Socialiniai tinklai

Aktualijos

Smulkiesiems ūkininkams paremti skiriama vis daugiau lėšų

Avatar

Paskelbta

data

Ūkininkas Jonas Kurtinaitis, pasinaudojęs „Parama smulkiesiems ūkiams“, įsigijo 60 avių.

Smulkieji ūkiai greičiau prisitaiko prie rinkos ir aplinkos pokyčių. Jie geriau jaučia vartotojų poreikius, gali daugiau dėmesio skirti produktų kokybei, šviežumui. Deja, lėšų investicijoms, modernizacijai ar pridėtinei vertei kurti tokiems ūkiams dažnai pritrūksta.

Laimei, apie tai pagalvota sudarant Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP), kurioje smulkieji ūkiai į paramą gali pretenduoti pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Veiklos sritis tokia patraukli, kad numatytų paramos lėšų visiems norintiems dažnai pritrūksta. Atsižvelgiant į tai, „Paramai smulkiesiems ūkiams“ nuolat skiriama papildomų lėšų, o per metus organizuojami net keli kvietimai gauti paramą.

Padidino avių bandą

„Parama smulkiesiems ūkiams“ prieš metus susiviliojo ir Marijampolės savivaldybėje, Sasnavos seniūnijoje avis auginantis Jonas Kurtinaitis. Jono pasakojimu, jis kurį laiką galvojo apie ūkio plėtrą, tačiau vis neatsirado tam reikalingų pinigų. Pagalvojęs, kad šiuo klausimu galėtų padėti KPP priemonės, ėmė domėtis, kurios sąlygas galėtų atitikti geriausiai ir kuri pateisintų jo lūkesčius geriausiai.

– Pradėjęs skaityti programų ir veiklos sričių taisykles supratau, kad geriausiai atitinku „Paramos smulkiesiems ūkiams“ kriterijus, o veiklos sritis atitinka manuosius. Užpildžiau paramos paraišką ir parengiau verslo planą, kuriame numačiau plėsti ūkį. Po kurio laiko sužinojau, kad mano paraiška ir verslo planas įvertintas teigiamai. Gavęs paramą, įsigijau 60 avių, elektrinį aptvarą, taip pat buvo finansuotas verslo plano parengimas, – kalbėjo J. Kurtinaitis.

Giria už lankstumą

Sprendimu pretenduoti į paramą ūkininkas sako nesigailėjęs nė akimirkos. Jonas džiaugiasi, kad, gavus paramą pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“, prie numatyto pirkinio savo lėšomis prisidėti nebūtina, nes finansuojamoji dalis pagal programą siekia net 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. J. Kurtinaitį džiugina ir veiklos srities lankstumas.

– Kelios avys, įsigytos naudojant paramos lėšas, nugaišo. Laimei, naujų avių nebuvo būtina įsigyti. Trūkstamą jų skaičių iki reikalingo bandos dydžio galėjau atstatyti tomis, kurias buvau įsigijęs anksčiau, ne už paramos lėšas, – pagyros žodžių „Paramai smulkiesiems ūkiams“ negailėjo J. Kurtinaitis ir pridūrė, kad įsipareigojimus pagal paramą jis vykdys iki 2022 m. Ūkininkas atkreipia dėmesį, kad nereikia bijoti žodžio „įsipareigojimai“. Anot J. Kurtinaičio, jie tokie, kokių normalus, pelningai ir kokybiškai norintis dirbti ūkininkas siekia ir nesinaudodamas parama.

– Gavęs paramą įsipareigojau ją panaudoti per 9 mėnesius – niekas ir taip nenorėtų laukti, juk pinigai skirti plėtrai, ūkiui modernizuoti ir gerinti. Čia problemų nebuvo. Kaip ir su suplanuotu pinigų panaudojimu. Numatęs pirkti avis, jas ir įsigijau – juk vystau avininkystės ūkį, kitokių gyvulių nei norėčiau, nei turėčiau sąlygas prižiūrėti.

