Socialiniai tinklai

Aktualijos

Saulė, paplūdimys ir alkoholis – nesuderinami

Avatar

Paskelbta

data

Atšilus orams, saulė žmones išviliojo į paplūdimius. Vieni mėgaujasi šiluma, drąsiausieji  bando   atidaryti maudymosi sezoną, o dar kai kurie ateina čia tarsi į kavinę  – apsistatę alaus ir stipresnio gėrimo buteliais, mėgaujasi alkoholiu.  Jį viešai geriantiems gyventojams Šiaulių apskrities policijos pareigūnai siunčia žinutę: saulė, paplūdimys ir alkoholis – nesuderinami.

Paklausite – kodėl?

Pirmiausia, dėl jūsų saugumo. Alkoholio sukeltas  polėkio jausmas  neleidžia  žmonėms adekvačiai vertinti savo galimybių ir jėgų, inspiruoja bristi kuo toliau, nerti kuo giliau, karštoje saulėje įmigti kuo kiečiau, su žmonėmis komunikuoti kuo brutaliau… O tai sukelia prastas, o kartais ir tragiškas  pasekmes.

Be to, alkoholį gurkšnojanti kompanija  nėra patraukli aplinkiniams, ypač tiems, kurie  į  paplūdimį ateina su vaikais. Užuot ramiai leidus laiką ir gėrėjusis gamta, jie priversti klausytis girtaujančiųjų mėtomų replikų ir žiūrėti į jų apgirtusius veidus. Tai –  malonumo tikrai neteikia. O jeigu yra pažeidžiami didžiajai visuomenės daliai nepriimtini elgesio variantai, konfliktinę situaciją teisinėje valstybėje imasi reguliuoti teisės institutas. Modernią visuomenę bandoma konstruoti taip, jog vieno asmens teisės baigiasi ir jos tampa pareiga ten, kur prasideda kito žmogaus teisės. Teisė garantuoja, jog tam tikra asmens erdvė negali būti pažeista.

Taigi, paplūdimyje ar kitoje viešojoje vietoje  gurkšnodami alų ar kitokį alkoholį, jūs pažeidžiate  kitų asmenų teises, kurie nepageidauja šio reginio, ir todėl  čia žodį taria Administracinių nusižengimų kodeksas. Už alkoholinių gėrimų gėrimą viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę yra  numatytas įspėjimas arba bauda nuo keturiolikos iki trisdešimt eurų. Jei pažeidimą per metus padarysite pakartotinai, jūsų laukia  bauda nuo trisdešimt iki devyniasdešimt eurų.

Šiaulių apskrities policijos pareigūnai, primindami atsakomybę už alkoholio vartojimą viešosiose vietose, tikisi, kad žinojimas, jog tam tikras elgesys nulemia nepageidaujamus padarinius, dažną sulaikys nuo šio elgesio. O pareigūnai, siekdami, kad paplūdimiai netaptų girtaujančiųjų erdvėmis, planuoja intensyvią jų kontrolę.

                        Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Merui priekaištai dėl žemės mokesčių – ir šventės metu

