degė 59 pirtys, pernai per tą patį laikotarpį liepsnojo 47. Net 45 gaisrai jose įsiplieskė dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų. Po kelis gaisrus sukėlė elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai ir neatsargus žmogaus elgesys.

Vien pernai ugniagesiai gesino 175 pirtis. Kaip rodo penkerių metų gaisrų statistika, vidutiniškai per metus ugnis aplanko daugiau kaip 140 pirčių.

„Didžiausias gaisro pavojus pirtyje kyla dėl netinkamos konstrukcijos dūmtraukių, kai nesilaikoma norminių atstumų tarp sumontuoto šildymo įrenginio ar dūmtraukio iki degių statinio konstrukcijų. Dūmtraukis nuo jų turi būti nutolęs ne mažiau kaip 25 cm, o nuo paties šildymo įrenginio  – nuo 25 cm iki 1 m. Be to, kūrenant pirtį  patartina jos per daug neprikūrenti ir nepalikti be priežiūros. Pakuros durelės turi būti uždarytos, o malkos laikomos ne arčiau kaip per metrą,“  – sako  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento  Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos vyriausiasis specialistas Kęstutis Skrickis.

Be to, priklausomai nuo pirties eksploatavimo intensyvumo, bet ne rečiau kaip kartą per metus, būtina  iš dūmtraukio išvalyti suodžius. Beje, pirties durys turi atsidaryti į išorę, jos turi būti be užraktų ar sklendžių, kad kilus gaisrui iš jos galėtumėte kuo skubiau išeiti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos

Skaityti daugiau

Skaitomiausi