Socialiniai tinklai

Aktualijos

Polemika Ar valdžios veiksmai neprišaukė naujo karantino būtinybės?

Avatar

Paskelbta

data

Lietuva vėl persikelia į nuotolinio mokymo, komunikavimo, atsiskaitymo platformą.  Jeigu nuolatos klausytis iš valdžios olimpo besitraukiančių valstiečių, apokaliptines antraštes tiražuojančių medijų – priėjome prie bedugnės krašto.

Senukai lieka namučiuose su migdomųjų saujomis, kita visuomenės dalis  bando lažintis,  kokios trukmės bus šis eilinis užsidarymas namuose.
Didieji ekspertai kaip  Kasiulevičius,  Čaplinskas, pats sveikatos apsaugos ministras  Veryga aiškiai deklaruoja, kad bus tęsiama standartinė tradicija:  nesulauks 1 termino pabaigos, nustatys naują ribojimų planą.  Atvirai visi šneka apie vasarą, kuomet pasiteisins kol kas „mistinės vakcinos’’ sukūrimas.

Nenuneigsime, virusas egzistuoja ir būtina saugotis, turėti atsakingumą, tačiau ar politikų,  SAM,  NVSC  potvarkiai, direktyvos yra nediskutuotinos, nesvarstomos?  Kaip senais tarybiniais laikais vyravo pozicija – 1 partija, 1 tiesa.

Galbūt pradžioje reikėjo vengti žodelio – „rekomendacija’’, kurio prasmė yra pasirinkimas, bet ne  prievolė. Deja, pas mus viskas iškraipoma, išverčiama priešingai, juk profesoriai, pamenate, net ir kaukių dėvėjimą neigė.

Ne visiškai priimtinas buvo sveikatos apsaugos ministro  Verygos elgesys vasarą staiga visus „paleisti nuo pavadžio“ ir paskatino kylančios susirgimų statistikos kreivės kilimą.

Logiškai nepaaiškinu jo dalyvavimo šou laidoje, kur į užklausą, kada nebereikės nuolatos dėvėti kaukes, ramiu tonu išpyškinta, kad kai mokslas išras vakciną.

Tačiau nuolatos deklaruojamas žmogaus orumas, asmeninė laisvė ir nebus prievartos skiepijimuisi. Nespėja praeiti gera savaitė ir premjeras baisiausiai dejuoja, kad ypač rizikos grupės nesuvokia rimtumo, pasyviai kalba apie vakcinavimą?

Tai kur tos deklaracijos apie teises?  Atliktos kažkokios sociologinės apklausos byloja apie 70 proc. populiacijos, o mūsų vadovai šitaip guodžiasi?

Viešą pagalbą siūlo  Vilniaus meras  Šimašius, kurio dėka saviizoliacija viešbučiuose, bendrabučiuose pavirto kriminaline parodija, 1 kambaryje narkomanas, girtuoklis, nėščia moteris, higieninės sąlygos žemiau moralės. Čia yra normalu?

Štai tokie išsidirbinėjimai ir stimuliavo ypač nesubrendusį jaunimą atsipalaiduoti su visam, užkimšti barus, kavines, paplūdimius.
Mirtys nesirinko – ar jaunas, ar senas, amžinybėn iškeliavo net sveiki sporto profesionalai.  Tačiau mūsų  Saliamonai palieka funkcionuoti darželius, neįgaliųjų centrus, kur 9 mėn. trunkančios pandemijos išdava yra nebeatsekami židiniai, maršrutai tokiose įstaigose.  Moksleiviai prie zoom programėlių semiasi žinių namučiuose, į ugdymo procesą įtraukdami tėvelius.

15min.lt paviešino foto, kur socialdemokratų lyderis Paluckas sau ironišką miną nutaisęs be apsauginės veido kaukės žengia atiduoti savo balsą rinkimų metu.

LRT  surežisuotų debatų metu  vedėjas  Jursevičius  liepia  Nagliui  Puteikiui užsismaukti po smakru skydelį, pats tuo metu pliurpia be jokių apsaugų?
Kokią informaciją tiražuoja nepakeičiamieji vedėjai, politikai?  Tik  Jūs bijokite šio neprognozuojamo viruso, mes esame aukščiau paragrafų, konstitucijos, policininkai nuobaudų neišrašys, kaip kabinete rūkančiam finansų ministrui  Viliui  Šapokai.

Maistas seimo restorane  išsinešimui, matomoje vietoje pakabintas skelbimas, skaniai sriubyte mėgaujasi pats teisės ir teisėtvarkos komiteto narys  Julius  Sabatauskas.

Tai kam paprastam žmogeliui laikytis normų,  jeigu įstatymų kūrėjai į juos nusivalo kojas.