Avatar

Paskelbta

data

Aistros dėl žemės ūkio paskirties žemės mokesčio Radviliškio rajone vis nerimsta. Priminsime, kad žemės ūkio paskirties žemės mokestis mūsų rajone 2019 m. yra vienas didžiausių apskrityje – 1,7 proc., kai kituose rajonuose, žymiai mažesnis, pvz.: Šiaulių rajone – 0,5 proc., Akmenės rajone – 1 proc., Kelmės rajone – 1,2 proc.
Ūkininkai dėl  patvirtinto ypač didelio žemės mokesčio Radviliškio rajone diskutuoja ne tik savivaldybės tarybos posėdžiuose ar žemdirbių susibūrimuose, bet  ši  diskusija persikėlė ir į viešuosius renginius.
Birželio 12 d. Radviliškyje vyko iškilmingas „Kauno grūdų“ naujo elevatoriaus Radviliškyje atidarymas, kuriame dalyvavo rajono meras A. Čepononis, Tarybos narys ir bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius, savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas A. Juozapavičius ir , aišku, šventės šeimininkas T. Barštys, kuris ir pristatė naują įmonę Radviliškio mieste. 
Po šventinės renginio dalies ūkininkai nebuvo nusiteikę skirstytis ir eiti prie vaišių stalo, o pasinaudoję proga „griebė“ merą: „Mere, pasakykite, kodėl Radviliškio rajone žemės mokesčiai vieni didžiausi visoje apskrityje?“
Meras puolė ieškoti kaltų. „Reikėjo ateiti į Tarybos posėdį ir viskas jums  būtų paaiškinta“,- teisinosi jis. Taip ir norisi merui priminti, kad būtent jo vadovaujami konservatoriai su koalicijos partneriais  ir sudaro daugumą, kurie nustatė žemės mokesčius, vienus didžiausių Šiaulių apskrityje.
„Tai kad mūsų į posėdį niekas nekvietė,- merui replikavo ūkininkai. – Turbūt pritrūkote pinigų miesto aikštės  žemaūgiams medeliams pirkti, tai ir norite pasipelnyti iš ūkininkų“,- pasipylė kandžios „strėlės“  rajono merui.
Merą iš bėdos bandė traukti  renginio vedantysis, kuris paprašė susirinkusiųjų šiandien švęsti šventę.  
Tad ūkininkai, numoję ranka į merą, kuris nesitikėjo, kad ūkininkai išsakys savo nuomonę jo atžvilgiu, nuėjo ragauti virtuvės šefo Ruslano Bolgovo paruoštų šventinių vaišių.
„Džiugu, kad ūkininkai netyli ir išsako savo nuomonę merui „tiesiai  šviesiai“ į akis renginių metu, be politikos, tik klausdami „Kodėl?“ Palaikiau ir palaikysiu mūsų krašto ūkininkus. Kadangi šiuo metu biudžete turime net 5  milijonų eurų likutį, tvirtinti didelius mokesčius už žemę  ūkininkams, verslininkams,  sodininkams ar gyventojams nėra jokio reikalo“,- situaciją pakomentavo  Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Lipnevičius.
Na, o rajono merui apetitą turbūt sugadino žemdirbių pašaipios pastabos ir  nekorektiški klausimai – jis, gretai užkandęs, kartu su A. Juozapavičiumi išskubėjo iš renginio.

„Radviliškio krašto“ informacija


 

