Socialiniai tinklai

Aktualijos

Kavos popietėje – diskusija apie cukrinį diabetą, tuberkuliozę bei erkes

Avatar

Paskelbta

data

Rugsėjo 7 d. „Radviliškio krašto“ bendruomenės namuose lankėsi  „MediCa“ klinika dirbanti šeimos gydytoja Petronėlė Burbienė, kuri „Kavos popietės“ dalyviams papasakojo apie pavojus susirgti cukriniu diabetu ir ką daryti norint išvengti šios klastingos ligos.

Cukriniu diabetu dažniausiai susergama vyresniame amžiuje

Šiandieninės popietės tema – „Cukrinis diabetas ir gliukozės apykaitos sutrikimas vyresniame amžiuje“. Pakelkite rankas, kas turi padidėjusį cukraus kiekį“, – pristatydamas popietės temą į susirinkusiuosius kreipėsi Tarybos narys bei  bendruomenės pirmininkas Gediminas Lipnevičius. Pasirodo, kad bendruomenės nariai gana sveiki – pakilo tik 7 rankos.

Pasak gydytojos P. Burbienės, diabetas yra 1 ir 2 tipo,  dar yra necukrinis ir nėščiųjų diabetas. „Nėščiosioms 26-28 nėštumo savaitę atliekamas gliukozės toleravimo testas ir jeigu yra gliukozės riba, pradedamas gydymas. Sergant nėščiųjų diabetu, gliukozės kiekis padidėja iki 7,1 ribos. Šis diabetas yra besimptomis ir susijęs su nėštumu. Pagimdžiusią moterį sekame, nes yra rizika, kad šis diabetas pasireikš ir per kitus nėštumus, yra tikimybė, kad moteris gali susirgti cukriniu diabetu. Pirmo tipo cukrinis diabetas atsiranda jauname amžiuje – vaikams nuo 1 metų ir suaugusiems žmonėms iki 40 metų. Šis diabeto tipas labai pavojingas, gydomas iš karto insulinu ir iki gyvenimo pabaigos reikia kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Necukrinis diabetas pasitaiko labai retai, jo gydymas netradicinis. 2 tipo cukrinis diabetas klastingiausias, jo aptikti labai greitai nepavyksta. Šis diabeto tipas aptinkamas tada, kai jau būna pažengęs. Jeigu žmogaus organizme cukrus ant ribos, darome gliukozės tolerancijos sutrikimą, jeigu jos kiekis pakilęs virš 6,8 – jau tą žmogų kasmet tiriame, kad nepražiopsotume diabeto. Sergant diabetu pasireiškia inkstų, akių, kraujagyslių pažeidimai. Šios ligos dažniausi  simptomai – troškulys, svorio kritimas, alkio jausmas, silpnumas, padažnėja šlapinimasis. Jeigu šeimos gydytojas siūlo pasidaryti gliukozės tolerancijos lygį, reikia daryti, nes galimai kilo įtarimų dėl cukrinio diabeto. Norint išvengti šios ligos, reikia  pakoreguoti gyvenseną ir  mitybą. Iš valgiaraščio reikėtų išbraukti angliavandenius, užsiimti aktyvia  fizine veikla. Dietologai turi paruošę lankstinukus, kurie maisto produktai rekomenduojami sergant diabetu ir kurių negalima valgyti. Reikėtų vengti bulvių – jos turi daug krakmolo, razinų – turi daug cukraus. Naudinga yra obuolys, reikia valgyti liesą mėsą.

Atsirinkti tinkamus maisto produktus reikia per ilgesnį laiką, vienus produktus pamėgsite, kitų – ne. Taip pat reikia  išbraukti alų, stiprieji alkoholiniai gėrimai mažina cukraus kiekį organizme, todėl žmonėms, kurie leidžiasi insuliną, leidžiama išgerti tam tikrą kiekį alkoholio. Ligoniai yra sekami, nes  gali tekti  padidinti insulino kiekį. 2 tipo  cukrinis diabetas 40 proc. išsivysto žmonėms, turintiems antsvorį. Liga gydoma  arba vaistais, arba insulinu“,- pasakojo viešnia.