Kai kam klaustukų galbūt kelia įsipareigojimas užtikrinti, kad produkcijos standartine verte išreikštas valdos ekonominis dydis, įgyvendinus verslo planą, padidės ne mažiau kaip 20 proc. Parama skiriama smulkiesiems ūkiams. Jei į paramą pretenduoja tikrai smulkus ūkis, jis nebus suinteresuotas plėstis iki žemės ūkio bendrovės dydžio, taigi reikalavimas bus įgyvendinamas savaime. Didesnių ambicijų turintys pareiškėjai turi teisę ir galimybę pretenduoti į kitas priemones, – ramino J. Kurtinaitis.

Skyrė papildomų lėšų

Veiklos srities patrauklumą grindžia ir statistika. Šiemet, birželio 1–30 d., teikusieji paraiškas paramai pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ gauti pareiškėjai pretendavo pasidalyti 12 mln. 500 tūkst. Eur. Dėl šios pinigų sumos grūmėsi 951 pareiškėjas. 728 pareiškėjams paramos lėšų pakako, 117 pakako iš dalies, tačiau  Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dėl pareiškėjų, atsidūrusių vadinamojoje „pilkojoje zonoje“, kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM), prašydama jiems skirti papildomų pinigų. ŽŪM priėmė sprendimą skirti trūkstamas paramos lėšas ir smulkiųjų ūkininkų projektams įgyvendinti papildomai buvo skirta 169 967 Eur paramos.

106 pareiškėjams pinigų, deja, nepakako. Tačiau negavusieji paramos neturėtų nukabinti nosies, nes pagal veiklos sritį paramą gauti ūkininkai kviečiami per metus ne kartą. Pavyzdžiui, pernai į „Paramą smulkiesiems ūkiams“ pareiškėjai galėjo pretenduoti kovo 1–gegužės 31 dienomis, kuomet buvo kviečiama pasidalyti 10 mln. Eur paramos sumą. Antrajam paraiškų priėmimo etapui, vykusiam lapkričio 4–gruodžio 31 dienomis, buvo skirta 9 851 488 Eur lėšų.

Patraukli ne tik dėl finansavimo intensyvumo

Kaip jau minėjo ūkininkas J. Kurtinaitis, „Parama smulkiesiems ūkiams“ patraukli dėl finansuojamų išlaidų intensyvumo, tačiau ne tik dėl to. Pagal veiklos sritį į paramą gali pretenduoti skirtinguose žemės ūkio sektoriuose dirbantys pareiškėjai: vystantys gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės ūkius, taip pat ir turintieji mišrų ūkį.

Patrauklu ir tai, kad paramos panaudojimo galimybės – labai plačios. Vienintelis reikalavimas išlaidoms yra teisingas jų suplanavimas. Verslo plane jas reikia sudėlioti taip, kad išlaidos būtų būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti, būtų tiesiogiai susijusios su remiama veikla ir būtų ne mažesnės negu prašoma paramos suma.

Ričardo PASILIAUSKO nuotrauka

Užs. Nr. 11

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Nuoširdžiai džiaugsimės, kad šiais iššūkių kupinais 2020 metais įsiliesite į margą Spalvoto meduolio dieną ir kartu tęsime tradiciją VIRTUALIAI !

Avatar

Paskelbta

data

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA – tai iniciatyva, suartinanti šeimą ir draugus, padedanti susitikti globotiniems vaikams ir būsimiems įtėviams, skatinanti globotinų vaikų savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. SPALVOTO MEDUOLIO DIENA visoje Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų. 

Šiemet tęsime tradiciją nuotoliniu būdu. Kepsime ir marginsime meduolius spalvotais cukraus glaistais, dalinsimės receptais, patarimais ir jaukiausiomis akimirkomis Spalvoto meduolio facebook paskyroje Spalvoto meduolio diena.

Renginio transliacijos su linkėjimais globotiniems vaikams iš bendruomenių namų, šeimynų, žinomų žmonių namų vyks nemokamai. Partneriams padedant, padovanosime ir pristatysime globotiniems vaikams SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS meduolių marginimo rinkinius/ dirbtuvėles dovanų Kalėdoms.

