Socialiniai tinklai

Aktualijos

Gydytojų abejingumas – radviliškietės mirties priežastis?

Avatar

Paskelbta

data


Vis dažniau „Radviliškio krašto“ redakciją pasiekia rajono gyventojų skundai dėl medikų nejautrumo ar suteiktos nekokybiškos gydymo paslaugos. Reikia suprasti ir medikus – per dieną reikia priimti apie 40 ligonių, nemažai iškvietimų, nedideli atlyginimai. Tačiau iš tokios humaniškos profesijos žmonių ligoniai laukia ne tik vaistų, bet ir  jautrumo, gero žodžio.

Medikė patarė … daugiau judėti
Birželio 28 d. sunegalavo garbaus amžiaus – 83 metų – radviliškietė J.S. (pavardė redakcijai žinoma). Ligonė skundėsi prasta savijauta, skausmais kaklo srityje. Ji negalėjo atsikelti iš lovos, buvo nukritęs kraujospūdis, sulėtėjusi kalba.  Ligonės artimieji iškvietė greitąją pagalbą. Atvykusi medikė pamatavo kraujospūdį, kuris, medikės nuomone, buvo normalus (nors artimieji sakė, kad ligonės kraujo spaudimas nuolat būdavo aukštesnis nei įprastas), pamatavus cukraus kiekį kraujyje jokių pakitimų taip pat nebuvo rasta. „Atvykusiai medikei nerimtas simptomas pasirodė ir patinęs močiutės veidas – sakė, kad tai nuo gulėjimo ir patikino artimuosius, kad  moters gyvybei pavojus negresia. Medikė  liepė močiutei keltis ir daug vaikščioti, judėti, o ne gulėti. Taip pat pasakė, kad jokio reikalo vežti į ligoninę nėra, ten jos tikrai niekas neguldytų, o išsamesnių tyrimų dėl sveikatos būklės atlikti nėra jokio reikalo“,- redakcijai sakė ligonės anūkė E.N.
Išvykus medikei, artimieji  močiutę išmaudė, o kad suaktyvėtų kraujotaka davė šokolado ir kavos. J.S. pasijuto kiek  geriau, tačiau spaudimas išliko žemas.
Savijauta sparčiai prastėjo
Pirmadienį anūkė įkalbinėjo močiutę pasirodyti šeimos gydytojai, tačiau ši atsisakė, nes ją gydanti medikė atostogavo, o pas kitą vykti ligonė nenorėjo. Tačiau apie 16 valandą situacija pasikeitė.  Anūkei paskambinusi močiutė verkdama pasiskundė sparčiai prastėjančia sveikata. Atvykusi moteris rado močiutę gulinčią ir sunkiai kvėpuojančią.
Nuvežus ligonę į Radviliškio ligoninės priėmimo skyrių, medikai nenorėjo jos priimti, liepė vežti pas šeimos gydytoją. Artimiesiems pasakius, kad jie tada ligonę veš į Šiaulių ligoninę, priėmimo skyriaus medikai pagaliau sutiko ją apžiūrėti, pasakę, kad jeigu nebus reikalinga skubi pagalba, už apžiūrą artimieji turės sumokėti. Artimiesiems sutikus mokėti, buvo atlikta kardiograma ir nustatyta, kad močiutei – stiprus  infarktas! Ligonė buvo skubiai nugabenta į Šiaulių ligoninės reanimacijos skyrių, kur paaiškėjo, kad infarktas prasidėjo prieš 2-3 dienas, širdies dešinė pusė užlieta krauju ir išgyventi jokių galimybių nebėra. Liepos 2 dieną močiutė mirė…
Medikės aplaidumo klaidų neįžvelgta
Mirusiosios artimieji parašė skundą Radviliškio rajono greitosios medicinos pagalbos centrui, prašydami ištirti atvejį, ar tikrai pas ligonę atvykusi medikė tinkamai atliko savo pareigas apžiūrėdama ligonę. „Bendrosios praktikos slaugytojai atvykus pas ligonę, ji skundėsi vis didėjančiu silpnumu, kuris jaučiamas jau kokią savaitę, sunkiau vaikščioti, sunkiau atsikelti. Ligonė sakė, kad niekur neskauda, tik silpna ir kasdien vis silpniau darosi. Ligonė buvo apžiūrėta, pamatuotas kraujo spaudimas, atliktas gliukozės mėginys atitiko normas. Ligonei buvo patarta pasirodyti šeimos gydytojai. Tai šiuo atveju nebuvo indikacijų rašyti EKG (kardiograma)“,- mirusios ligonės artimiesiems atsakė V. Jasiūnienė, laikinai einanti  Greitosios medicinos pagalbos centro  direktorės pareigas.
Beje, ligonės anūkė sakė, kad paskambinus greitajai pagalbai ji sakiusi, kad močiutė jaučia skausmus ir tai turėtų girdėtis pokalbio įraše.
Artimieji pateikė dar vieną skundą

