Socialiniai tinklai

Aktualijos

Atsibodo tradiciniai įdaryti kiaušiniai? Mokykimės iš prancūzų: neįtikėtino velykinio patiekalo receptas

Avatar

Paskelbta

data

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Velykoms – pradedame sukti galvas, ką pagaminti šventiniams pietums. Balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, įvairiausiais būdais paruošti margučiai puikuosis ant kiekvieno tradicinio stalo, tačiau norisi namiškius ir nustebinti, kiaušinius paruošiant originaliai bei netikėtai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasidalijo patarimais apie visų mėgstamus kiaušinius ir receptu, kuris velykinį stalą pavers išskirtiniu.

Kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius?

Ruošiantis ilgajam Velykų savaitgaliui, pirmiausia reikia išsirinkti kokybiškus kiaušinius. V. Juodkazienės teigimu, ne ką mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į jų laikymo bei paruošimo būdą.

„Perkant kiaušinius svarbiausia atkreipti dėmesį į jų galiojimo terminą – tai pagrindinis kokybės kriterijus. Nors dauguma įpratę kiaušinius laikyti šaldytuve, šis produktas nereikalauja griežto temperatūros režimo, tad galite juos laikyti ir kambario temperatūroje. Žinoma, laikant kiaušinius aukštesnėje teigiamoje temperatūroje, jų saugojimo terminas bus trumpesnis. Prieš vartojimą kiaušinius būtinai nuplaukite. Geriausia pamirkyti juos šiltame sodos tirpale, tuomet nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti. Skeliant neplautą kiaušinį, į jį gali patekti salmonelių ar kitų bakterijų, tad laikytis higienos – būtina“, – pataria V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė sako, kad patikrinti, ar kiaušinis yra šviežias, yra ganėtinai sudėtinga, todėl rinkdamiesi kiaušinius parduotuvėje pirmiausiai apžiūrėkite, ar jie nėra suskilę. Jei parsinešus į namus ar ilgiau namuose palaikius kiaušinius kyla įtarimų dėl jų kokybės, galite pabandyti liaudišką kiaušinio kokybės patikrinimo metodą: įdėkite kiaušinį į vandenį ir stebėkite, ar jis nusileidžia į dugną. Kuo ilgiau kiaušiniai laikomi, tuo daugiau oro pro lukštą į juos patenka, tad pasenę ir vartojimui nebetinkami kiaušiniai bus lengvesni, panardinti į vandenį iškils į paviršių.

V. Juodkazienės teigimu, skirtumo tarp baltų ir rudų kiaušinių nėra, o jų tvirtumas priklauso ne nuo spalvos, bet vištos amžiaus. Tačiau visų svarbiausia – vištų auginimo būdas, todėl patartina rinktis ant kraiko laikomų vištų kiaušinius.

Neišmeskite kiaušinių lukštų

Maisto ekspertė ragina neskubėti išmesti kiaušinių lukštų, nes jie – taip pat naudingi organizmui. Kiaušinių lukštuose yra daug kalcio, taip pat vario, fluoro, geležies, fosforo, cinko ir kitų, organizmui reikalingų mikroelementų. „Iš kiaušinių lukštų galite pasigaminti natūralų maisto papildą. Kiaušinius gerai nuplaukite ir nuskalaukite po tekančiu drungnu vandeniu, pavirkite vandenyje kelias minutes, tuomet nulupkite ir pašalinkite kiaušinių vidinėje pusėje esančią plėvelę. Kiaušinių lukštus kelioms valandoms padėkite tamsioje gerai vėdinamoje vietoje, kad jie išdžiūtų, o išdžiūvusius sugrūskite iki pudros konsistencijos. Šiais kiaušinių lukštų milteliais galite gardinti patiekalus ar vartoti juos tiesiog kaip papildą, sumaišius su keliais lašais citrinų sulčių“, – pasakoja ekspertė.

V. Juodkazienė Velykų proga dalijasi Prancūzijos įkvėptu originaliu patiekalu iš kiaušinių. Nepatikėsite, bet nustebinti šeimą kiaušiniais tikrai įmanoma! Šio patiekalo pagaminimo būdas – ypač paprastas, o ingredientus galite keisti pagal savo skonį.

Ištaigingi orkaitėje kepti kiaušiniai indeliuose

Jums reikės:

4 kiaušinių

4 šauktų grietinėlės

1 šaukšto sviesto

Keptos šoninės gabaliukų

Norimų prieskoninių žolelių (pvz. bazilikų, rozmarinų, krapų ar pesto padažo)

Gilios skardos, pripildytos vandens

Karščiui atsparių vienos porcijos dydžio apvalių keramikinių indelių

Paruošimo būdas:

Ištepkite indelius sviesto, įpilkite po vieną šaukštą grietinėlės. Įmuškite kiaušinius. Vienam indeliui tenka vienas kiaušinis. Sudėkite norimas žoleles, šoninę. Įdėkite indelius į vandens vonelę, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15–30 minučių ant vidutinės kaitros. Kepimo laikas priklauso nuo kiaušinių ir indelių dydžio, tad kai tik baltymas bus iškepęs, o trynys dar skystas – kiaušiniai paruošti. Paruoštus galite papuošti šaukšteliu pesto padažu ar pabarstyti tarkuotu kietuoju sūriu. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

Komentarai

Jūsų komentaras

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Aktualijos

III Tarptautinis jaunųjų atlikėjų konkursas ,,Muzikuojantys berniukai”

Avatar

Paskelbta

data

Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos organizuojamas III tarptautinis konkursas „Muzikuojantys berniukai“, įvyko šių metų kovo 26 d.