„Kuo skiriasi susirgimas cukriniu diabetu jaunesniame  ir vyresniame amžiuje?“,- pasiteiravo G. Lipnevičius.

„Jaunesnio amžiaus žmonės dažniausiai serga 1 tipo diabetu, vyresnio amžiaus žmonėms tikėtinas 2 tipo cukrinis diabetas. Jeigu jaučiate diabetui būdingus simptomus, nereiškia, kad ta liga sergate. Galite sirgti ir šlapimo takų infekcija – diabetas neturi vieno specifinio požymio“,- atsakė gydytoja.
„Ką valgyti sergant cukriniu diabetu?“- teiravosi radviliškiečiai.

Pasak gydytojos P. Burbienės, sergant cukriniu diabetu  svarbiausia vengti miltinių produktų, o  jų sunku atsisakyti, nes tai mūsų kasdienybė. Reikia valgyti daugiau vaisių ir daržovių, vengti produktų, turinčių daug cukraus. Makaronus ir miltus reikėtų  naudoti tik pilno grūdo.

„Reikėtų naudoti ekologiškus produktus, bet ekologiška yra tik tai, ką patys užsiauginame – parduotuvėje ekologijos – nulis“,- sakė viešnia.

„Lietuvoje ekologija  likusi tik popieriuose, vyksta  piktnaudžiavimai. Paminėjote grūdus, miltus. Kažkodėl niekas nebekalba apie raundapu – itin stipriu chemikalu – purškiamus grūdus. Europos Sąjungą  nori  uždrausti  šį chemikalą naudoti, o mes jį suvalgome su miltais, makaronais. Tai nusikalstamas piktnaudžiavimas“,- viešniai paantrino G. Lipnevičius.

Popietėje gydytojai pateikta nemažai klausimų

„Kavos popietės“ metu šeimos gydytojai P. Burbienei susirinkę radviliškiečiai pateikė nemažai klausimų, ir ne tik apie cukrinį diabetą.

„Kaip suprasti, kai rašoma, jog  diabeto problema – atsparumas insulinui, dėl kurio padidėja cukraus kiekis? Kas organizme vyksta?“,- buvo užduotas klausimas.

„Insuliną gamina kasa ir  jis atsakingas už cukraus skaidymą organizme. Kai sutrinka kasos darbas, sutrinka insulino išskyrimas. Atsparumas insulinui atsiranda, kai kasa nebeatlieka savo funkcijos“,- atsakė medikė.
„Cukriniu diabetu dažniau serga vyrai ar moterys?“,- pasiteiravo bendruomenės pirmininkas.

„Šia liga vienodai serga ir vyrai, ir moterys. Tik moterys bando keisti gyvenimo būdą, o  vyrai yra tinginiai – jie dažniau prašo tik tabletės, manydami, kad ji padarys stebuklą nieko nekeičiant. Tabletė gali padėti kartą – kitą, o vėliau ji gali būti nebeveiksminga“,-  sakė šeimos gydytoja.

„Ar genetika turi įtakos susirgti cukriniu diabetu?“,- domėjosi popietės dalyviai.

„Jeigu tėvai serga cukriniu diabetu, 40 proc., kad jį paveldės ir vaikas. Jeigu nėštumo metu moteriai buvo  nustatytas diabetas, yra tikimybė, kad vaikui augant ir jam išsivystys cukrinis diabetas“,-atsakė  viešnia.

Pasak medikės, 2 tipo cukrinis diabetas yra užslėptas, atrandamas tik po kurio laiko -jį galima pastebėti ir tik po  5 metų.

„Visą gyvenimą valgau cukrų ir gerai jaučiuosi, diabetu nesergu“,- sakė  popietės dalyvė Romana Urbonienė.

Pasak gydytojos P. Burbienės, cukrus žmogui suteikia energijos, kurios labai reikia. O kol kasa gerai atlieka savo darbą ir valgantiems daug cukraus nieko blogo neatsitiks. Tik geriau cukrų būtų pakeisti medumi.

„Jeigu padidėja cholesterolis, ar jis sudaro sąlygas atsirasti diabetui?“,- buvo užduotas klausimas.