„Mums jokių pinigų, jokių kompensacijų mums nereikia,  reikia ramybės. Nes aš kiekvieną vakarą galvoju: „O jeigu aš būčiau kitaip pasielgusi?“  Žmonės  pergyvena ir 4-5 infarktus, o močiutei šis buvo pirmas ir paskutinis. Daugiau nei 30 metų ji išdirbo elektros tinkluose inžiniere, buvo šviesaus  proto. Vežant ją į reanimaciją buvo sąmoninga, šnekėjom. Kad aš būčiau žinojusi, jog tai paskutinis mūsų pokalbis… Mūsų ryšys buvo labai glaudus ir stiprus. Dar pateikiau skundą ir priėmimo skyriui, kad išvarė kaip šunį lauk, o paskui po ilgų diskusijų (kol žmogus vos kvėpavo mašinoj) pati turėjau atgabenti moteriškę, sveriančią 95 kg… Jokios pagalbos nesulaukiau. Žinoma, padariau klaidą, kad pirmadienį nuo ryto jos nenuvežiau pas šeimos gydytoją. Bet močiutė
 užsispyrė ir viskas (mat greitoji ją apžiūrėjo, tai čia nieko baisaus). Bet Šiaulių ligoninėje pasakė, kad jokio skirtumo nėra, ar rytas, ar vakaras, reikia vežti į ligoninę iš karto, o ne praėjus 2-3 dienoms“,- redakcijai sakė mirusiosios anūkė.
Ši istorija baigėsi tragiškai – garbaus amžiaus moters mirtimi. Kas dėl tokio finalo kaltas – ar medikų nejautrumas, ar  artimųjų neryžtingumas ir delsimas, jau nebe taip ir svarbu. Svarbu tai, kad ir ligonė, ir jos artimieji susidūrė su medikų abejingumu, o tai pastaruoju metu rajone pasitaiko jau dažnai.
(Bus daugiau)

„Radviliškio krašto“ informacija




Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

Kopūstas – lietuviška „vicedaržovė“ po bulvės (+ receptai)

Avatar

Paskelbta

data

Kopūstą galima drąsiai tituluoti antra populiariausia daržove Lietuvoje po bulvės. Tai – vienas iš nedaugelio žalumynų, kurį galima sandėliuoti ir išlaikyti praktiškai iki naujo derliaus. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai teigia, kad pavadinti kopūstą paprasta ar eiline daržove netinka – be jo neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir įmantrūs gurmaniški kulinarijos eksperimentai.

„Nors šiandien įvairiausių daržovių, salotų ir žalumynų pasirinkimas yra kur kas įvairesnis nei anksčiau, kopūstai išlaiko tvirtas pozicijas tarp mėgstamiausių lietuvių daržo gėrybių. Kopūstų sodinimas Lietuvoje įprastai prasideda kovą, tad jau vasaros pradžioje galime džiaugtis šviežiu jų derliumi“, pastebi Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors kopūstai laikomi nepamainoma daržove tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tačiau be jų neapsieina ir kitų šalių virtuvės – tai pastebima atsivertus daugelio restoranų meniu. Įvairiausių kopūstų salotų variacijų galima paragauti visame pasaulyje – nuo Amerikos iki Azijos. Ne ką mažiau populiarios kopūstų sriubos ir troškiniai, iš jų kepama duona, blynai ir net desertai.

Vitamino C daugiau nei apelsinuose

Pasak Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, kopūstai yra tikra gamtos dovana gyvenantiems vidutinio klimato zonoje, pavyzdžiui, lietuviams. Ši daržovė turi itin veiksmingų antioksidantų.

„Vitamino C kopūstuose yra kur kas daugiau nei apelsinuose. Jo lapuose taip pat gausu sieros, kuri gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą. Ne be reikalo kopūstai yra tapę vaistu negaluojant virškinimui – šioje daržovėje randamas ir ypač vertingas vitaminas U, kuris gerina žarnyno veiklą“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Ji priduria, kad išsekus kopūstai padeda greičiau atgauti jėgas – suvalgius jų sriubos iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir šlapimo rūgštys. Taip pat daržovėje gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai.

Ir pagrindiniam, ir padažui

„Iki“ maisto ekspertė priduria, kad kopūstų asortimentą sudaro ne tik lietuvių pamėgtieji baltagūžiai. Daugeliui taip pat žinomi raudonieji, mėlynieji, ropiniai, žiediniai, lapiniai, briuselio kopūstai ir dar daugelis kitų, kurie suteikia platų skonių spektrą įvairiausiems patiekalams.