Konkursas sulaukė net 78 dalyvių iš daugelio Lietuvos (Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Varėnos, Kretingos, Kauno, Radviliškio, Šiaulių, Švenčionių r., Druskininkų, Raseinių) bei Latvijos (Liepojos, Rygos, Malpils, Jekabpils) miestų. Sudėtingomis karantino sąlygomis – tai didelis pasiekimas ir konkurso populiarumo bei reikalingumo patvirtinimas.

Kaip ir daugelis šiuo metu organizuojamų renginių, konkursas vyko nuotoliniu būdu (klausomi ir vertinami konkurso dalyvių vaizdo įrašai). Svarbu paminėti, kad ne tik įrašų darymas, bet ir visas mokymo procesas jau beveik pusę metų tęsiasi tik per nuotolį. Šiandien dažnai vartojamas terminas „nuotolis“, įvairiose veiklose turi ir skirtingą prasmę, ir nevienodas tikslo siekimo galimybes. Praktiniame muzikos atlikimo mokyme – tai neįtikėtinas iššūkis. Ką reiškia nuotolinis darbas muzikos meno bei muzikos instrumento įvaldymo mokyme, kai svarbu ne tik žinių ir informacijos perteikimas (kuris, žinoma vyksta lėčiau ir sunkiau), bet ir daug kitų, specifinių profesinių dalykų: atidus klausymas, aiškus girdėjimas, kūno padėtis ir laisvumas grojimo metu, judesių tikslumas, muzikos pojūtis, emocija, energija ir kt. Visa tai perteikti (ir mokytojui, ir mokiniui), kai skiria ekranas, išties sudėtingas iššūkis, tad, visi jį priėmę ir sugebėję pasiekti gero rezultato, verti didžiulės pagarbos ir dėkingumo žodžių: konkurso dalyviams už jų savarankiškumą, užsispyrimą, darbštumą, norą muzikuoti; mokytojams už išradingumą, kūrybingumą, ištvermę, rūpestį, meilę vaikams ir muzikai.

 Laisvai pasirinktą konkurso dalyvių programą skirtingose amžiaus grupėse (bendras dalyvių amžius 6 – 18 metų) vertino dvi tarptautinės žiuri komisijos: pianistų – pirmininkas Latvijos muzikos akademijos profesorius Normuds Viksne, nariai profesorius Rokas Zubovas ir Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokytoja ekspertė Biruta Vaišienė; stygininkų (smuikininkų ir violončelininkų) – pirmininkė Sandra Grinberga (Latvija), narės LMTA lektorė, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos, S. Šimkaus konservatorijos mokytoja ekspertė Kristina Kupšienė ir Klaipėdos J. Karoso muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Liuda Kuraitienė. Dalyvių pasirodymai (vaizdo įrašai) pagal surinktų balų skaičių buvo įvertinti laureatų (1, 2, 3 vietos) bei diplomantų vardais.

Radviliškio muzikos mokyklą jau nebe pirmą kartą šiais metais įvairaus lygio konkursuose atstovavo mokytojo Ryčio Borusevičiaus IV klasės mokinys Augustas Kazakėvič. Jei prieš du metus apskritai pirmą kartą dalyvaudamas tokio aukšto lygio kaip  „Muzikuojantys berniukai“ konkurse, Augustas laimėjo III vietos laureato vardą, tai šių metų konkurse jaunasis pianistas tapo  II vietos laureatu.

             Sveikiname nugalėtojus ir linkime naujų kūrybinių pasiekimų!

Skaityti daugiau

Aktualijos

Policija prašo atpažinti moterį

Avatar

Paskelbta

data

Šiaulių apskrities policijos Šiaulių miesto ir rajono komisariato pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą  dėl sukčiavimo. Internetiniame tinklalapyje moteris, pasivadinusi „Gettry“, iš pardavėjos  apgaule išviliojo  striukę, kurios vertė – 170 eurų. Kovo 1 d. Šiauliuose, Aido g., prie prekybos centro „Akropolis“, užfiksuota moteris, įtariama, atsiimanti  išviliotąją striukę. Atpažinusius ją gyventojus  prašytume paskambunti tyrėjui Artūrui Augiu telefonais (8 700) 61490, (8 686) 44630 arba parašyti elektroniniu paštu arturas.augys@policija.lt.

                                             Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė

Skaityti daugiau

Skaitomiausi