„Šie simptomai sąryšį turi. Jeigu randame cukrinį diabetą, jį atitinkamai gydome ir kai kuriems žmonės normalizuojasi cholesterolio kiekis. Kai cholesterolis padidėjęs, o cukraus kiekis normalus, tikrai nėra tikimybės, kad išsivystys diabetas. Cholesterolis kemša kraujagyslių sieneles ir dažniausiai išsivysto širdies ir kraujagyslių ligos, atsiranda infarkto rizika“,- atsakė gydytoja.

„Ar susijęs padidėjęs spaudimas ir diabetas?“,- teiravosi bendruomenės nariai.

„Dažniausiai ieškoma priežasties, dėl ko kyla spaudimas ir didėja cukraus kiekis. Ryšys gali būti paralelinis. Kai kurie žmonės serga cukriniu diabetu ir kitomis ligomis nesiskundžia. Kraujo spaudimas dažniausiai susitvarko pakeitus  mitybą“,- į klausimą atsakė  P. Burbienė.

„Kaip pasidaryti tyrimus, kad būtų nustatytas 1 tipo diabetas?“,- buvo užduotas klausimas.

Pasak medikės, 1 tipo diabetui profilaktikos nėra, nes jis gali pasireikšti ir vienerių metų vaikui. 

Profilaktiškai pacientui  cukraus kiekį tiriame 1-2 kartus per metus – darome gliukozės tolerancijos kiekį. Jeigu žmogus nori tyrimą atlikti  po 3 mėnesiu, tyrimas mokamas.

Pastebėjimas – padaugėjo susirgimų tuberkulioze

Išsekus klausimams apie cukrinį diabetą, popietės dalyviai pastebėjo, jog padaugėjo  susirgimų tuberkulioze.

„Anksčiau buvo griežtesnė kontrolė. Dabar iš  ligoninės į visuomenę išeina tik apsigydę šią ligą žmonės, o kenčia aplinkiniai. Priverstinai gydyti tokių ligonių negalima – bus žmogaus teisių suvaržymas. Virusų visada buvo – viskas priklauso nuo mūsų imuniteto. Jeigu imunitetas nusilpęs, galima susirgti greičiau. Nuo virusinių ligų kenčia vyresnio amžiaus žmonės, turintys daugiau kitų ligų“,- savo įžvalgomis pasidalino viešnia.

Apie klastingąjį Covid – 19

Buvo aptartas ir šiuo metu aktualus Covid – 19 viruso klausimas. Popietės dalyviai domėjosi, ar virusas  nėra  kita gripo forma. 

„Tai nėra gripas, tik panašūs simptomai ir nebūtinai turi būti karščiavimas. Šiuo metu Radviliškio rajone yra  2 sergantys Covid – 19. Specifinio vaisto nuo šio viruso nėra, jeigu sunkesnė forma – ligoniai guldomi į reanimaciją. Kai kurie žmonės, užsikrėtę Covid – 19, jokių simptomų nejaučia. Kiekviena infekcinė liga turi savo išraišką – apie 80 proc. visiškai nejaučia simptomų“,- sakė P. Burbienė.

Pacientai nepaliekami likimo valiai

Taip pat buvo teiraujamasi apie pacientų priėmimo tvarką „MediCa“ klinikoje.

„Žmonės registruojasi telefoninei konsultacijai. Aš skambinu pacientui ir aiškinamės, kokia problema. Jeigu reikia tik vaistų išsirašyti – nereikia eiti į kliniką. Esant ekstriniams atvejams, pavyzdžiui, kraujotakos sutrikimui, pilvo skausmams, žmonės priimami. Mūsų pacientai nėra palikti likimo valiai“,- sakė P. Burbienė.

Kaip apsisaugoti nuo erkių?

Bendruomenės pirmininkas G. Lipnevičius domėjosi, ką daryti įkandus erkei – juk dabar prasidėjo grybavimo sezonas, žmonės vis dar dirba soduose, daržuose.

„Įkandus erkei  nereikia  panikuoti – jeigu esate pasiskiepiję nuo erkinio encefalito, nieko blogo neatsitiks, galite pasidaryti tyrimus dėl Laimo ligos. Nereikia bijoti, kad jeigu erkė įsikibo, būtinai susirgsite. Laimo ligai specifinių simptomų nėra, reikia stebėti įkandimo vietą. Gali Laimo liga išlįsti po 10 metų, kai atsiranda bėdų dėl sąnarių“, – patarė gydytoja.