„Mūsų pamėgti gūžiniai kopūstai yra švelnesnio skonio nei kitos rūšys, todėl ypač tinka skaninti salotas, įdaryti pyragėlius. O iš pirmo žvilgsnio tik spalva nuo mums įprastų išsiskiriantys raudonieji ir mėlynieji kopūstai yra aitresni – savo skoniu šiek tiek primena krienus. Tiek spalva, tiek skoniu jie ypač tinka salotoms ir troškiniams paįvairinti“, – palygina V. Juodkazienė. 

Kita lietuvių pamėgta rūšis – savojiniai kopūstai – išsiskiria puria lapų konsistencija ir kiek švelnesniu skoniu. Suplėšius šviežius šio kopūsto lapus ir sumaišius su mėgstamomis daržovėmis, galima pasigaminti pilną dubenį gaivių salotų.

Anot maisto ekspertės, švieži brokolio žiedynai pagardins salotas ir sumuštinius, apvirti taps garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų, o pertrinti – padažu makaronams ar švelnia kremine sriuba. O žiedinio kopūsto žiedynai yra ypač tinkami apkepti tešloje, todėl neretai tampa sveika alternatyva norint pasmaguriauti.

Universalumu ypač pasižymi lapiniai (kale) kopūstai. Jais būtų galima padengti visą vaišių stalą – tamsiai žali ar violetiniai jų lapai tinka tiek sveikų kokteilių pusryčiams, tiek traškiems užkandžiams arba lengvai sriubai pagardinti.

„Visų rūšių kopūstai gali būti valgomi švieži, kepti, troškinti, virti ar marinuoti. Ši daržovė puikai tinka pagardinti salotas ir sumuštinius, paįvairinti garnyrą prie įvairiausių patiekalų ir paskaninti sriubas, o pasitelkus šiek tiek fantazijos – nuostabaus skonio keksiukais“, – vardija V. Juodkazienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai pateikia azijietiško troškinio ir tailandietiškų kopūstų receptus, kurie puikiai parodo, kokia mėgstama ši daržovė kitų šalių virtuvėse.

Azijietiškas kopūstų ir mėsos „stir fry“

Reikės:

  • 400 g maltos mėsos (tinka įvairios)
  • 0.5 vnt. kopūsto (didelio)
  • 2 vnt. morkų
  • 4  v. š. sojos padažo
  • 3 cm imbiero
  • 3 skiltelės česnako
  • v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • v. š. saldaus aitriųjų paprikų padažo
  • v. š. medaus
  • Aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus

Paruošimas:

Kopūstą ir morkas supjaustykite juostelėmis. Jeigu norite, galite naudoti daugiau įvairių daržovių – šparaginių pupelių, žirnių anksčių, pievagrybių, paprikų, brokolių ir kitų šviežių ingredientų. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite maltą mėsą. Į keptuvę prie mėsos įtarkuokite česnaką, imbierą, pakepinkite maišydami apie minutę. Mėsą atidėkite į lėkštę. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite maišydami tol, kol daržovės tik vos vos suminkštės – apie 3–4 minutes. Tada į keptuvę grąžinkite mėsą, pilkite sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų, saldų aitriųjų paprikų padažą ir medų. Viską gerai išmaišykite. Patiekite pabarsčius sezamo sėklomis, čili griežinėliais, smulkintais česnako ar svogūno laiškais. Skanaus!

Tailandietiškos kopūstų ir morkų salotos

Reikės:

  • 1/4 vnt, kopūsto
  • 1 vnt. Morkos
  • 1 sauja sezamų
  • Šiek tiek mėtų, kalendros, baziliko, petražolių

Padažui:

  • 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. imbiero
  • 1 v. š. medaus

Paruošimas:

Kopūstą susmulkinkite pjaudami plonomis juostelėmis. Morką sutarkuokite arba taip pat plonai supjaustykite. Susismulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite salotas. Galite uždaryti sandariai ir palikti dieną–dvi šaldytuve. Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus. Skaniau, kai padažas pastovi bent kelias valandas ir skoniai susibalansuoja. Prieš valgydami sumaišykite salotas su padažu. Skanaus!

Daugiau informacijos:

Indrė Baltrušaitienė

Komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 676 45334 El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Skaityti daugiau

Aktualijos

Automobiliu partrenktas dviratininkas išvežtas į ligoninę

Avatar

Paskelbta

data

Vasario 15 d. 13.30 val. Radviliškyje, Vytauto Landsbergio – Žemkalnio ir Gedimino g. sankryžoje, vyras, gimęs 1993 m., vairuodamas automobilį CITROEN C5, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos susidūrė su neblaiviu (0,29 prom.) dviratininku, gimusiu 1952 m., kuris, nenulipęs nuo dviračio, kirto važiojamąją dalį per pėsčiųjų perėją. Eismo įvykio metu nukentėjęs dviratininkas buvo nuvežtas į Radviliškio ligoninę, vėliau perkeltas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Skaityti daugiau

Skaitomiausi

Copyright © 2019