Kas trukdė  Lietuvos sveikatos mokslų universitetui  rengti imunologijos, infektologijos, epidemiologijos specialistus?  Kodėl mes sureaguojame, kai lieka plynė ir dykuma?  Ką parodė  Alytaus gaisras? Kitame rašinyje apžvelgsiu nuotolinio mokymo perspektyvas, ydas.

Ruslanas  Baranauskas,  LMS narys/ humanitaras

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Nuoširdžiai džiaugsimės, kad šiais iššūkių kupinais 2020 metais įsiliesite į margą Spalvoto meduolio dieną ir kartu tęsime tradiciją VIRTUALIAI !

Avatar

Paskelbta

data

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA – tai iniciatyva, suartinanti šeimą ir draugus, padedanti susitikti globotiniems vaikams ir būsimiems įtėviams, skatinanti globotinų vaikų savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. SPALVOTO MEDUOLIO DIENA visoje Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų. 

Šiemet tęsime tradiciją nuotoliniu būdu. Kepsime ir marginsime meduolius spalvotais cukraus glaistais, dalinsimės receptais, patarimais ir jaukiausiomis akimirkomis Spalvoto meduolio facebook paskyroje Spalvoto meduolio diena.

Renginio transliacijos su linkėjimais globotiniems vaikams iš bendruomenių namų, šeimynų, žinomų žmonių namų vyks nemokamai. Partneriams padedant, padovanosime ir pristatysime globotiniems vaikams SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS meduolių marginimo rinkinius/ dirbtuvėles dovanų Kalėdoms.

Siunčiame trumpą sąrašą žingsnių – juos atlikus, šventė taps dar labiau visų mūsų:

  1. Iki gruodžio 5 d. 15 val. nufilmuokite neilgą, pageidautina iki 3 min. trukmės, vaizdo įrašą, kaip kepate, marginate ar dalinatės meduoliais  su savo bendruomene. Vaizdo siužete gali būti užfiksuotas tiek marginimo procesas, tiek rezultatas.
  2. Vaizdo įrašą užbaikite palinkėjimais visiems, šiemet dalyvaujantiems Spalvoto meduolio dienoje. Priminsime, kad šių metų Spalvoto meduolio dienos tikslas – džiaugtis bendryste.
  3. Atsiųskite savo vaizdo įrašą el. paštu renginiai@verslimama.lt. Jei vaizdo įrašas būtų per didelis siųsti tiesiogiai, maloniai prašome pasinaudoti nemokama perdavimo platforma wetransfer.com. Jūsų šeimos ar bendruomenės meduoliai ir linkėjimai gruodžio 4-5 dienomis bus paskelbti feisbuko paskyroje Spalvoto meduolio diena. 
  4. Apie tai kaip ketinate prisijungti praneškite užpildę anketą online iki gruodžio 3 d. https://docs.google.com/forms/d/1bknchdM7icThVhuQ2PxyWUtGhp4aO6URaCUl8epMDxQ/edit  (Pasitarimui – Donata 8 684/47824/)
  5. DALINKITĖS informacija apie savo dalyvavimą Spalvoto meduolio dienoje su savo bendruomenės, savivaldybės, rato žmonėmis pridėkite nukreipimą į SPALVOTO MEDUOLIO DIENOS Facebook paskyrą https://www.facebook.com/Spalvoto-meduolio-diena-121430321250655
  6. Vizualai yra čia:
https://drive.google.com/drive/folders/1JfHCHitrUNZYXJGAdoxQLvNvKtsysG-K?usp=sharing

DĖKUI UŽ DALYVAVIMĄ ir TRADICIJOS PUOSELĖJIMĄ.

Kartu su jumis 2019 metų renginys

Įvyko 18-oje Lietuvos miestų, 28-iose kepyklėlėse;

Savanoriavo 153 žmonės(iš jų – 42 globotini vaikai);

Meduolius margino vaikai iš 35 vaikų globa besirūpinančių įstaigų

(VGN, Šeimynos, Dienos centrai);

Renginys suteikė gerų emocijų DEŠIMTIMS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ

ir buvo gerai matomas žiniasklaidoje.

SPALVOTO MEDUOLIO DIENA suartina šeimą ir draugus – tapkite jos dalimi!

Organizatoriai:

VŠĮ „GMM Projektai” | Violeta Masteikienė |Idėjos ir atlikimas

Mob. tel. +370 655 04777, el. paštas violeta@gmmagency.com

INICIATYVA NĖRA IR NETURI BŪTI SIEJAMA SU JOKIA POLITINE PARTIJA AR ATSKIRŲ ŽMONIŲ POLITINE VEIKLA, VIENA ĮMONE AR JOS VEIKLA.

INICIATYVOS TIKSLAS – APJUNGTI, SUARTINTI, ĮTRAUKTI.

