Socialiniai tinklai

Aktualijos

Lietuva – tai mano namai, nuo pat mažens mano širdyje užimantys svarbią vietą

Avatar

Paskelbta

data

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Šiaulių apskrities ir visos Lietuvos žmones sveikina Šiaulių apskrities policijos rėmėja Aistė Černiauskaitė: „Linkiu būti aktyviais visuomenės nariais, drąsiai reikšti savo nuomonę, kovoti už tiesą ir geresnį rytojų.

Nepriklausomybės akto signatarai nuėjo ilgą kelią, kol buvo pasirašytas mums visiems svarbus dokumentas, atvėręs kelią į laisvesnius pasirinkimus gyvenime. Mes, lietuviai, turime būti vieningi ir kartu kurti saugesnį, mielesnį rytojų sau ir ateities kartoms.“

22 metų Šiaulių rajono, Ginkūnų k., gyventoja Aistė Černiauskaitė policijos rėmėjos kelią pradėjo nuo paauglystės. Ji buvo aktyvi jaunoji policijos rėmėja, kartu su broliu dalyvaudavo rėmėjų veiklose, važiuodavo į sąskrydžius. Baigusi mokyklą, policijos rėmėjos veiklą tęsė ir iki šiol joje dalyvauja. Mergina savo laisvalaikį aukoja ne policijai, o Tėvynės, kuriai meilę įskiepijo jos tėvai, labui.

Lietuva nuo pat mažens Aistės širdyje užima svarbią vietą, nes nuo gimimo tėveliai puoselėjo meilę Tėvynei. Jie abu tarnavo Lietuvos kariuomenėje. Tėtis tebetarnauja iki šiol. Aistė prisimena savo vaikystę: „buvau visai maža, bet akyse išlikęs vaizdas, kaip abu tėveliai, apsivilkę uniformą, atsidaro spintos duris, išsitraukia sunkius juodus kerzus (batus), apsiauna juos, pabučiuoja mane, mano vyresnįjį brolį ir išeina tarnauti Lietuvai. Kartu su mus prižiūrėjusia močiute likdavome namie laukti jų. Jau tada žinojau, kad ir aš užaugusi noriu būti panaši į tėvus ir tarnauti savo šaliai, visada domėjausi tuo. Su tėčiu mane sieja labai artimas ryšys, jis man labai daug pasakoja apie savo darbą ir ten patirtus išgyvenimus. Vienas jų – dalyvavimas sausio 13-osios įvykiuose. Nors tada dar nebuvau gimusi, apie tėčio didvyrišką poelgį pasakoja jo pažymėjimas“.

Tarnauti savo šaliai mergina pradėjo, jau būdama 14-kos. Policijos rėmėju buvęs jos vyresnis brolis šia veikla sudomino ir seserį.
„Nuo pat pirmos dienos susidomėjau viskuo, kas susiję su policija, pradėjau nuolat domėtis šiuo darbu, o ateityje matau save dirbančią policijos pareigūne. Šiuo metu studijuoju Kazimiero Simonaičio universitete magistrantūros studijose, labai laukiu, kada gausiu teisės mokslų diplomą. Policijos rėmėjos veikla pažadina manyje pilietiškumą, norą padėti kitiems, ištiesti pagalbos ranką ar sudrausminti netinkamai besielgiančius. Negaliu pakęsti neteisybės, visada stengiuosi ieškoti teisingumo ir už jį kovoti, o kuo daugiau pilietiškų ir teisybės siekiančių žmonių, tuo lengviau stoti į kovą prieš neteisybę. Aš tikiu, kad ateis diena, kai žmonės supras, kaip svarbu daugiau galvoti apie kitus nei apie save. Šiandien dažnas jaunuolis žiūri tik į savo daržą, taip apsunkindamas mūsų visų gyvenimą. Jei būtume atviresni, draugiškesni ir dažniau ištiestume pagalbos ranką, išsispręstų nemažai visuomenėje kylančių problemų“, – šypsosi Aistė.
Į klausimą, kas jai yra Lietuva, mergina atsako: „Tai yra mano namai. Čia mano šaknys, brangiausi žmonės, be kurių neįsivaizduoju savo gyvenimo. Tai – gamta, pavasarį grįžtantys paukščiai, ežerai, derlinga žemė. Lietuva nuo pat mažens mano širdyje užima svarbią vietą.“

Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019