„Kavos popietės“ dalyviai domėjosi, kaip išsitraukti erkę.

„Erkę reikia išsitraukti  su  pincetu sukamuoju judesiu. Nutraukus erkei galvą, galima kreiptis į medikus, kad ištrauktų likusias kojeles. Nuo erkinio encefalito galite pasiskiepyti  mūsų klinikoje, vakcinos turime“,- patarė gydytoja.

Už naudingą informaciją bei atsakymus į rūpimus klausimus „Kavos popietės“ dalyviai šeimos gydytojai P. Burbienei  padėkojo gausiais aplodismentais ir jai nuo bendruomenės buvo  įteikta dovana – savaitraščio „Radviliškio kraštas“ prenumerata.

Už sutvarkytą salę popietės dalyviai dėkingi V. Goštautienei ir O. Paplevkinai.

Radviliškio  krašto“ informacija


Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Artėjant rinkimams – traukiami seni „ginklai”

Avatar

Paskelbta

data

Praėjusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje vėl buvo ištraukta nemokamo vaikų maitinimo „korta“. Užkirsti kelią vaikų maitinimo pažeidimams turėjusio, tačiau to nepadariusio,
Kontrolės komiteto pirmininkas Kazimieras Račkauskis pasiūlė sudaryti naują komisiją.

„Radviliškio kraštas skelbė“, kad po valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo paaiškėjo, jog maistą švietimo įstaigoms tiekusi VšĮ „Bruneros“ nesilaikė konkurso sąlygų. Tai yra, nebuvo tiekiamas ekologiškas maistas, nors būtent dėl šios sąlygos užsakymo suma išaugo iki milijono eurų.

Socialdemokrato K. Račkauskio vadovaujamą Kontrolės komitetą pasiekė informacija apie atliktą patikrinimą, tačiau ji buvo „nukišta į stalčių“. Tik po to, kai tarybos opozicijos atstovas Gediminas Lipnevičius atskiru raštu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, buvo atliktas patikrinimas. Prokuratūra
pareikalavo nutraukti sutartį su „Bruneros“. Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat pasisakė, kad sutartis turi būti nutraukta.

K. Račkauskiui pasiūlius suburti naują komisiją, Tarybos narys G. Lipnevičius replikavo: „Kolega Tarybos narys turbūt pamiršo, kad jis yra Kontrolės komiteto pirmininkas ir dabar bandyti pasislėpti po
sudaroma komisija mažų mažiausiai negražu“.

Šiuo metu „Bruneros“ pavadinimas skamba vienoje Vilniaus gimnazijoje kilusiame vaikų maitinimo skandale. Kaip skelbiama šalies spaudoje, sulaukta tėvų ir mokyklos virėjų skundų, kad maistas prastos
kokybės, vaikai maitinami prieš tai nesuvalgytais kotletais ir pan. Patikrinimą atlikusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado jautienos, kurios galiojimo laikas buvo pasibaigęs. Pati „Bruneros“
kaltinimus neigia ir žada ginti savo reputaciją.

Jonas Petrikas

Skaityti daugiau

Aktualijos

Dietistė pataria: kokias daržoves ir vaisius valgyti atėjus rudeniui?

Avatar

Paskelbta

data

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Ko gero, mažai kas atsispiria pagundai savo kasdienybę pagardinti braškių ar trešnių indeliu. Dietistė Živilė Dumbraitė sako, kad prasidėjęs ruduo yra ne ką mažiau turtingas sveikomis ir skaniomis sezoninėmis daržovėmis bei vaisiais. Tuo metu prekybos tinklo „Iki“ duomenys rodo, kad sezono įtaka šio segmento prekėms yra pastebima.

Nei dienos be daržovių ir vaisių

Anot Ž. Dumbraitės, kiekvienam žmogui, siekiančiam maitintis visavertiškai, būtina įsiklausyti į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas. Remiantis jomis, kiekvienas suaugęs žmogus kasdien turėtų suvalgyti 400–1000 g šviežių daržovių ir vaisių.

