Socialiniai tinklai

Aktualijos

Skambi Žolinė Šeduvoje

Avatar

Paskelbta

data

Rugpjūčio 15 dieną Šeduvoje  vyko tradicinė, jau  dvidešimtoji,  Žolinės šventė. Šventė prasidėjo atlaidais Šeduvos  bažnyčioje.

Po Šv. Mišių visi skubėjo į Laisvės aikštę pasigrožėti gėlių ir augalų kompozicijomis, kurias kūrė: Šeduvos lopšelis-darželis, Šeduvos globos namai, Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centras, Šeduvos neįgaliųjų draugija, Šeduvos biblioteka, Šeduvos kultūros ir amatų centras, Šeduvos senjoros, Pavartyčių, Butėnų, bei Vėriškių bendruomenės.

17 val. Šeduvos kultūros ir amatų centro mėgėjų teatras „ŠKAC“ parodė Jono Mackonio spektaklį „Piršliaiׅ“, kurį režisavo Izolina Stanulienė. Gausiais plojimais apdovanojus aktorius bei pasigirdus retromobilių griausmams, eisena į parką nusidriekė per miestą, kapelos su kolektyvų užrašais, fakelais atsidūrė tarpuose tarp senovinių automobilių. Suskambo muzika ir signalai, suplevėsavo Šeduvos, kolektyvų bei įstaigų vėliavos.
„Žolinės vainiko“ šventė parke prasidėjo Šeduvos kultūros ir amatų centro šokių kolektyvo „Gintaris“ (vad. J. Vasiliauskienė) šokiu.

Tradiciškai šventėje buvo  padėkota gražiausiai tvarkomų sodybų bei erdvių savininkams: Šeduvos lopšeliui-darželiui, Šeduvos gimnazijai, Nijolei ir Remigijui Peleckiams, Editai ir Andriui Varneckiams, Gvidai ir Renaldui Skromanams, Jūratei ir Antanui Gailiams, Laimutei ir Vidmantui Andruškaičiams. Šventės vedėjas aktorius Darius Petkevičius pasakojo Žolinės tradicijas bei kvietė kapelas pinti Žolinės vainiką iš muzikinių kūrinių. Festivalyje grojo Baisogalos kultūros centro liaudies kaimo kapela „Žvangulis“ (vadovas Vilimas Malinauskas), Radviliškio liaudiškos muzikos kapela „Seni pažįstami“ (vadovas Tomas Kanapinskas), Karčemų kapela „Karčemėlė“, Pagėgių savivaldybės kultūros centro Natkiškių kultūros namų kaimo kapela „Vaivorykštė“ (vadovas Valdas Armonas), Kelmės miesto bendruomenės kapela „Sūkurys“, Šeduvos kultūros ir amatų centro kapela (vadovė Evelina Stalgienė).

Šelmiškai smagius šokius dovanojo Radviliškio kultūros centro šokių grupės „Šelmiai“, „Verpetukės“ bei „Šelmiukai“. Radviliškio airsoft komanda „Juodvarniai“ kartu su karo istorijos klubais „Šaulys“ ir „Erika“ supažindino su snaiperio, kulkosvaidininko, šturmo grupės atstovų ekipuote ir ginklais, pademonstravo, kaip veikia ginklai ir leido juos išbandyti. Po kapelų pasirodymo į sceną žengė pop muzikos atstovai – grupė „Patruliai“ ir atlikėjas Deividas Bastys. Išlydėję atlikėjus griausmingais plojimais, visi keliavo stebėti ugnies šou.

Gražioje bei skambioje Šeduvos  Žolinės šventėje dalyvavo nemažas būrys  „Radviliškio krašto bendruomenės“ narių, kartu su  pirmininku bei Tarybos nariu Gediminu Lipnevčiumi ir Tarybos nare  Vilma Alekniene. 

Pagal Šeduvos kultūros ir amatų centro informaciją

S. Mikučio nuotr.



Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Artėjant rinkimams – traukiami seni „ginklai”

Avatar

Paskelbta

data

Praėjusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje vėl buvo ištraukta nemokamo vaikų maitinimo „korta“. Užkirsti kelią vaikų maitinimo pažeidimams turėjusio, tačiau to nepadariusio,
Kontrolės komiteto pirmininkas Kazimieras Račkauskis pasiūlė sudaryti naują komisiją.

„Radviliškio kraštas skelbė“, kad po valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo paaiškėjo, jog maistą švietimo įstaigoms tiekusi VšĮ „Bruneros“ nesilaikė konkurso sąlygų. Tai yra, nebuvo tiekiamas ekologiškas maistas, nors būtent dėl šios sąlygos užsakymo suma išaugo iki milijono eurų.

Socialdemokrato K. Račkauskio vadovaujamą Kontrolės komitetą pasiekė informacija apie atliktą patikrinimą, tačiau ji buvo „nukišta į stalčių“. Tik po to, kai tarybos opozicijos atstovas Gediminas Lipnevičius atskiru raštu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, buvo atliktas patikrinimas. Prokuratūra
pareikalavo nutraukti sutartį su „Bruneros“. Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat pasisakė, kad sutartis turi būti nutraukta.

K. Račkauskiui pasiūlius suburti naują komisiją, Tarybos narys G. Lipnevičius replikavo: „Kolega Tarybos narys turbūt pamiršo, kad jis yra Kontrolės komiteto pirmininkas ir dabar bandyti pasislėpti po
sudaroma komisija mažų mažiausiai negražu“.

Šiuo metu „Bruneros“ pavadinimas skamba vienoje Vilniaus gimnazijoje kilusiame vaikų maitinimo skandale. Kaip skelbiama šalies spaudoje, sulaukta tėvų ir mokyklos virėjų skundų, kad maistas prastos
kokybės, vaikai maitinami prieš tai nesuvalgytais kotletais ir pan. Patikrinimą atlikusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado jautienos, kurios galiojimo laikas buvo pasibaigęs. Pati „Bruneros“
kaltinimus neigia ir žada ginti savo reputaciją.

Jonas Petrikas

Skaityti daugiau

Aktualijos

Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

Avatar

Paskelbta

data

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Ko gero, mažai kas atsispiria pagundai savo kasdienybę pagardinti braškių ar trešnių indeliu. Dietistė Živilė Dumbraitė sako, kad prasidėjęs ruduo yra ne ką mažiau turtingas sveikomis ir skaniomis sezoninėmis daržovėmis bei vaisiais. Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ duomenys rodo, kad sezono įtaka šio segmento prekėms yra pastebima.

Nei dienos be daržovių ir vaisių

Anot Ž. Dumbraitės, kiekvienam žmogui, siekiančiam maitintis visavertiškai, būtina įsiklausyti į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas. Remiantis jomis, kiekvienas suaugęs žmogus kasdien turėtų suvalgyti 400–1000 g šviežių daržovių ir vaisių.

„Daržovių ir vaisių rekomenduojama valgyti santykiu 4:1, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo ir poreikių. Daržovės – produktas, kuris tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jei tik yra galimybė, prie kiekvieno dienos maitinimo suvalgykite bent kažkiek daržovių. Tuo tarpu vaisiai gali būti puikus priedas prie patiekalų arba kaip atskiras užkandis. Juos galite vartoti taip pat bet kuriuo paros metu, svarbiausia taisyklė – saikas ir natūralūs kūno poreikiai“, – patarimais dalijasi specialistė.

Dietistė akcentuoja, kad gausesnis vaisių ir daržovių įtraukimas į maisto racioną nėra sudėtingas – prekybos centruose siūlomas gausus jų asortimentas, tad patinkančius variantus gali rasti kiekvienas.

Sveikos mitybos paslaptis – sezoniniai vaisai ir daržovės

Gardus skonis – dažniausiai šiuo kriterijumi vadovaudamiesi sprendžiame, kuriuos maisto produktus dėti į savo pirkinių krepšelius. Anot Ž. Dumbraitės, renkantis taip pat reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, t. y. rinktis daržoves ir vaisius, kurių derlius dera tuo metu mūsų arba kaimyninėse šalyse.

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės būna sukaupę daugiausia maistingųjų medžiagų ir vitaminų, tad juos rinktis yra sveikiausia. Su jais mes taip pat gauname organizmui gyvybiškai svarbių skaidulų, kurios užtikrina sklandų virškinimą, padeda palaikyti gerą žarnyno mikrobiotos būklę ir padeda geriau įsisavinti kai kurias medžiagas“, – sako dietistė.

Ji priduria, kad, pavyzdžiui, fermentuotos ir raugintos daržovės žmogaus organizmui taip pat yra naudingos, bet sezoninės turėtų sudaryti didžiąją dalį mūsų maisto raciono.

Sezoniškumas veikia pardavimus

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra vaisių, pavyzdžiui, bananai, avokadai, kuriuos pirkėjai noriai perka ištisus metus. Visgi, atkreipia dėmesį ji, sezoniškumas turi įtakos daržovių ir vaisių pardavimams.

„Pavyzdžiui, pavasarį stebime išaugusį susidomėjimą salotomis, agurkais ir pomidorais. Tuo metu mažiausiai daržovių ir vaisių perkama rugpjūtį–rugsėjį, kai žmonės turi savo darže užaugintų agurkų, pomidorų, obuolių ir kitų gėrybių. Pirkimų pikas būna gegužę, kai žmonės nebeturi savų atsargų, o vitaminų trūkumas organizme yra jaučiamas“, – sako V. Budrienė.  

Vėstant orams, anot jos, kyla citrinių, taip pat raugintos produkcijos pardavimai.

Ką rinktis rudens stalui?

Karštos sriubos ir troškiniai su daržovėmis, namie iškeptas obuolių pyragas, šviežiai pagaminta uogienė – tokius patiekalus įprastai siejame su rudens sezonu. Ž. Dumbraitės teigimu, susiformavę įpročiai parodo, jog sezoninių vaisių ir daržovių poreikis mūsų organizmui yra natūralus. 

„Morkos, burokėliai, bulvės, pomidorai ir agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos ir kopūstinės daržovės – šios daržovės turėtų vyrauti kiekvieno žmogaus virtuvėje ir ruošiamuose patiekaluose rudenį. Gaminkite karštus ir šaltus patiekalus, užkandėles į darbą, pasigardinkite sumuštinį ar omletą – galimų receptų įvairovė yra didžiulė“, – sako dietistė.

Tuo metu į kasdien valgomų vaisių asortimentą patariama įtraukti obuolius, kriaušes, slyvas bei vėlyvąsias uogas – avietes, gervuoges.

Anot V. Budrienės, maisto žinovės rekomenduojamos daržovės – bulvės, kopūstai, svogūnai – rudenį yra gausiai perkamos.

„Visgi rinkdamiesi vaisius lietuviai, greičiausiai, kliaujasi skonio kriterijumi. Vynuogės, mandarinai, persimonai, granatai – šie vaisiai yra perkamiausių sąrašo viršūnėje“, – priduria „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019