Skaityti daugiau

Aktualijos

Mokykloje kvepėjo Italija

Avatar

Paskelbta

data

Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centre lankėsi virtuvės šefas iš Italijos Mindaugas Lucka, kuris  virėjo specialybės mokinius ir mokytojus supažindino su itališkos  virtuvės specifika, mokė gaminti itališkus patiekalus iš daržovių, žuvies, jūros gėrybių (krevečių, midijų, aštuonkojų), kepti tikrą itališką picą, lazaniją, gaminti makaronus (tagletelle). Per trumpą laiką  buvo perteiktos išradingos itališkų patiekalų gaminimo subtilybės –  Mindaugas Lucka mokyklai įnešė itališkų „prieskonių“, o mokiniams ir mokytojams – neįkainojamos patirties.
Karštis nesutrukdė pagaminti gurmaniškų  patiekalų
Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro virtuvėje  Mindaugas Lucka sukosi nuo birželio 10 dienos. Visą šį laiką, padedamas mokinių bei mokytojų, gamino itališkos virtuvės patiekalus, demonstruodamas, kaip juos gamina tikri italai. „Kai Mindaugas mušė tešlą, ruošdamasis kepti picą, girdėjosi net antrame aukšte“,- sakė Centro mokytojos.
Pasak Martyno, italai tešlą makaronams, picai tikrai  stipriai daužo, mėto ją ore ir tai ne šou elementai – tokiu būdu paruošta tešla būna  traški, puri.
Birželio 12 d.  svečias, padedamas virėjų specialybės mokinių, ruošė patiekalus iš jūrų gėrybių, būdingus Apulijos regionui. Prabėgus keturioms valandoms, ant stalo puikavosi  gausybė patiekalų iš aštuonkojų, midijų, krevečių, lašišos, buvo paruoštas rizotas su jūros gėrybėmis.
„Visus ingredientus, reikalingus šiems patiekalams, gavau Radviliškyje, iš Italijos vežtis nereikėjo“,- šypsojosi M. Lucka.
Paklaustas, kaip jam per tokį trumpą laiką pavyko paruošti tokią gausybę patiekalų iš jūrų gėrybių, meistras šypsodamasis atsakė, kad turėjo labai gerus pagalbininkus – Centro mokinius.
Tikrai gurmaniškų patiekalų buvo pakviesti paragauti  Radviliškio technologijų ir  verslo mokymo centro pedagogai. Taip pat į itališkų patiekalų degustacija Centro direktorius J. Pravilonis bei pavaduotoja S. Kavaliauskienė pakvietė  ir su šiuo Centru seniai draugaujantį bei bendradarbiaujantį Tarybos narį  ir  „Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininką Gediminą Lipnevičių.
Degustacijos dalyviai stebėjosi, kad tarpusavyje dera tokie ingredientai kaip lašiša, apelsinai bei česnakai, midijos, krevetės ir aštuonkojai.
„Taip skaniai paruoštas jūrų gėrybes galėtume valgyti kasdien“,- sakė renginio dalyviai ir svečiai.
Nukrausčius stalą, buvo įdomu sužinoti, kaip lietuvis atsidūrė Italijoje ir tapo virtuvės šefu.
Mindaugo sėkmės istorija
„Aš, kaip ir daugelis lietuvių, prieš 16 metų į užsienį  išvažiavau ieškoti geresnio gyvenimo. Baigęs duonos kepėjo kursus su draugais atsidūrėme Pietų Italijoje, Apulijos regione, kur Adrijos jūros pakrantėje įsikūręs Rodi Garganico miestelis netruko tapo naujaisiais namais“,- pasakojo Mindaugas.
Padirbėti itališkos duonos kepėju lietuviui teko tik pusmetį, po to vienas įtakingas italas pasiūlė jam darbą savo viešbutyje ir restorane. Mokytis Viduržemio jūros regiono virtuvės paslapčių pas įžymiausius virėjus M. Luckai sekėsi, ir netrukus jis tapo restorano virtuvės šefu ir dirbo septynerius metus. Mindaugas taip pat yra Italijos ir regiono virėjų asociacijų narys, noriai dalyvaujantis ir prisidedantis prie federacijos organizuojamų renginių.
Šiuo metu lietuvis su šeima gyvena mažame miestelyje prie Adrijos jūros, virėju nebedirba, daugiau užsiima mokymais, dalyvauja „Erasmus“ projektuose.
„Pastaruoju metu daugiau užsiimu socialine veikla, turiu senelių ir vaikų namus, rengiu mokymus vaikams iš įvairių Lietuvos profesinių mokyklų, dirbu su vaikais, sergančiais alzheimerio liga“,- apie dabartinę savo veiklą pasakojo Mindaugas.
Itališkai – lietuviškas valgiaraštis
Pasiteiravome Mindaugo, kaip italai vertina lietuviškus patiekalus. „Daugelis mano, kad užsieniečiams turi patikti lietuviški šaltibarščiai, didžkukuliai, vėdarai. Tačiau taip nėra. Italams šaltibarščiai nepatiko – pavadino juos rožiniu jogurtu, nepatiko ir tradiciniai didžkukuliai, bet labai gerai įvertino didžkukulius iš virtų bulvių, žemaičių blynus, valgomi jiems pasirodė ir bulviniai vėdarai. Italijoje gaminami „Milano“ kotletai – tai paprastas kepsnys, apvoliotas džiūvėsėliais. Aš sumaniau savo klientams pagaminti „Kijevo“ kotletus, sakydamas, kad tai pagerintas „Milano“ kepsnys. Patiekalas visiems patiko, prašė dar pagaminti“,- italų bei lietuvių patiekalų pomėgio skirtumais pasidalino M. Lucka.
Pačiam Mindaugui labiausiai patinka patiekalai iš spagečių – juos galima pagardinti įvairiais skaniausiais padažais, o ruošti labiausiai patinka žuvienę.
Paklaustas apie ateities planus, lietuvis sakė, kad  norėtų turėti nedidelį, dešimties staliukų, restoranėlį, kuriame dirbtų savo malonumui, tačiau tai nebūtų jo pragyvenimo šaltinis. Tokio restoranėlio Lietuvoje Mindaugas dar neplanuoja atidaryti, nors sakėsi apie tai kartais pamąstantis.
Pagal kartu su mokiniais paruoštų patiekalų įvairovę matyti, kad  itališkos pamokos nenuėjo veltui, o M. Lucka pažadėjo dar apsilankyti mokykloje.

„Radviliškio  krašto“ informacija


 




Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019