Siunčiame trumpą sąrašą žingsnių – juos atlikus, šventė taps dar labiau visų mūsų:

  1. Iki gruodžio 5 d. 15 val. nufilmuokite neilgą, pageidautina iki 3 min. trukmės, vaizdo įrašą, kaip kepate, marginate ar dalinatės meduoliais  su savo bendruomene. Vaizdo siužete gali būti užfiksuotas tiek marginimo procesas, tiek rezultatas.
  2. Vaizdo įrašą užbaikite palinkėjimais visiems, šiemet dalyvaujantiems Spalvoto meduolio dienoje. Priminsime, kad šių metų Spalvoto meduolio dienos tikslas – džiaugtis bendryste.
  3. Atsiųskite savo vaizdo įrašą el. paštu renginiai@verslimama.lt. Jei vaizdo įrašas būtų per didelis siųsti tiesiogiai, maloniai prašome pasinaudoti nemokama perdavimo platforma wetransfer.com. Jūsų šeimos ar bendruomenės meduoliai ir linkėjimai gruodžio 4-5 dienomis bus paskelbti feisbuko paskyroje Spalvoto meduolio diena. 
  4. Apie tai kaip ketinate prisijungti praneškite užpildę anketą online iki gruodžio 3 d. https://docs.google.com/forms/d/1bknchdM7icThVhuQ2PxyWUtGhp4aO6URaCUl8epMDxQ/edit  (Pasitarimui – Donata 8 684/47824/)
  5. DALINKITĖS informacija apie savo dalyvavimą Spalvoto meduolio dienoje su savo bendruomenės, savivaldybės, rato žmonėmis pridėkite nukreipimą į SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS Facebook paskyrą https://www.facebook.com/Spalvoto-meduolio-diena-121430321250655
  6. Vizualai yra čia:
https://drive.google.com/drive/folders/1JfHCHitrUNZYXJGAdoxQLvNvKtsysG-K?usp=sharing

DĖKUI UŽ DALYVAVIMĄ ir TRADICIJOS PUOSELĖJIMĄ.

Kartu su jumis 2019 metų renginys

Įvyko 18-oje Lietuvos miestų, 28-iose kepyklėlėse;

Savanoriavo 153 žmonės(iš jų – 42 globotini vaikai);

Meduolius margino vaikai iš 35 vaikų globa besirūpinančių įstaigų

(VGN, Šeimynos, Dienos centrai);

Renginys suteikė gerų emocijų DEŠIMTIMS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ

ir buvo gerai matomas žiniasklaidoje.

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA suartina šeimą ir draugus – tapkite jos dalimi!

Organizatoriai:

VŠĮ „GMM Projektai” | Violeta Masteikienė |Idėjos ir atlikimas

Mob. tel. +370 655 04777, el. paštas violeta@gmmagency.com

INICIATYVA NĖRA IR NETURI BŪTI SIEJAMA SU JOKIA POLITINE PARTIJA AR ATSKIRŲ ŽMONIŲ POLITINE VEIKLA, VIENA ĮMONE AR JOS VEIKLA.

INICIATYVOS TIKSLAS – APJUNGTI, SUARTINTI, ĮTRAUKTI.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Maisto ekspertė pataria: gudrybės, kaip pagardinti parduotuvėje įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius?

Avatar

Paskelbta

data

Dėl karantino daugiausia laiko praleidžiame namuose, tačiau čia tenka ne tik užsiimti mėgstama veikla, bet ir dirbti nuotoliniu būdu. Tad ne visada norisi laisvą laiką praleisti virtuvėje. Skubantys žmonės keičia ir valgymo įpročius bei daug dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, tereikia trupučio fantazijos, kad šie gaminiai virstų restoranams nenusileidžiančiais kulinariniais šedevrais.