„Daržovių ir vaisių rekomenduojama valgyti santykiu 4:1, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo ir poreikių. Daržovės – produktas, kuris tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jei tik yra galimybė, prie kiekvieno dienos maitinimo suvalgykite bent kažkiek daržovių. Tuo tarpu vaisiai gali būti puikus priedas prie patiekalų arba kaip atskiras užkandis. Juos galite vartoti taip pat bet kuriuo paros metu, svarbiausia taisyklė – saikas ir natūralūs kūno poreikiai“, – patarimais dalijasi specialistė.

Dietistė akcentuoja, kad gausesnis vaisių ir daržovių įtraukimas į maisto racioną nėra sudėtingas – prekybos centruose siūlomas gausus jų asortimentas, tad patinkančius variantus gali rasti kiekvienas.

Sveikos mitybos paslaptis – sezoniniai vaisai ir daržovės

Gardus skonis – dažniausiai šiuo kriterijumi vadovaudamiesi sprendžiame, kuriuos maisto produktus dėti į savo pirkinių krepšelius. Anot Ž. Dumbraitės, renkantis taip pat reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, t. y. rinktis daržoves ir vaisius, kurių derlius dera tuo metu mūsų arba kaimyninėse šalyse.

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės būna sukaupę daugiausia maistingųjų medžiagų ir vitaminų, tad juos rinktis yra sveikiausia. Su jais mes taip pat gauname organizmui gyvybiškai svarbių skaidulų, kurios užtikrina sklandų virškinimą, padeda palaikyti gerą žarnyno mikrobiotos būklę ir padeda geriau įsisavinti kai kurias medžiagas“, – sako dietistė.

Ji priduria, kad, pavyzdžiui, fermentuotos ir raugintos daržovės žmogaus organizmui taip pat yra naudingos, bet sezoninės turėtų sudaryti didžiąją dalį mūsų maisto raciono.

Sezoniškumas veikia pardavimus

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra vaisių, pavyzdžiui, bananai, avokadai, kuriuos pirkėjai noriai perka ištisus metus. Visgi, atkreipia dėmesį ji, sezoniškumas turi įtakos daržovių ir vaisių pardavimams.

„Pavyzdžiui, pavasarį stebime išaugusį susidomėjimą salotomis, agurkais ir pomidorais. Tuo metu mažiausiai daržovių ir vaisių perkama rugpjūtį–rugsėjį, kai žmonės turi savo darže užaugintų agurkų, pomidorų, obuolių ir kitų gėrybių. Pirkimų pikas būna gegužę, kai žmonės nebeturi savų atsargų, o vitaminų trūkumas organizme yra jaučiamas“, – sako V. Budrienė.  

Vėstant orams, anot jos, kyla citrinių, taip pat raugintos produkcijos pardavimai.

Ką rinktis rudens stalui?

Karštos sriubos ir troškiniai su daržovėmis, namie iškeptas obuolių pyragas, šviežiai pagaminta uogienė – tokius patiekalus įprastai siejame su rudens sezonu. Ž. Dumbraitės teigimu, susiformavę įpročiai parodo, jog sezoninių vaisių ir daržovių poreikis mūsų organizmui yra natūralus. 

„Morkos, burokėliai, bulvės, pomidorai ir agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos ir kopūstinės daržovės – šios daržovės turėtų vyrauti kiekvieno žmogaus virtuvėje ir ruošiamuose patiekaluose rudenį. Gaminkite karštus ir šaltus patiekalus, užkandėles į darbą, pasigardinkite sumuštinį ar omletą – galimų receptų įvairovė yra didžiulė“, – sako dietistė.

Tuo metu į kasdien valgomų vaisių asortimentą patariama įtraukti obuolius, kriaušes, slyvas bei vėlyvąsias uogas – avietes, gervuoges.

Anot V. Budrienės, maisto žinovės rekomenduojamos daržovės – bulvės, kopūstai, svogūnai – rudenį yra gausiai perkamos.

„Visgi rinkdamiesi vaisius lietuviai, greičiausiai, kliaujasi skonio kriterijumi. Vynuogės, mandarinai, persimonai, granatai – šie vaisiai yra perkamiausių sąrašo viršūnėje“, – priduria „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019