Skaityti daugiau

Aktualijos

Maisto ekspertė pataria: gudrybės, kaip pagardinti parduotuvėje įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius?

Avatar

Paskelbta

data

Dėl karantino daugiausia laiko praleidžiame namuose, tačiau čia tenka ne tik užsiimti mėgstama veikla, bet ir dirbti nuotoliniu būdu. Tad ne visada norisi laisvą laiką praleisti virtuvėje. Skubantys žmonės keičia ir valgymo įpročius bei daug dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, tereikia trupučio fantazijos, kad šie gaminiai virstų restoranams nenusileidžiančiais kulinariniais šedevrais.

„Įsigiję parduotuvėje jau paruoštus patiekalus pagardinkite mėgstamu garnyru, nepamirškite pasiruošti padažo – taip suteiksite namuose gaminto maisto prieskonį. Kulinarijos gaminiai ruošiami iš aukščiausios rūšies ingredientų, todėl jų skonis nenusileidžia su meile namie ar restorane pagamintiems patiekalams. Įsigiję kulinarijos gaminių ne tik sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti šeimai, bet ir be ypatingų pastangų nustebinsite artimuosius išskirtiniais patiekalais“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, atšalus orams norisi grįžti prie vaikystėje pamėgto vadinamojo jaukaus maisto. Taip pat ir šventinis laikotarpis skatina ieškoti įmantresnių patiekalų, o laiko suktis virtuvėje lieka vis mažiau. Vis dėlto pasitelkus vaizduotę galima nesudėtingai praturtinti valgiaraštį.

Padažai ir garnyras – neatsiejama patiekalo dalis

V. Juodkazienė teigia, kad europiečių itin mėgstami padažai lietuvių neretai nepelnytai pamirštami. Tačiau padažas yra puiki galimybė atrasti vis naujų mėgstamo patiekalo poskonių. Be to, padažus nesudėtinga pasiruošti pagal mėgstamą skonį – pavyzdžiui, su grybais ar prieskoninėmis žolelėmis. „Dažnai kaip padažą žmonės renkasi grietinę, tačiau vos per kelias minutes galima sukurti gardų padažą. Žinoma, svarbu nepersistengti su ingredientais, kad padažas neužgožtų patiekalo, o kaip tik papildytų ir atskleistų skonius“, – pataria maisto ekspertė.

Ne mažiau svarbu paruošti ir garnyrą. Jis papildys pagrindinį patiekalą, suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Taip pat garnyras – puikus būdas valgyti daugiau daržovių ir ypač pratinti jas valgyti vaikus, kurie kartais atsisako daržovių patiekalų. Daržovės itin naudingos virškinimui ir yra puikus skaidulų šaltinis, o sunkesniam maistui suteikia lengvumo.

Maisto ekspertė siūlo kelis paprastus būdus, kaip paruošti garnyrą ar padažą.

Kijevo kotletas su grietinėlės padaže troškintomis daržovėmis

Garnyrui Jums reikės:

šaldytų daržovių mišinio arba mėgstamų šviežių daržovių

30 g sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

150 ml grietinėlės

Paruošimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite pasirinktas daržoves. Daržoves kelias minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Joms suminkštėjus supilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų ir patroškinkite dar 5 minutes. Patiekalą galite pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Blyneliai su kumpiu ir sūriu grietinėlės ir pievagrybių padaže

Padažui Jums reikės:

300 ml grietinėlės

30 g sviesto

pievagrybių

svogūno

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną ir pievagrybius. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite sviestą, tuomet ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepinkite svogūną, jam įgavus auksinį atspalvį sudėkite pievagrybius ir juos taip pat pakepinkite kelias minutes. Pievagrybiams apkepus supilkite grietinėlę, sudėkite druską, pipirus ir padažą patroškinkite kelias minutes. Jeigu mėgstate, galite pagardinti šviežiais krapais.

Keptos vištienos šlaunelės su kuskuso ir fetos salotomis

Salotoms Jums reikės:

175 g kuskuso

250 ml vandens

1 vnt. agurko

saujos vynuoginių  pomidoriukų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

270 g fetos sūrio

granatų sėklų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite vandenį. Jam užvirus suberkite kuskusą ir įdėkite žiupsnelį druskos. Pamaišykite ir  išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min palikite pastovėti. Tuomet šaukštu pamaišykite išbrinkusias kuopas ir leiskite joms atvėsti. Kol kuskusas vėsta pasiruoškite daržoves. Nedideliais gabaliukais supjaustykite agurką ir pomidorus.

Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite paruoštas daržoves. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių. Salotas pagardinkite druska, pipirais, suberkite pjaustytą fetą. Viską gerai sumaišykite. Patiekalą galite pagardinti mėgstamais žalumynais ir granatų sėklomis.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019