„Įsigiję parduotuvėje jau paruoštus patiekalus pagardinkite mėgstamu garnyru, nepamirškite pasiruošti padažo – taip suteiksite namuose gaminto maisto prieskonį. Kulinarijos gaminiai ruošiami iš aukščiausios rūšies ingredientų, todėl jų skonis nenusileidžia su meile namie ar restorane pagamintiems patiekalams. Įsigiję kulinarijos gaminių ne tik sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti šeimai, bet ir be ypatingų pastangų nustebinsite artimuosius išskirtiniais patiekalais“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, atšalus orams norisi grįžti prie vaikystėje pamėgto vadinamojo jaukaus maisto. Taip pat ir šventinis laikotarpis skatina ieškoti įmantresnių patiekalų, o laiko suktis virtuvėje lieka vis mažiau. Vis dėlto pasitelkus vaizduotę galima nesudėtingai praturtinti valgiaraštį.

Padažai ir garnyras – neatsiejama patiekalo dalis

V. Juodkazienė teigia, kad europiečių itin mėgstami padažai lietuvių neretai nepelnytai pamirštami. Tačiau padažas yra puiki galimybė atrasti vis naujų mėgstamo patiekalo poskonių. Be to, padažus nesudėtinga pasiruošti pagal mėgstamą skonį – pavyzdžiui, su grybais ar prieskoninėmis žolelėmis. „Dažnai kaip padažą žmonės renkasi grietinę, tačiau vos per kelias minutes galima sukurti gardų padažą. Žinoma, svarbu nepersistengti su ingredientais, kad padažas neužgožtų patiekalo, o kaip tik papildytų ir atskleistų skonius“, – pataria maisto ekspertė.

Ne mažiau svarbu paruošti ir garnyrą. Jis papildys pagrindinį patiekalą, suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Taip pat garnyras – puikus būdas valgyti daugiau daržovių ir ypač pratinti jas valgyti vaikus, kurie kartais atsisako daržovių patiekalų. Daržovės itin naudingos virškinimui ir yra puikus skaidulų šaltinis, o sunkesniam maistui suteikia lengvumo.

Maisto ekspertė siūlo kelis paprastus būdus, kaip paruošti garnyrą ar padažą.

Kijevo kotletas su grietinėlės padaže troškintomis daržovėmis

Garnyrui Jums reikės:

šaldytų daržovių mišinio arba mėgstamų šviežių daržovių

30 g sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

150 ml grietinėlės

Paruošimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite pasirinktas daržoves. Daržoves kelias minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Joms suminkštėjus supilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų ir patroškinkite dar 5 minutes. Patiekalą galite pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Blyneliai su kumpiu ir sūriu grietinėlės ir pievagrybių padaže

Padažui Jums reikės:

300 ml grietinėlės

30 g sviesto

pievagrybių

svogūno

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną ir pievagrybius. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite sviestą, tuomet ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepinkite svogūną, jam įgavus auksinį atspalvį sudėkite pievagrybius ir juos taip pat pakepinkite kelias minutes. Pievagrybiams apkepus supilkite grietinėlę, sudėkite druską, pipirus ir padažą patroškinkite kelias minutes. Jeigu mėgstate, galite pagardinti šviežiais krapais.

Keptos vištienos šlaunelės su kuskuso ir fetos salotomis

Salotoms Jums reikės:

175 g kuskuso

250 ml vandens

1 vnt. agurko

saujos vynuoginių  pomidoriukų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

270 g fetos sūrio

granatų sėklų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite vandenį. Jam užvirus suberkite kuskusą ir įdėkite žiupsnelį druskos. Pamaišykite ir  išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min palikite pastovėti. Tuomet šaukštu pamaišykite išbrinkusias kuopas ir leiskite joms atvėsti. Kol kuskusas vėsta pasiruoškite daržoves. Nedideliais gabaliukais supjaustykite agurką ir pomidorus.

Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite paruoštas daržoves. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių. Salotas pagardinkite druska, pipirais, suberkite pjaustytą fetą. Viską gerai sumaišykite. Patiekalą galite pagardinti mėgstamais žalumynais ir granatų sėklomis.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019