Socialiniai tinklai

Aktualijos

Maisto ekspertė pataria: gudrybės, kaip pagardinti parduotuvėje įsigytus jau paruoštus kulinarijos gaminius?

Avatar

Paskelbta

data

Dėl karantino daugiausia laiko praleidžiame namuose, tačiau čia tenka ne tik užsiimti mėgstama veikla, bet ir dirbti nuotoliniu būdu. Tad ne visada norisi laisvą laiką praleisti virtuvėje. Skubantys žmonės keičia ir valgymo įpročius bei daug dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, tereikia trupučio fantazijos, kad šie gaminiai virstų restoranams nenusileidžiančiais kulinariniais šedevrais.

„Įsigiję parduotuvėje jau paruoštus patiekalus pagardinkite mėgstamu garnyru, nepamirškite pasiruošti padažo – taip suteiksite namuose gaminto maisto prieskonį. Kulinarijos gaminiai ruošiami iš aukščiausios rūšies ingredientų, todėl jų skonis nenusileidžia su meile namie ar restorane pagamintiems patiekalams. Įsigiję kulinarijos gaminių ne tik sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti šeimai, bet ir be ypatingų pastangų nustebinsite artimuosius išskirtiniais patiekalais“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, atšalus orams norisi grįžti prie vaikystėje pamėgto vadinamojo jaukaus maisto. Taip pat ir šventinis laikotarpis skatina ieškoti įmantresnių patiekalų, o laiko suktis virtuvėje lieka vis mažiau. Vis dėlto pasitelkus vaizduotę galima nesudėtingai praturtinti valgiaraštį.

Padažai ir garnyras – neatsiejama patiekalo dalis

V. Juodkazienė teigia, kad europiečių itin mėgstami padažai lietuvių neretai nepelnytai pamirštami. Tačiau padažas yra puiki galimybė atrasti vis naujų mėgstamo patiekalo poskonių. Be to, padažus nesudėtinga pasiruošti pagal mėgstamą skonį – pavyzdžiui, su grybais ar prieskoninėmis žolelėmis. „Dažnai kaip padažą žmonės renkasi grietinę, tačiau vos per kelias minutes galima sukurti gardų padažą. Žinoma, svarbu nepersistengti su ingredientais, kad padažas neužgožtų patiekalo, o kaip tik papildytų ir atskleistų skonius“, – pataria maisto ekspertė.

Ne mažiau svarbu paruošti ir garnyrą. Jis papildys pagrindinį patiekalą, suteiks ilgesnį sotumo jausmą. Taip pat garnyras – puikus būdas valgyti daugiau daržovių ir ypač pratinti jas valgyti vaikus, kurie kartais atsisako daržovių patiekalų. Daržovės itin naudingos virškinimui ir yra puikus skaidulų šaltinis, o sunkesniam maistui suteikia lengvumo.

Maisto ekspertė siūlo kelis paprastus būdus, kaip paruošti garnyrą ar padažą.

Kijevo kotletas su grietinėlės padaže troškintomis daržovėmis

Garnyrui Jums reikės:

šaldytų daržovių mišinio arba mėgstamų šviežių daržovių

30 g sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

150 ml grietinėlės

Paruošimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite pasirinktas daržoves. Daržoves kelias minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Joms suminkštėjus supilkite grietinėlę, įdėkite druskos, pipirų ir patroškinkite dar 5 minutes. Patiekalą galite pagardinti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Blyneliai su kumpiu ir sūriu grietinėlės ir pievagrybių padaže

Padažui Jums reikės:

300 ml grietinėlės

30 g sviesto

pievagrybių

svogūno

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną ir pievagrybius. Įkaitintoje keptuvėje ištirpdykite sviestą, tuomet ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepinkite svogūną, jam įgavus auksinį atspalvį sudėkite pievagrybius ir juos taip pat pakepinkite kelias minutes. Pievagrybiams apkepus supilkite grietinėlę, sudėkite druską, pipirus ir padažą patroškinkite kelias minutes. Jeigu mėgstate, galite pagardinti šviežiais krapais.

Keptos vištienos šlaunelės su kuskuso ir fetos salotomis

Salotoms Jums reikės:

175 g kuskuso

250 ml vandens

1 vnt. agurko

saujos vynuoginių  pomidoriukų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

270 g fetos sūrio

granatų sėklų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Paruošimas:

Nedideliame puode užvirkite vandenį. Jam užvirus suberkite kuskusą ir įdėkite žiupsnelį druskos. Pamaišykite ir  išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min palikite pastovėti. Tuomet šaukštu pamaišykite išbrinkusias kuopas ir leiskite joms atvėsti. Kol kuskusas vėsta pasiruoškite daržoves. Nedideliais gabaliukais supjaustykite agurką ir pomidorus.

Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite paruoštas daržoves. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių. Salotas pagardinkite druska, pipirais, suberkite pjaustytą fetą. Viską gerai sumaišykite. Patiekalą galite pagardinti mėgstamais žalumynais ir granatų sėklomis.

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Radviliškio jaunųjų atlikėjų sėkmė Tarptautiniame – nuotoliniame konkurse „Kalėdinės žvaigždės“

Avatar

Paskelbta

data

Nors ir gyvename pokyčių metu, ugdymas Radviliškio muzikos mokykloje šiuo metu vyksta nuotoliniu būdu, tačiau mokytojai bei mokiniai dirba, muzikuoja, tobulėja ir savo gebėjimus bei pasiekimus skuba įsivertinti konkursuose.

2021 metų sausio 10 dieną Kazachijos respublikos sostinėje, Nur-Sultano mieste, įvyko VI Tarptautinis – nuotolinis konkursas „Kalėdinės žvaigždės“.

Šiame konkurse savo jėgas išbandė nemažas Radviliškio muzikos mokyklos jaunųjų atlikėjų būrys.

Konkursui reikėjo pateikti atliekamų kūrinių video įrašus. Kuriuose matytųsi visas atlikėjas, kūriniai turėjo būti atliekami atmintinai. Įrašus vertino komisija susidedanti iš žymių Kazachijos nacionalinės  konservatorijos, bei Nacionalinio menų universiteto profesorių bei ekspertų.

Konkurse galėjo dalyvauti solinio dainavimo mokiniai bei instrumentinės muzikos solistai ir ansambliai. Dalyviai buvo vertinami už atlikimo profesionalumą, intonacijos švarumą, repertuaro sudėtingumą, muzikalumą, artistiškumą.

Mūsų mokyklos atstovus lydėjo sėkmė!

Instrumentinės muzikos grupėje – Fortepijono solistų II (8-10m.) amžiaus kategorijoje:

Grand Prix iškovojo Augustas Kazakevič (mokytojas Rytis Borusevičius)

II vietos laureato diplomą laimėjo: Rusnė Bartkevičiūtė (mokytoja Daina Vedeckienė)

Instrumentinės muzikos grupėje – Fortepijono solistų III (11-13m.) amžiaus kategorijoje:

I vietos laureato diplomą laimėjo: Kajus Korsakas (mokytoja Vera Silickaja)

I vietos laureato diplomą laimėjo: Emilija Dambrauskaitė (mokytoja Aurelija Stončiuvienė)

Instrumentinės muzikos grupėje – Fortepijono solistų IV (14-16m.) amžiaus kategorijoje:

I vietos laureato diplomą laimėjo: Akvilė Korsakaitė (mokytoja Vera Silickaja)

I vietos laureato diplomą laimėjo: Justė Levickaitė (mokytojas Rytis Borusevičius)

II vietos laureato diplomą laimėjo: Viltė Andzelytė (mokytoja Vera Silickaja)

Fortepijoninių ansamblių IV (14-16m.) amžiaus kategorijoje:

I vietos laureato diplomą laimėjo: Fortepijoninis duetas Patricija Butvilaitė ir Augustė Motekaitytė (mokytoja Diana Sabulienė)

Vokalinio dainavimo grupėje – Solinio dainavimo II (8-10m.) amžiaus kategorijoje:

II vietos laureato diplomą laimėjo: Radvilė Deltuvaitė (mokytoja Inga Petrauskienė)

II vietos laureato diplomą laimėjo: Rusnė Zalencaitė  (mokytoja Inga Petrauskienė)

Vokalinio dainavimo grupėje – Solinio dainavimo III (11-13m.) kategorijoje:

I vietos laureato diplomą laimėjo: Lėja Deltuvaitė (mokytoja Inga Petrauskienė)

Vokalinio dainavimo grupėje – Solinio dainavimo IV (14-16m.) kategorijoje:

I vietos laureato diplomą laimėjo: Juta Butkevičiūtė (mokytoja Inga Petrauskienė)

Sveikiname nugalėtojus ir linkime visokeriopos sėkmės, bei nesustoti tobulėjant!

Skaityti daugiau

Aktualijos

Radviliškyje pareigūnai sulaikė gerokai išgėrusį VW Passat vairuotoją

Avatar

Paskelbta

data

Sausio 14 d. 10.59 val. Radviliškyje, Gedimino g., vyras, gimęs 1989
m., vairavo automobilį „VW Passat“ neblaivus (2,42 prom.).
Vairuotojas sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Asociatyvi nuotr.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi